Obavijesti i natječajiERASMUS+ NATJEČAJI:


Erasmus+ Natječaj za financiranje mobilnosti osoblja za zimski semestar ak. god. 2021./2022.

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaj za financiranje mobilnosti osoblja u sklopu Programa Erasmus+ KA131 (Projekt za 2021. godinu) koju je moguće ostvariti u zimskom semestru ak. god. 2021./2022.

Financijska potpora dodjeljuje se nastavnicima i nenastavnom osoblju Sveučilišta u Zadru koje želi ostvariti mobilnost u svrhu podučavanja ili osposobljavanja na visokoškolskim ustanovama ili organizacijama u programskim zemljama (članicama EU+ te Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Makedoniji, Srbiji i Turskoj) i partnerskim zemljama te za financiranje gostujućih predavanja inozemnih stručnjaka koji nisu zaposlenici visokoškolskih institucija.

Više informacija kao i potrebne obrasce pronađite u tekstu Natječaja. 

Dodatne informacije dostupne su u Uredu za međunarodnu suradnju.

Kontakt za dodatne informacije: erasmus@unizd.hr /023-200-787

Rok prijave: 1. rujna 2021.

Datum objave: 9. srpnja 2021. 


Erasmus+ Natječaj za studentsku mobilnost u svrhu studijskog boravka u ljetnom semestru akademske godine 2021./2022.

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaj za financiranje mobilnosti studenata u svrhu studijskog boravka kojeg je moguće ostvariti u ljetnom semestru akademske godine 2021./2022. u okviru programa Erasmus+ 2021.

Molimo Vas pročitajte tekst Natječaja (posebice dio koji se odnosi na postupak prijave) prije nego pristupite ispunjavanju on-line prijavnog obrasca.

Prije pristupanja prijavnom obrascu molimo da pripremite JMBAG, dokumente za prijavu na kategorije za dodatno sufinanciranje kako je navedeno u Natječaju, CV u europass formatu, kopiju osobne iskaznice te motivaciju za odlazak na mobilnost (max. 2.500 znakova). Dokumente za prijavu na natječaj trebate učitati u za to predviđena mjesta. Dokumenti koje učitavate trebaju biti u PDF formatu max. veličine 10 MB. Obrazac u svakom trenutku možete spremiti te ga nastaviti popunjavati kasnije.

Nakon obrade prijave e-mailom ćete zaprimiti potvrdu da je Vaša prijava uspješno zaprimljena kao i izjavu studenta koju je potrebno potpisati da bi Vaša prijava bila valjana.

Za više informacija pročitajte tekst Natječaja.

ROK ZA PRIJAVU JE 30. RUJNA 2021. GODINE do 12:00 sati.

NAPOMENA: Datumom prijave smatra se dan kad su prijavni obrazac potpuno ispunjen a obvezni dokumenti prijave učitani na za to predviđena mjesta.

Kontakt za dodatne informacije: erasmus@unizd.hr /023-200-787

Datum objave: 30. 6. 2021. 


Rezultati Natječaja za mobilnosti u okviru programa Erasmus+ - stručna praksa

Objavljeni su rezultati Natječaja za stručnu praksu za kandidate koji su se prijavili u lipnju 2021. godine u okviru programa Erasmus+ (2019-1-HR01-KA103-060352).

Datum objave: 21. 6. 2021.


Natječaj Erasmus+ Natječaj za studentsku mobilnost u svrhu stručne prakse u okviru Projekta broj: 2019-1-HR01-KA103-060352

Pri odabiru studenata koji zadovoljavaju kriterije za dodatnu potporu za studente slabijeg socioekonomskog statusa, u izračun prosječnog mjesečnog prihoda po članu zajedničkog kućanstva uračunava se i oporezivi i neoporezivi dohodak (prihod). Prema novoj uputi Agencija za mobilnost i programe EU u izračun mjesečnih prihoda NE ULAZE prihodi od rada preko student servisa.

Od 1. siječnja 2019. godine prema Zakonu o porezu na dohodak, članak 9. stavak 1. točka 21. navodi se da se porez na dohodak ne plaća na sredstva koja su bespovratno isplaćena iz fondova i programa Europske unije putem akreditiranih tijela u skladu s pravilima Europske unije u Republici Hrvatskoj za provedbu aktivnosti mobilnosti u okviru fondova i programa Europske unije, a u svrhe obrazovanja i stručnog usavršavanja, u skladu s financijskom uredbom Europske komisije, do propisanih iznosa koja utvrđuju akreditirana tijela, tj. iznos Erasmus+ stipendije više NE UTJEČE na ostvarenje porezne olakšice za roditelja kojem je student uzdržavani član.

