Obavijesti i natječaji

ERASMUS+ NATJEČAJI:

Natječaj za mobilnost u svrhu pohađanja kombiniranih intenzivnih programa u okviru programa (BIP) Erasmus+ (Projekt ključne aktivnosti 1 KA131 za 2022. godinu)

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaje za financiranje mobilnosti studenata u svrhu aktivnosti kombiniranog intenzivnog programa (Blended Intensive Programme - BIP) u sklopu Erasmus+ Projekta KA131 - 2022 koju je moguće ostvariti do 30. srpnja 2024. godine.

Kombinirani intenzivni programi su kratki, intenzivni programi u kojima se primjenjuju inovativni načini učenja i poučavanja, a njihova struktura obuhvaća kratkoročnu fizičku grupnu mobilnost u trajanju od 5 do 30 dana koja se kombinira s obveznom virtualnom komponentom koja omogućuju suradničko učenje i timski rad putem interneta.

Tekst natječaja dostupan je OVDJE

Molimo Vas pročitajte tekst Natječaja (posebice dio koji se odnosi na postupak prijave) prije nego pristupite ispunjavanju prijavnog obrasca koji je dostupan OVDJE.

Prijavnu dokumentaciju potrebno je dostaviti kao skenirane kopije e-mailom na adresu iro_unizd@unizd.hr.

Kontakt za dodatne informacije: iro_unizd@unizd.hr  / 023-200-642

Datum objave: 25. 11. 2022.

Rok za prijavu: 8. 12. 2022.


Natječaj za financiranje odlazne mobilnosti osoblja u okviru programa Erasmus+ KA107 – mobilnost u partnerskim zemljama Bosni i Hercegovini, Gruziji i Japanu 

Otvoren je Natječaj za financiranje odlazne mobilnosti osoblja u okviru programa Erasmus+ ključna aktivnost 1 (KA107 – mobilnost s partnerskim zemljama, Projekt 2020-1-HR01-KA107-077450) u partnerskim zemljama Bosni i Hercegovini, Gruziji i Japanu. Više informacija možete pronaći u tekstu Natječaja dostupnom na poveznici.

Rok za prijavu: 5. 12. 2022.

Datum objave: 23. 11. 2022.


Erasmus+ Natječaj za financiranje mobilnosti osoblja

Sveučilište u Zadru raspisuje  Natječaj za financiranje mobilnosti osoblja u sklopu Programa Erasmus+ KA131 (Projekt broj: 2022-1-HR01-KA131-HED-000053122) koju je moguće ostvariti počevši od dana objave rezultata Natječaja pa do kraja akademske godine 2022./23. odnosno do kraja Projekta.

Financijska potpora dodjeljuje se nastavnicima i nenastavnom osoblju Sveučilišta u Zadru koje želi ostvariti mobilnost u svrhu podučavanja ili osposobljavanja na visokoškolskim ustanovama ili organizacijama u programskim zemljama (članicama EU te Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Makedoniji, Srbiji i Turskoj) i partnerskim zemljama te za financiranje gostujućih predavanja inozemnih stručnjaka koji nisu zaposlenici visokoškolskih institucija.

Više informacija kao i potrebne obrasce pronađite u tekstu Natječaja

Dodatne informacije dostupne su u Uredu za međunarodnu suradnju. Kontakt za dodatne informacije: erasmus@unizd.hr /023-200-642

Rok za prijavu: 28. 11. 2022.

Datum objave: 18. 10. 2022.


Erasmus+ Natječaj za studentsku mobilnost u svrhu stručne prakse u okviru Projekta broj: 2022-1-HR01-KA131-HED-000053122

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaj za financiranje mobilnosti studenata u svrhu stručne prakse u okviru Erasmus+ Projekta broj: 2022-1-HR01-KA131-HED-000053122 koju je moguće ostvariti do 30. srpnja 2024. godine.

Tekst natječaja dostupan je OVDJE.

Rok za prijavu: odmah, do popunjenja kvote ili najkasnije do 29. veljače 2024. godine. 

Molimo Vas pročitajte tekst Natječaja (posebice dio koji se odnosi na postupak prijave) prije nego pristupite ispunjavanju on-line obrazaca. Obrasce NIJE moguće sačuvati ukoliko ih ne završite te je preporuka unaprijed pripremiti određene podatke kao što su JMBG i podatci o mentoru i instituciji primateljici. 

Ponude za stručnu praksu inozemnih institucija kao i platforme koje Vam mogu olakšati pronalazak institucije domaćina možete pronaći OVDJE.

