Novosti

5. veljače 2018.

Predavanje dr. sc. Marije Selak "Govor mržnje – mržnja govora"

Odjel za filozofiju Sveučilišta u Zadru u sklopu redovne tribine Filozofija ZaDar 5. veljače u 17 sati u predavaonici Odjela (zgrada Sveučilišta, 2. kat, predavaonica 124, pored Svečane dvorane) organizira predavanje dr. sc. Marije Selak pod naslovom "Govor mržnje – mržnja govora".

Marija Selak rođena je 14. ožujka 1982. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Diplomirala je 2007. godine na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studij filozofije i hrvatskoga jezika i književnosti. Tijekom studija primala je državnu stipendiju, a u ak. god. 2006./2007. provela je zimski semestar u Bratislavi radeći na diplomskome radu kao CEEPUS-ova stipendistica. Od travnja 2004. do listopada 2005. godine radila je na Televiziji Z1 kao spiker voditelj, a zatim kao urednik vlastite emisije iz područja kulture. Od studenoga 2007. do srpnja 2008. godine radila je kao voditeljica Odjela za odnose s javnošću Olympic Internationala d.o.o. Nakon rada u odnosima s javnošću, 2008. godine zapošljava se kao novinarka i suradnica na scenariju u emisiji "Navrh jezika" Hrvatske radiotelevizije. Ak. god. 2008./2009. upisala je poslijediplomski doktorski studij iz filozofije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. U veljači 2010. godine zaposlena je na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu kao znanstvena novakinja. 11. lipnja 2013. obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom "Ljudska priroda i nova epoha" te stekla akademski stupanj doktorice znanosti iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, polje filozofija. U kolovozu 2013. prelazi u status znanstvene novakinje – više asistentice. U znanstveno zvanje znanstvene suradnice izabrana je 16. siječnja 2014. g., a 21. siječnja 2015. g. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto docentice u području humanističkih znanosti, polje filozofija, grana ontologija.

Za knjigu Ljudska priroda i nova epoha dobila je Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2014. godini.

Održala je niz javnih predavanja te sudjeluje u HRT-ovoj emisiji Peti dan, gdje komentira aktualna društvena, kulturna i politička zbivanja. Također piše redovite stručne kolumne u rubrici "Bioetika" u Liječničkim novinama, a povremeno objavljuje osvrte i u drugim medijima.

(životopis je preuzet sa službene stranice http://www.ffzg.unizg.hr/filoz/nastavnici/marija-selak/)