Također, važno je znati da prilikom ishođenja potvrde o visini dohodaka i primitaka za sebe i za članove kućanstva u Poreznoj upravi, studenti NISU dužni platiti pristojbu već su od plaćanja iste oslobođeni. Dodatno objašnjenje možete pronaći ovdje. 

Ova napomena je informativne naravi i nije službeno tumačenje poreznih propisa, službeno tumačenje se može zatražiti od Ministarstva financija Republike Hrvatske – Porezne uprave, kao jedinom tijelu ovlaštenom za davanje službenog tumačenja po pitanju poreza i oporezivanja.

Datum objave: 10. 6. 2019.EU-CONEXUS NATJEČAJI:


Natječaj za mobilnost znanstvenika u u okviru EU-CONEXUS alijanse

Sveučilište u Zadru raspisuje natječaj za mobilnost znanstvenika u okviru EU-CONEXUS alijanse. Prijavni obrazac i uvjete natječaja ovdje.

Prijavni obrazac i ostalu traženu dokumentaciju potrebno je dostaviti u Ured za međunarodnu suradnju na adresu:

Sveučilište u Zadru
Ured za međunarodnu suradnju
(s naznakon: za EU-CONEXUS natječaj)
Mihovila Pavlinovića 1
23 000 Zadar

Natječaj je otvoren do 31. siječnja 2022. godine.

Datum objave: 1. 7. 2021. 


Natječaj za stručno usavršavanje nenastavnog osoblja u okviru EU-CONEXUS alijanse

Sveučilište u Zadru objavljuje Natječaj za financiranje mobilnosti nenastavnog osoblja koju je moguće ostvariti do 31. kolovoza 2022. godine u okviru alijanse EU-Conexus.

U sklopu ovog Natječaja moguće je realizirati mobilnost na ustanovama koje su članice EU-Conexus alijanse:

  1. Sveučilište La Rochelle u Francuskoj - LRUniv,
  2. Poljoprivredno sveučilište u Ateni u Grčkoj - AUA,
  3. Sveučilište u Klaipedi u Litvi - KU,
  4. Tehničko sveučilište u Bukureštu u Rumunjskoj - UTCB,
  5. Katoličko sveučilište „San Vicente Martir“ u Valenciji u Španjolskoj - UCV,
  6. Tehnološki institut u Waterfordu u Irskoj,
  7. Sveučilište u Rostocku u Njemačkoj,
  8. Sveučilište Frederick na Cipru.

Popis Odjela/Ureda na/u kojima je moguće ostvariti mobilnost možete pronaći ovdje.

Obrazac prijave s ostalom dokumentacijom potrebno je poslati u PDF formatu na iro_unizd@unizd.hr ili osobno dostaviti u Ured za međunarodnu suradnju, zgrada rektorata, I. kat minimalno 45 dana prije početka planirane mobilnosti

Cjelokupni tekst natječaja možete pronaći OVDJE.

Natječaj je otvoren do 31. siječnja 2022. godine.

Datum objave: 28. 6. 2021. OSTALE OBAVIJESTI I NATJEČAJI:Stipendije za BAYHOST ljetne škole njemačkog jezika 2021.

Bavarski akademski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) poziva zainteresirane studente iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine da se prijave za stipendiju za ljetne škole koje će se održati na raznim sveučilištima u Bavarskoj u online i fizičkom obliku.

Više informacija o prijavi pronađite ovdje ili na Facebook profilu BAYHOST-a.

Datum objave: 28. 6. 2021.


Stručno usavršavanje Sveučilišta u Valenciji (akademska godina 2021./2022.)

Sveučilište u Valenciji objavljuje svoju ponudu za radionice namijenjene (ne)nastavnom osoblju, a više informacija može pronaći u nastavku:

Zimski semestar 2021./2022.
11th IRO Valencia: Training & Coaching for International Officers (ponedjeljak, 18. listopada – petak, 22. listopada 2021.)
22nd STP Valencia: Languages & IT Training for University Staff (ponedjeljak, 8. studenog – petak, 12. studenog 2021.)
11th ADM Valencia: Training & Job Shadowing for Adminitration Staff (ponedjeljak, 29. studenog – 3. prosinca 2021.)