NAPOMENA: Povjerenstvo će se, ovisno o broju zaprimljenih prijava, sastajati svakih mjesec dana i vršiti odabir kandidata do popunjenja odobrene kvote ili zaključenja Natječaja. 
Datumom prijave smatra se dan kad je dostavljena SVA Natječajem zatražena dokumentacija. Osim prijavnog obrasca i pisma motivacije koji se podnose on-line, ostalu dokumentaciju potrebno je poslati e-mailom na adresu mkolega@unizd.hr nakon čega ćete dobiti potvrdu da je Vaša prijava uspješno zaprimljena kao i identifikator prijave koji će Vam biti potreban da biste očitali rezultate Natječaja kada budu objavljeni.

Kontakt za dodatne informacije: mkolega@unizd.hr, tel: 023-200-642

Rok za prijavu: 29. 02. 2024.

Datum objave: 26. 09. 2022.


Erasmus+ potpora za studente slabijeg socioekonomskog statusa i porezni tretman Erasmus+ financijske potpore 

Studenti slabijeg socioekonomskog statusa imaju se pravo prijaviti za dodatnu financijsku potporu u iznosu od 250 EUR mjesečno. Uvjeti za dodjelu dodatne mjesečne studentske potpore studentima slabijega socioekonomskog statusa za natječajnu godinu 2020. određeni su na nacionalnoj razini, a odnose se na prosječne mjesečne prihode koji po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 85% proračunske osnovice što čini 2.827,10 kn, a koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom.

Pri odabiru studenata koji zadovoljavaju kriterije za dodatnu potporu za studente slabijeg socioekonomskog statusa, u izračun prosječnog mjesečnog prihoda po članu zajedničkog kućanstva uračunava se i oporezivi i neoporezivi dohodak (prihod). Prema novoj uputi Agencija za mobilnost i programe EU u izračun mjesečnih prihoda NE ULAZE prihodi od rada preko student servisa.

Od 1. siječnja 2019. godine prema Zakonu o porezu na dohodak, članak 9. stavak 1. točka 21. navodi se da se porez na dohodak ne plaća na sredstva koja su bespovratno isplaćena iz fondova i programa Europske unije putem akreditiranih tijela u skladu s pravilima Europske unije u Republici Hrvatskoj za provedbu aktivnosti mobilnosti u okviru fondova i programa Europske unije, a u svrhe obrazovanja i stručnog usavršavanja, u skladu s financijskom uredbom Europske komisije, do propisanih iznosa koja utvrđuju akreditirana tijela, tj. iznos Erasmus+ stipendije više NE UTJEČE na ostvarenje porezne olakšice za roditelja kojem je student uzdržavani član.

Također, važno je znati da prilikom ishođenja potvrde o visini dohodaka i primitaka za sebe i za članove kućanstva u Poreznoj upravi, studenti NISU dužni platiti pristojbu već su od plaćanja iste oslobođeni. Dodatno objašnjenje možete pronaći ovdje. 

Ova napomena je informativne naravi i nije službeno tumačenje poreznih propisa, službeno tumačenje se može zatražiti od Ministarstva financija Republike Hrvatske – Porezne uprave, kao jedinom tijelu ovlaštenom za davanje službenog tumačenja po pitanju poreza i oporezivanja.

Datum objave: 10. 6. 2019.


EU-CONEXUS NATJEČAJI:OSTALE OBAVIJESTI I NATJEČAJI:

BEST OF SOUTH-EAST program stipendiranja 2023./2024.

Svi studenti menadžmenta, ekonomije i prava zainteresirani za studiranje na Sveučilištu u Grazu te za paralelno stjecanje iskustva u Steiermärkische Sparkasse koncernu uz 12-omjesečnu stipendiju, mogu se prijaviti za Best of South-East program stipendiranja. Rok za prijavu je 1. prosinca, a više informacija možete pronaći ovdje https://international.uni-graz.at/en/incoming-exchange/best-of-south-east/  ili se možete obratiti izravno koordinatorici programa na kontakt broj 0316/380-1254 ili e-mail incoming.exchange@uni-graz.at.

Datum objave: 21.10.2022.

Deutscher Akademischer Austauschdienst

Jeste li zainteresirani za studiranje ili istraživanje u Njemačkoj? Njemačka služba za akademsku razmjenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst ili skraćeno DAAD) i ove godine nudi stipendije za studiranje, doktorat ili istraživanje u Njemačkoj.

