Obavijesti i natječajiERASMUS+ KA103 I KA107 NATJEČAJI:


Rezultati Natječaja za osoblje u okviru programa Erasmus+ - 26. 4. 2021.

OIbjavljeni su rezultati Natječaja za financiranje mobilnosti nastavnika i nenastavnog osoblja u okviru programa Erasmus+ (Projekt za 2019. godinu) za ljetni smestar 2020./2021.

Datum objave: 26. 4. 2021.


Rezultati Natječaja za mobilnosti u okviru programa Erasmus+ - studijski boravak

Objavljeni su rezultati Natječaja za studijski boravak u zimskom semestru i u cijeloj akademskoj godini 2021./22. u okviru programa Erasmus+ (2020-1-HR01-KA103-077099).

Datum objave: 20. 4. 2021.


Rezultati Natječaja za mobilnosti u okviru programa Erasmus+ - stručna praksa

Objavljeni su rezultati Natječaja za stručnu praksu za kandidate koji su se tijekom ožujka 2021. godine u okviru programa Erasmus+ (2020-1-HR01-KA103-077099).

Datum objave: 6. 4. 2021. 


Erasmus+ potpora za studente slabijeg socioekonomskog statusa i porezni tretman Erasmus+ financijske potpore 

Pri odabiru studenata koji zadovoljavaju kriterije za dodatnu potporu za studente slabijeg socioekonomskog statusa, u izračun prosječnog mjesečnog prihoda po članu zajedničkog kućanstva uračunava se i oporezivi i neoporezivi dohodak (prihod). Prema novoj uputi Agencija za mobilnost i programe EU u izračun mjesečnih prihoda NE ULAZE prihodi od rada preko student servisa.

Od 1. siječnja 2019. godine prema Zakonu o porezu na dohodak, članak 9. stavak 1. točka 21. navodi se da se porez na dohodak ne plaća na sredstva koja su bespovratno isplaćena iz fondova i programa Europske unije putem akreditiranih tijela u skladu s pravilima Europske unije u Republici Hrvatskoj za provedbu aktivnosti mobilnosti u okviru fondova i programa Europske unije, a u svrhe obrazovanja i stručnog usavršavanja, u skladu s financijskom uredbom Europske komisije, do propisanih iznosa koja utvrđuju akreditirana tijela, tj. iznos Erasmus+ stipendije više NE UTJEČE na ostvarenje porezne olakšice za roditelja kojem je student uzdržavani član.

Također, važno je znati da prilikom ishođenja potvrde o visini dohodaka i primitaka za sebe i za članove kućanstva u Poreznoj upravi, studenti NISU dužni platiti pristojbu već su od plaćanja iste oslobođeni. Dodatno objašnjenje možete pronaći ovdje. 

Ova napomena je informativne naravi i nije službeno tumačenje poreznih propisa, službeno tumačenje se može zatražiti od Ministarstva financija Republike Hrvatske – Porezne uprave, kao jedinom tijelu ovlaštenom za davanje službenog tumačenja po pitanju poreza i oporezivanja.

Datum objave: 10. 6. 2019.EU-CONEXUS NATJEČAJI:Natječaj za mobilnost znanstvenika u u okviru EU-CONEXUS alijanse

Sveučilište u Zadru raspisuje natječaj za mobilnost znanstvenika u okviru EU-CONEXUS alijanse. Prijavni obrazac i uvjete natječaja na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje, a na hrvatskom ovdje.

Prijavni obrazac i ostalu dokumentaciju ispunjenu samo na engleskom jeziku potrebno je dostaviti u Ured za međunarodnu suradnju na adresu:

Sveučilište u Zadru
Ured za međunarodnu suradnju
(s naznakon: za EU-CONEXUS natječaj)
Mihovila Pavlinovića 1
23 000 Zadar

Datum objave: 8. 2. 2021.