Ljetni semestar 2021./2022.
12th IRO Valencia: Training & Coaching for International Officers (ponedjeljak, 7. ožujka – petak, 11. ožujka 2022.)
8th SSS Valencia: Training & Job Shadowing For Support Services Staff (ponedjeljak, 4. travnja – petak, 8. travnja 2022.)
3rd UFM Valencia: Three-day Intensive Training, Job Shadowing & Team Building For Financial Officers (utorak, 3. svibnja - četvrtak, 5. svibnja 2022.)
12th ADM Valencia: Training & Job Shadowing For Administration Staff (ponedjeljak, 23. svibnja - petak, 27. svibnja 2022.)
23rd STP Valenica: Languages & IT Training for University Staff (ponedjeljak, 6. lipnja - petak, 10. lipnja 2022.)

Datum objave: 15. 6. 2021.


Poziv za Konferenciju Konteksti 2021 za studente doktorskih studija

Filozofski fakultet Sveučilišta u Novom Sadu organizira Šesti međunarodni interdisciplinarni skup mladih znanstvenika Konteksti, koji će se održati 1. prosinca 2021. godine, na Dan Fakulteta. Cilj skupa je okupljanje mladih znanstvenika iz različitih oblasti društvenih i humanističkih znanosti radi razmjene iskustava i ideja, sve u cilju poticaja i promoviranja interkulturalnog i interdisciplinarnog dijaloga. 

Konferencija je namijenjena studentima doktorskih studija. Očekuju radove iz sljedećih znanstvenih područja:
•    Lingvistika
•    Znanost o književnosti
•    Psihologija
•    Pedagogija
•    Povijest
•    Filozofija
•    Sociologija
•    Novinarstvo

Više informacija i prijavu možete pronaći na mrežnoj stranici konferencije ovdje.

Rok za prijavu: 1. 9. 2021.
Datum objave: 25. 5. 2021.


Hoffmann akademska nagrada 2021.

Njemačko Sveučilište Vechta objavilo je otvorenje nominacija za Hoffmann akademsku nagradu za interkulturalnu kompetenciju u iznosu od 10.000,00 €. Ova nagrada dio je dugotrajnog programa čiji je cilj promicanje interkulturalnih vještina koje su ključ za mirnu i konstruktivnu suradnju između ljudi različitih etničkih, kulturalnih i religijskih pozadina. Ova nagrada podupire akademike čiji se radovi odnose na teme interkulturalne kompetencije, kroz jednu ili više znanstvenih disciplina. Kandidat mora biti nominiran od strane uprave sveučilišta ili istraživačke institucije u formi prijedloga koji sadrži sljedeće informacije:
-    detaljno razrađene razloge za prijedlog
-    dva stručna mišljenja od kvalificiranih sveučilišnih nastavnika
-    CV
-    popis prijašnjih publikacija

Rok za predaju nominacija je 31. kolovoza 2021., a više informacija možete pronaći ovdje.

Datum objave: 10. 5. 2021.


Stipendija za studijski boravak akademskog osoblja u Austriji

Austrijska akademija znanosti objavila je natječaj JESH (Joint Excellence in Science and Humanities) - Croatia za prijavu hrvatskih znanstvenika za studijske boravke u Austriji u trajanju od 2 do 6 mjeseci. Natječaj je otvoren za sva područja znanosti za znanstvenike koji su u zadnjih 10 godina stekli stupanj doktora znanosti. Rok za prijavu otvoren je do daljnjega.

Više informacija o prijavi na natječaj nalazi se ovdje.

Rok za prijavu: otvoren do daljnjeg

Datum objave: 30. 6. 2020.


Erasmus+ KA1 stručni tečajevi 

U sklopu Erasmus+ KA1 ShipCon organizira stručno osposobljavanje nastavnog i nenastavnog osoblja kroz razne tečajevi koji će se odvijati u raznim europskim gradovima poput Barcelone, Palerma, Limassola, Praga, Splita i Valencije. Organiziraju se sljedeći tečajevi:

Putem poveznica pojedinih tečajeva pronađite više informacija o samim tečajevima, prijavama i datumima.

Datum objave: 11. 10. 2019.