DAAD tim Hrvatska organizira i online info sesiju 26. listopada 2022., u 18 sati. Prijavite se za sesije popunjavanjem sljedećeg formulara: https://forms.gle/GZ4wc8t2M2szVQxQ9.

Više informacija o raznim mogućnostima stipendiranja možete pronaći na profilu @daad.kroatien.  

Datum objave: 20.10.2022.

Online tečaj litavskog jezika i kulture

I ove godine Vytautas Magnus Sveučilište nudi intenzivan (4 tjedna) zimski tečaj litavskog jezika i kulture koji će se održati od 02-01-2023 do 31-01-2023. Tijekom  tečaja studentima se nudi intenzivan program koji se sastoji od predavanja, radionica i rasprava, razgledavanja i izleta kako bi naučili litavski jezik i produbili znanje o litavskom načinu života.

Program će voditi kvalificirani nastavnici i profesori, a kandidati moraju biti studenti, predavači ili istraživači na stranim visokim učilištima ili osobama koje žive u inozemstvu i mogu dokazati svoje litavsko podrijetlo pod uvjetom da im znanje litvanskog jezika nije veće od C1. Program traje 4 tjedna tj. 120 sati i nosi 6 ECTS bodova.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem: https://balticsummeruniversity.com/registration-to-lithuanian-language-and-culture-courses/

Sve dodatne informacije možete pronaći na: https://balticsummeruniversity.com/courses/lithuanian-language-and-culture-winter-course-2023/

Datum objave: 14.10.2022.

Austrijska akademija znanosti

Austrijska akademija znanosti poziva na prijavu na Joint Excellence in Science and Humanities (JESH) program. Rok za prijavu je 6. prosinac 2022., a više informacija nalazi se na stranici : https://stipendien.oeaw.ac.at/stipendien/jesh/

Datum objave: 12.10.2022.

Deutscher Akademischer Austauschdienst- DAAD

I ove godine Njemačka služba za razmjenu studenata i znanstvenika ( Deutscher Akademischer Austauschdienst- DAAD) nudi stipendije. Trenutno su otovreni natječaji za studijske stipendije, stipendije za znanstveno istraživanje i bilateralnu razmjenu. Sva pitanja o mogućnosti stipendiranja i prijavama možete postaviti na Oline info sesijama putem Zoom platforme:

  • 13.10.2022- 18h ( studijske stipendije)
  • 13.10.2022-19h ( stipendije za istraživačke boravake)
  • 26.10.2022-18h (studijske stipendije)

Prijave za sesije moguće su putem: https://forms.gle/GZ4wc8t2M2szVQxQ9
Dodatne informacije možete pronaći putem poveznica u nastavku:
https://www2.daad.de/deutschland/stipendium/datenbank/en/21148-scholarship-database/
https://zagreb.diplo.de/hr-de/themen/kultur/daad/2100844

Datum objave: 11.10. 2022.


Stipendije za BAYHOST jednogodišnje programe stipendiranja za 2023/2024

Bavarski akademski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) poziva zainteresirane studente iz Bugarske, Hratske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Ukrajine da se prijave za jednogodišnji program stipendiranja za akademsku godinu 2023./2024. Stipendije su namijenjene financiranju poslijediplomskih studija (tj. magistarskih programa) i doktorata na bavarskim visokim učilištima. Godišnje stipendije mogu se dva puta produžiti do 3 godine; stipendija iznosi 861 -€ mjesečno. Također se mogu financirati jednogodišnji studijski boravci u Bavarskoj kao dio doktorata u domovini.

Svi dokumenti moraju se predati putem interneta, a rok za prijavu po prvi put je 1. prosinca 2022.

Više informacija o prijavi pronađite ovdje, na Facebook profilu BAYHOST-a i u letku.

Datum objave: 29. 09. 2022.


EUSAIR Academy Youth Contest

EUSAIR (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region) Academy Youth Contest, koji je dio EUSAIR 4 Youth projekta, otvoren je do 22. kolovoza, a svi zainteresirani pozvani su da se prijave na način da na e-mail info@uniadrion.net pošalju svoje podatke i naslov rada koji prilažu za otvoreni natječaj.

Rad može biti esej, prijedlog projekta, anketa, audiovizualna reprezentacija, foto-kolekcija, story, reel ili tik tok vezan za pitanje “How can young people contribute (better) to EUSAIR?”. 10 studenata (po jedan iz svake države članice EUSAIR-a) dobit će stipendiju za put u Bruxelles gdje će moći posjetiti sve EU institucije

Rok za prijavu: 22. 8. 2022.

