Znanstveni skupovi u 2018. godini

Travanj

 • U petak, 20. travnja 2018. na Sveučilištu u Zadru održala se međunarodna znanstvena konferencija "Istočni Jadran u transformaciji: Od periferije Carstva do "Nove" države (Eastern Adriatic in Transformation: From Periphery of the Empire to the Creation of the New State)". Konferenciju je organiziro Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru, u sklopu aktivnosti na znansteno-istraživačkom projektu Raspad Habsburške Monarhije i transformacije na istočnojadranskom prostoru (1917.-1923.) koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Više informacija o konferenciji ovdje.

SVIBANJ

 • Druga međunarodna konferencija MEĐUKULTURNA KOMUNIKACIJA – STRATEGIJE I TAKTIKE MEĐUNARODNOG HUMANISTIČKOG OBRAZOVANJA u organizaciji Filozofskoga fakulteta Sveučilišta civilnoga zrakoplovstva iz Sankt-Peterburga, Sveučilišta u Zadru (Odsjeka za ruski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru), Peterburškoga državnog sveučilišta i Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je od 21. do 29. svibnja 2018. u Sankt-Peterburgu. Više o konferenciji ondje.

Lipanj

 • Od 13. do 15. lipnja 2018. održavala se LIDA konferencija na Sveučilištu u Zadru. LIDA (Libraries in the Digital Age) je međunarodna znanstvena konferencija koja se održava svake dvije godine, a fokusirana je na promjene i izazove koje digitalno okruženje donosi knjižnicama i informacijskim sustavima. U organizaciji konferencije sudjeluju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Odsjek za informacijske znanosti Sveučilišta u Osijeku, Škola komunikacije i informacija Sveučilišta Rutgers (SAD). Tema je ovogodišnje konferencije“Društvena pravda, društveni angažman i informacijske institucije: pristup, raznolikost i inkluzija”. Ove godine na konferenciju dolaze i sljedeći pozvani predavači: Toni Samek s izlaganjem “Definition of Risk: A Situation Involving Exposure to Danger” te Nicole A. Cooke s izlaganjem “Actions Speak Louder Than Words: Centering Social Justice in LIS Practice. ProgramWeb stranica konferencije.

 • Odjel za zdravstvene studije i Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru, Podružnica HLZ-a u Zadru u suradnji s Gradom Pagom i UHVDR-om grada Paga održali su znanstveno-stručni skup „Uloga i značaj Paške spojnice u Domovinskom ratu", koji će se održati u svečanoj dvorani Kneževa dvora u Pagu (Trg Petra Krešimira IV) u četvrtak, 28. lipnja 2018.  s početkom u 11 sati. Plakat.

SRPANJ

 • Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s European Association on Personality Psychology organizira veliki međunarodni znanstveno‐stručni skup 19th European Conference on Personality (ECP-19) u razdoblju od 17. do 21. srpnja 2018. Ovaj bijenalni skup s vremenom je izrastao u jedan od vodećih skupova psihologa u Europi, koji okuplja sve veći broj sudionika. Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovat će preko 350 aktivnih sudionika iz Europe i svijeta (većinom iz zemalja Europske unije i SAD-a), koji će izložiti petstotinjak priopćenja u sklopu pozvanih predavanja, pozvanih i prijavljenih simpozija, usmenih i poster-priopćenja te stručnih radionica. Iz navedenoga je evidentna važnost ove konferencije za psihologijsku znanost i struku, srodne discipline te širu javnost. Osim toga, ova konferencija svojom veličinom, sadržajem i renomeom sudionika svakako predstavlja veliki doprinos međunarodnom predstavljanju našega Sveučilišta, ali i grada Zadra i Republike Hrvatske. Dodatno, u tjednu prije održavanja ECP-19 konferencije održava se i Prva ljetna škola iz psihologije ličnosti, kojoj je domaćin također Sveučilište u Zadru. Sve detaljnije informaciji o konferenciji, kao i program skupa, dostupni su ovdje.

Rujan

 • Na Sveučilištu u Zadru 20. i 21. rujna 2018. godine, u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, održat će se peta konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2018. Pretkonferencijske radionice o plagijatorstvu, autorstvu i suradništvu te citiranosti održat će se 19. rujna. Više o konferenciji možete pronaći ovdje.

 • Međunarodni stručni skup i radionica pod nazivom „Epigraphy.info“ održati će se u vremenu od 19. do 21. rujna 2018. Skup organizira Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru. Detalji skupa uskoro

Listopad

 • Odjel za talijanistiku organizira međunarodni simpozij "Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana" - "Letteratura, arte, cultura tra le due sponde dell'Adriatico" u vremenu od  25. do 27.10.2018. Poziv na skup, Prijavni obrazac
   Il Dipartimento di Italianistica dell'Università di Zara organizza la dodicesima edizione del Convegno Letteratura, arte, cultura tra le due sponde dell'Adriatico che si terrà a Zara e a Nona dal 25 al 27 ottobre 2018.
  INVITO, SCHEDA DI ADESIONE

 • Odjel za talijanistiku organizira međunarodni kongres "In cammino verso I'Europa. Gli spazi della cultura albanese tra lingua e storia" u vremenu od 03.10. do 04.10.2018. Detalji skupa uskoro.

 • Međunarodni skup posvećen albanološkim i balkanskim znanstvenim istraživanjima. Uredništvo časopisa Shejzat u suradnji sa Sveučilištem u Zadru poziva Vas na međunarodni skup s ciljem promicanja albanoloških i balkanskih znanstvenih istraživanja. Skup će se održati 3. i 4. listopada 2019. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja P. Krešimira IV. 2, II. kat). Poziv na engleskome jeziku - Poziv na talijanskome jeziku
   

Studeni

 • Odjel za turizam i komunikacijske znanosti organizira znanstvenu konferenciju pod nazivom „4th International Conference Foreign Languages and Tourism“ koja će se održati u  08. i 09.11.2018. Detalji uskoro.