Natječaj za stručno usavršavanje nenastavnog osoblja u okviru EU-CONEXUS alijanse

Sveučilište u Zadru objavljuje Natječaj za financiranje mobilnosti nenastavnog osoblja koju je moguće ostvariti do 31. kolovoza 2022. godine u okviru alijanse EU-Conexus.

U sklopu ovog Natječaja moguće je realizirati mobilnost na ustanovama koje su članice EU-Conexus alijanse:

  1. Sveučilište La Rochelle u Francuskoj - LRUniv,
  2. Poljoprivredno sveučilište u Ateni u Grčkoj - AUA,
  3. Sveučilište u Klaipedi u Litvi - KU,
  4. Tehničko sveučilište u Bukureštu u Rumunjskoj - UTCB,
  5. Katoličko sveučilište „San Vicente Martir“ u Valenciji u Španjolskoj - UCV.

Popis Odjela/Ureda na/u kojima je moguće ostvariti mobilnost možete pronaći ovdje.

Obrazac prijave s ostalom dokumentacijom potrebno je poslati u PDF formatu na iro_unizd@unizd.hr ili osobno dostaviti u Ured za međunarodnu suradnju, zgrada rektorata, I. kat minimalno 45 dana prije početka planirane mobilnosti

Cjelokupni tekst natječaja možete pronaći OVDJE.

Natječaj je otvoren do popunjenja odobrene kvote.

Datum objave: 1. 9. 2020. OSTALE OBAVIJESTI I NATJEČAJI:Stipendije Sveučilišta u Macerati za studente diplomskog studija

Sveučilište u Macerati (UNIMC) nudi trinaest stipendija međunarodnim studentima koji su zainteresirani za upis na dvogodišnji diplomski studij na njihovom sveučilištu u akademskoj godini 2021./2022. Stipendija iznosi 7.000,00 €.

Više informacija i prijavni obrazac pronađite ovdje.

Rok za prijavu: 22. 5. 2021.
Datum objave: 24. 3. 2021.


Stipendije Sveučilišta u Huelvi za studente diplomskog studija

Sveučilište u Huelvi nudi dvadeset stipendija međunarodnim studentima izvrsnog akademskog uspjeha koji su zainteresirani pohađanje jedne godine diplomskog studija na njihovom sveučilištu u akademskoj godini 2021./2022. Diplomski studij u potpunosti se izvodi na španjolskom jeziku. Stipendija iznosi 3.000,00 €.

Prijava se vrši putem online prijavnog obrasca

Više informacija pronađite ovdje.

Rok za prijavu: 1. 4. 2021.
Datum objave: 24. 3. 2021.


Natječaj za mobilnost studenata s Odjela za informacijske znanosti i Odjela za turizam i komunikacijske znanosti na Veleučilištu Grisons u Švicarskoj

Sveučilište u Zadru raspisuje Natječaj za mobilnost studenata Odjela za informacijske znanosti te Odjela za turizam i komunikacijske znanosti za provođenje perioda mobilnosti na Veleučilištu Grisons u Švicarskoj u zimskom semestru te u cijeloj ak. god. 2021./2022. u sklopu Švicarsko-europskog programa mobilnosti. U sklopu ovog Natječaja moguće je realizirati mobilnost na Veleučilištu, a u skladu s odredbama bilateralnog sporazuma o mobilnosti između Veleučilišta Grisons u Švicarskoj i Sveučilišta u Zadru.

Cjelokupni tekst natječaja i prijavnu proceduru možete pronaći OVDJE.

Rok za prijavu: 5. 5. 2021.

Datum objave: 22. 3. 2021.