Datum objave: 11. 7. 2022.


Natječaji Veleposlanstva SAD-a za Fulbright Foreign Student i Visiting Scholar programe za 2023./24.

Otvoreni su natječaji Veleposlanstva SAD-a za Fulbright Foreign Student i Visiting Scholar programe za akademsku godinu 2023./24.  Sve informacije i obrasce za prijavu možete pronaći ovdje ili na sljedećim poveznicama: 
- Prijave za Fulbright Foreign Student Program (Pre-Doctoral) - rok za prijave do 30. svibnja 2022.
- Prijave za Fulbright Visiting Scholar Program (Post-Doctoral) - rok za prijave do 1. rujna 2022.
Za sva dodatna pitanja o programu možete se javiti na: fulbrightcroatia@state.gov

Datum objave: 21. 3.2022.  


Združeni diplomski studij Erasmus Mundus (EMJMD) na Sveučilištu u Trentu

Sveučilište u Trentu partnersko je sveučilište u sklopu dvogodišnjeg združenog diplomskog studija Erasmus Mundus (EMJMD). Studenti imaju priliku studirati na barem dva sveučilišta u različitim zemljama EU i prijaviti se za Erasmus+ stipendiju koje se nude najboljim kandidatima širom svijeta. Stipendije pokrivaju osnovne životne troškove (1000€ mjesečno), trošak puta te troškove kotizacije. 

Više informacija možete pronaći ovdje. Rokovi za prijavu ovise o studijskim programima.

Datum objave: 6. 12. 2021.


Stipendije za BAYHOST ljetne škole njemačkog jezika 2021.

Bavarski akademski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) poziva zainteresirane studente iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine da se prijave za stipendiju za ljetne škole koje će se održati na raznim sveučilištima u Bavarskoj u online i fizičkom obliku.

Više informacija o prijavi pronađite ovdje ili na Facebook profilu BAYHOST-a.

Datum objave: 28. 6. 2021.


Stručno usavršavanje Sveučilišta u Valenciji (akademska godina 2021./2022.)

Sveučilište u Valenciji objavljuje svoju ponudu za radionice namijenjene (ne)nastavnom osoblju, a više informacija može pronaći u nastavku:

Ljetni semestar 2021./2022.
12th IRO Valencia: Training & Coaching for International Officers (ponedjeljak, 7. ožujka – petak, 11. ožujka 2022.)
8th SSS Valencia: Training & Job Shadowing For Support Services Staff (ponedjeljak, 4. travnja – petak, 8. travnja 2022.)
3rd UFM Valencia: Three-day Intensive Training, Job Shadowing & Team Building For Financial Officers (utorak, 3. svibnja - četvrtak, 5. svibnja 2022.)
12th ADM Valencia: Training & Job Shadowing For Administration Staff (ponedjeljak, 23. svibnja - petak, 27. svibnja 2022.)
23rd STP Valenica: Languages & IT Training for University Staff (ponedjeljak, 6. lipnja - petak, 10. lipnja 2022.)

Datum objave: 15. 6. 2021.


Stipendija za studijski boravak akademskog osoblja u Austriji

Austrijska akademija znanosti objavila je natječaj JESH (Joint Excellence in Science and Humanities) - Croatia za prijavu hrvatskih znanstvenika za studijske boravke u Austriji u trajanju od 2 do 6 mjeseci. Natječaj je otvoren za sva područja znanosti za znanstvenike koji su u zadnjih 10 godina stekli stupanj doktora znanosti. Rok za prijavu otvoren je do daljnjega.

Više informacija o prijavi na natječaj nalazi se ovdje.

Rok za prijavu: otvoren do daljnjeg

Datum objave: 30. 6. 2020.


Erasmus+ KA1 stručni tečajevi 

U sklopu Erasmus+ KA1 ShipCon organizira stručno osposobljavanje nastavnog i nenastavnog osoblja kroz razne tečajevi koji će se odvijati u raznim europskim gradovima poput Barcelone, Palerma, Limassola, Praga, Splita i Valencije. Organiziraju se sljedeći tečajevi:

Putem poveznica pojedinih tečajeva pronađite više informacija o samim tečajevima, prijavama i datumima.

Datum objave: 11. 10. 2019.