Prijave za KA2 strateška partnerstva u području visokog obrazovanja (KA203)

Agencija za mobilnost i programe Europske unije omogućuje pojedinačna savjetovanja prijaviteljima zainteresiranima za podnošenje projektne prijave za KA2 strateška partnerstva u području visokog obrazovanja (KA203). Zainteresirani za projekte unutar ove Erasmus+ aktivnosti mogu pronaći obrazac za individualno savjetovanje projektnih prijedloga na poveznici ovdje u dijelu Pojedinačna savjetovanja. Na istoj su poveznici dostupne prezentacije s KA2 radionice.

Prijavni obrazac (u PDF formatu) i tehničke upute za njegovo popunjavanje bit će, čim budu dostupni, objavljeni ovdje.

Datum objave: 23. 1. 2018.


Portal za studente na mobilnosti

Svim zainteresiranim odlaznim studetnima prestavljamo novu platformu Eurasmus. Studenti ovdje mogu pronaći ponude za smještaj ili ponude za stručnu praksu te mnoge korisne informacije o gradu u kojeg se pripremaju otići u sklopu mobilnosti. Više informacija o praksama možete vidjeti OVDJE, a o smještaju OVDJE.    


Portali s tečajevima

StudyPortals je nedavno pokrenuo LanguageLearningPortal, stranicu posvećenu učenju jezika i PreparationCourses, stranicu koja se bavi pripremnim tečajevima za studij. Putem LanguageLearningPortala studenti mogu odabrati onaj tečaj za učenje stranih jezika u svojoj blizini koji će najbolje odgovarati njihovim željama i potrebama. PreparationCoursesPortal može, između ostaloga, studentima pomoći da u svojoj blizini pronađu tečajeve uz pomoć kojih će usvojiti dobre akademske vještine i biti spremniji na studij na svom budućem sveučilištu.     

LanguageLearningPortal

PreparationCoursesPortal


Erasmus+ shema zajmova za studente diplomskih studija u inozemstvu

U okviru programa Erasmus+ studentima koji žele studirati na diplomskim studijima u inozemstvu od sada je dostupna Erasmus+ shema zajmova za studente diplomskih studija (The Erasmus+ Master Loan Scheme) za kreditiranje studiranja u inozemstvu po pristupačnijim uvjetima. Španjolska banka MicroBank prva je banka koja se odazvala pozivu Europske komisije i Europskog investicijskog fonda te se uključila u projekt Erasmus+ Master zajmova. Studenti će svoje prijave predavati izravno banci koja sudjeluje u Erasmus+ shemi zajmova za studente diplomskih studija. Navedena će banka nuditi mogućnost davanja zajmova španjolskim odlaznim studentima te studentima iz ostalih Erasmus+ zemalja koji žele studirati u Španjolskoj. Treba naglasiti kako su Erasmus+ Master zajmovi nova i dodatna aktivnost koja ne zamjenjuje dodjelu sredstava u okviru programa Erasmus+, a koja će ostati glavni dio programa Erasmus+. Iznos kredita u okviru ove sheme bit će do maksimalno 12 000 eura za jednogodišnje programe te do 18 000 eura za dvogodišnje programe, a sredstva su namijenjena pokrivanju troškova života i školovanja u bilo kojoj  od 33 zemlje koje sudjeluju u programu Erasmus+. Uvjet je nastavak diplomskog studija u zemlji u kojoj kandidat nema prebivalište i da ta zemlja bude različita od one u kojoj je završio preddiplomski studij. S obzirom na to da ovdje nije riječ o potpori nego o kreditu koji mora biti vraćen, osigurani su i posebni, povoljniji uvjeti kreditiranja koji olakšavaju otplatu. Više podataka o Erasmus+ Master zajmovima možete naći na sljedećoj poveznici.


Obavijest o shemi zajmova za Erasmus+ diplomske studije

MicroBank iz Španjolske je pristupila shemi zajmova za diplomske studije Erasmus+ koji su dostupni u okviru Erasmus + programa. Time su omogućeni prvi krediti za studente diplomskog studija koji žele studirati u inozemstvu na institucijama nositeljicama Erasmus povelje za visoko obrazovanje. Ovaj prvi ugovor će podržati do 2.000 studenata tijekom tri godine - bilo iz Španjolske koji će studirati na diplomskoj razini u jednoj od programskih Erasmus + zemalja ili za studente iz Erasmus+ zemalja koji će studirati na diplomskoj razini u Španjolskoj. Za više informacija možete se obratiti Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru ili na e-mail adresu: EAC-ERASMUSPLUS-SLGF@ec.europa.eu.