Virtualna studentska razmjena na Sveučilištu Kansai (KU-EOL Spring 2021)

Kansai Sveučilište poziva zainteresirane da se prijave na virtualnu studentsku razmjenu koja će se održati od 20. svibnja do 21. lipnja 2021. Studenti se moraju prijaviti putem registracijskog obrasca koji ispunjava Ured za međunarodnu suradnju. Uvjet za prijavu je težinski prosjek od minimalno 3,0 na svim razinama studija. Prijavu u obliku životopisa (Europass), motivacijskog pisma te prijepisa ocjena potrebno je poslati na erasmus@unizd.hr. Studenti mogu sudjelovati na maksimalno dva od sljedećih dvanaest ponuđenih kolegija na engleskom jeziku:

·    Information and Communication Technologies 
·    Business for SDGs  
·    Japanese Popular Culture (Post-war Japanese Culture) 
·    Field-Based Learning (Society and Workplace Culture in Japan) 
·    Global Sociology (Instructor Don Bysouth, Ph.D.)
·    Methods of Comparative Analysis (ENG and JPN Communication)
·    Contemporary Gender Studies 
·    Critical Thinking for Social and Global Issues 
·    Research Methods for Social Sciences 
·    Japanese History (the History and culture of Medieval Japan) 
·    Communication in Japanese Society (JPN Corporate Culture) -- Japanese language only (JLPT N2 proficiency or above required)*
·    Communication in Japanese Society ( Business Japanese ) -- Japanese language only (JLPT N2 proficiency or above required)*
*Kolegij se izvodi na japanskom jeziku.

Za više informacija kontaktirajte nas na erasmus@unizd.hr

Rok za prijavu: 11. 4. 2021.
Datum objave: 22. 3. 2021.


MO:VE 2021 Sveučilišta u Marburgu

U kontekstu restrikcija uzrokovanih COVID-19 pandemijom Sveučilište u Marburgu poziva zainteresirane studente da iskoriste priliku i prijave se na besplatnu virtualnu mobilnost na Sveučilištu u Marburgu koja će se održati od travnja do srpnja 2021. Studenti mogu pohađati kolegije koje se nude dolaznim studentima ponuđenim u katalogu kolegija (na engleskom i njemačkom jeziku) ili tečajeve njemačkog jezika.

Više informacija i prijavni obrazac možete pronaći ovdje.

Rok za prijavu: 1. 4. 2021.
Datum objave: 15. 3. 2021.


Stipendija za studijski boravak akademskog osoblja u Austriji

Austrijska akademija znanosti objavila je natječaj JESH (Joint Excellence in Science and Humanities) - Croatia za prijavu hrvatskih znanstvenika za studijske boravke u Austriji u trajanju od 2 do 6 mjeseci. Natječaj je otvoren za sva područja znanosti za znanstvenike koji su u zadnjih 10 godina stekli stupanj doktora znanosti. Rok za prijavu otvoren je do daljnjega.

Više informacija o prijavi na natječaj nalazi se ovdje.

Rok za prijavu: otvoren do daljnjeg

Datum objave: 30. 6. 2020.


Erasmus+ KA1 stručni tečajevi 

U sklopu Erasmus+ KA1 ShipCon organizira stručno osposobljavanje nastavnog i nenastavnog osoblja kroz razne tečajevi koji će se odvijati u raznim europskim gradovima poput Barcelone, Palerma, Limassola, Praga, Splita i Valencije. Organiziraju se sljedeći tečajevi:

Putem poveznica pojedinih tečajeva pronađite više informacija o samim tečajevima, prijavama i datumima.

Datum objave: 11. 10. 2019.


Prijave za KA2 strateška partnerstva u području visokog obrazovanja (KA203)

Agencija za mobilnost i programe Europske unije omogućuje pojedinačna savjetovanja prijaviteljima zainteresiranima za podnošenje projektne prijave za KA2 strateška partnerstva u području visokog obrazovanja (KA203). Zainteresirani za projekte unutar ove Erasmus+ aktivnosti mogu pronaći obrazac za individualno savjetovanje projektnih prijedloga na poveznici ovdje u dijelu Pojedinačna savjetovanja. Na istoj su poveznici dostupne prezentacije s KA2 radionice.

Prijavni obrazac (u PDF formatu) i tehničke upute za njegovo popunjavanje bit će, čim budu dostupni, objavljeni ovdje.