Prijave za KA2 strateška partnerstva u području visokog obrazovanja (KA203)

Agencija za mobilnost i programe Europske unije omogućuje pojedinačna savjetovanja prijaviteljima zainteresiranima za podnošenje projektne prijave za KA2 strateška partnerstva u području visokog obrazovanja (KA203). Zainteresirani za projekte unutar ove Erasmus+ aktivnosti mogu pronaći obrazac za individualno savjetovanje projektnih prijedloga na poveznici ovdje u dijelu Pojedinačna savjetovanja. Na istoj su poveznici dostupne prezentacije s KA2 radionice.

Prijavni obrazac (u PDF formatu) i tehničke upute za njegovo popunjavanje bit će, čim budu dostupni, objavljeni ovdje.

Datum objave: 23. 1. 2018.


Portal za studente na mobilnosti

Svim zainteresiranim odlaznim studetnima prestavljamo novu platformu Eurasmus. Studenti ovdje mogu pronaći ponude za smještaj ili ponude za stručnu praksu te mnoge korisne informacije o gradu u kojeg se pripremaju otići u sklopu mobilnosti. Više informacija o praksama možete vidjeti OVDJE, a o smještaju OVDJE.    


Portali s tečajevima

StudyPortals je nedavno pokrenuo LanguageLearningPortal, stranicu posvećenu učenju jezika i PreparationCourses, stranicu koja se bavi pripremnim tečajevima za studij. Putem LanguageLearningPortala studenti mogu odabrati onaj tečaj za učenje stranih jezika u svojoj blizini koji će najbolje odgovarati njihovim željama i potrebama. PreparationCoursesPortal može, između ostaloga, studentima pomoći da u svojoj blizini pronađu tečajeve uz pomoć kojih će usvojiti dobre akademske vještine i biti spremniji na studij na svom budućem sveučilištu.     

LanguageLearningPortal

PreparationCoursesPortal


Erasmus+ shema zajmova za studente diplomskih studija u inozemstvu

U okviru programa Erasmus+ studentima koji žele studirati na diplomskim studijima u inozemstvu od sada je dostupna Erasmus+ shema zajmova za studente diplomskih studija (The Erasmus+ Master Loan Scheme) za kreditiranje studiranja u inozemstvu po pristupačnijim uvjetima. Španjolska banka MicroBank prva je banka koja se odazvala pozivu Europske komisije i Europskog investicijskog fonda te se uključila u projekt Erasmus+ Master zajmova. Studenti će svoje prijave predavati izravno banci koja sudjeluje u Erasmus+ shemi zajmova za studente diplomskih studija. Navedena će banka nuditi mogućnost davanja zajmova španjolskim odlaznim studentima te studentima iz ostalih Erasmus+ zemalja koji žele studirati u Španjolskoj. Treba naglasiti kako su Erasmus+ Master zajmovi nova i dodatna aktivnost koja ne zamjenjuje dodjelu sredstava u okviru programa Erasmus+, a koja će ostati glavni dio programa Erasmus+. Iznos kredita u okviru ove sheme bit će do maksimalno 12 000 eura za jednogodišnje programe te do 18 000 eura za dvogodišnje programe, a sredstva su namijenjena pokrivanju troškova života i školovanja u bilo kojoj  od 33 zemlje koje sudjeluju u programu Erasmus+. Uvjet je nastavak diplomskog studija u zemlji u kojoj kandidat nema prebivalište i da ta zemlja bude različita od one u kojoj je završio preddiplomski studij. S obzirom na to da ovdje nije riječ o potpori nego o kreditu koji mora biti vraćen, osigurani su i posebni, povoljniji uvjeti kreditiranja koji olakšavaju otplatu. Više podataka o Erasmus+ Master zajmovima možete naći na sljedećoj poveznici.


Obavijest o shemi zajmova za Erasmus+ diplomske studije

MicroBank iz Španjolske je pristupila shemi zajmova za diplomske studije Erasmus+ koji su dostupni u okviru Erasmus + programa. Time su omogućeni prvi krediti za studente diplomskog studija koji žele studirati u inozemstvu na institucijama nositeljicama Erasmus povelje za visoko obrazovanje. Ovaj prvi ugovor će podržati do 2.000 studenata tijekom tri godine - bilo iz Španjolske koji će studirati na diplomskoj razini u jednoj od programskih Erasmus + zemalja ili za studente iz Erasmus+ zemalja koji će studirati na diplomskoj razini u Španjolskoj. Za više informacija možete se obratiti Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru ili na e-mail adresu: EAC-ERASMUSPLUS-SLGF@ec.europa.eu.