Datum objave: 23. 1. 2018.


Portal za studente na mobilnosti

Svim zainteresiranim odlaznim studetnima prestavljamo novu platformu Eurasmus. Studenti ovdje mogu pronaći ponude za smještaj ili ponude za stručnu praksu te mnoge korisne informacije o gradu u kojeg se pripremaju otići u sklopu mobilnosti. Više informacija o praksama možete vidjeti OVDJE, a o smještaju OVDJE.    


Portali s tečajevima

StudyPortals je nedavno pokrenuo LanguageLearningPortal, stranicu posvećenu učenju jezika i PreparationCourses, stranicu koja se bavi pripremnim tečajevima za studij. Putem LanguageLearningPortala studenti mogu odabrati onaj tečaj za učenje stranih jezika u svojoj blizini koji će najbolje odgovarati njihovim željama i potrebama. PreparationCoursesPortal može, između ostaloga, studentima pomoći da u svojoj blizini pronađu tečajeve uz pomoć kojih će usvojiti dobre akademske vještine i biti spremniji na studij na svom budućem sveučilištu.     

LanguageLearningPortal

PreparationCoursesPortal


Erasmus+ shema zajmova za studente diplomskih studija u inozemstvu

U okviru programa Erasmus+ studentima koji žele studirati na diplomskim studijima u inozemstvu od sada je dostupna Erasmus+ shema zajmova za studente diplomskih studija (The Erasmus+ Master Loan Scheme) za kreditiranje studiranja u inozemstvu po pristupačnijim uvjetima. Španjolska banka MicroBank prva je banka koja se odazvala pozivu Europske komisije i Europskog investicijskog fonda te se uključila u projekt Erasmus+ Master zajmova. Studenti će svoje prijave predavati izravno banci koja sudjeluje u Erasmus+ shemi zajmova za studente diplomskih studija. Navedena će banka nuditi mogućnost davanja zajmova španjolskim odlaznim studentima te studentima iz ostalih Erasmus+ zemalja koji žele studirati u Španjolskoj. Treba naglasiti kako su Erasmus+ Master zajmovi nova i dodatna aktivnost koja ne zamjenjuje dodjelu sredstava u okviru programa Erasmus+, a koja će ostati glavni dio programa Erasmus+. Iznos kredita u okviru ove sheme bit će do maksimalno 12 000 eura za jednogodišnje programe te do 18 000 eura za dvogodišnje programe, a sredstva su namijenjena pokrivanju troškova života i školovanja u bilo kojoj  od 33 zemlje koje sudjeluju u programu Erasmus+. Uvjet je nastavak diplomskog studija u zemlji u kojoj kandidat nema prebivalište i da ta zemlja bude različita od one u kojoj je završio preddiplomski studij. S obzirom na to da ovdje nije riječ o potpori nego o kreditu koji mora biti vraćen, osigurani su i posebni, povoljniji uvjeti kreditiranja koji olakšavaju otplatu. Više podataka o Erasmus+ Master zajmovima možete naći na sljedećoj poveznici.


Obavijest o shemi zajmova za Erasmus+ diplomske studije

MicroBank iz Španjolske je pristupila shemi zajmova za diplomske studije Erasmus+ koji su dostupni u okviru Erasmus + programa. Time su omogućeni prvi krediti za studente diplomskog studija koji žele studirati u inozemstvu na institucijama nositeljicama Erasmus povelje za visoko obrazovanje. Ovaj prvi ugovor će podržati do 2.000 studenata tijekom tri godine - bilo iz Španjolske koji će studirati na diplomskoj razini u jednoj od programskih Erasmus + zemalja ili za studente iz Erasmus+ zemalja koji će studirati na diplomskoj razini u Španjolskoj. Za više informacija možete se obratiti Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru ili na e-mail adresu: EAC-ERASMUSPLUS-SLGF@ec.europa.eu.