Iskustva Erasmus studenata

Jana Paradžiković, Nikolina Kajić i Ana Barta, Erasmus+ praksa u Vijetnamu u sklopu međunarodnog otvaranja, Institut za ekologiju mora i morskih resursa (vijetnamska Akademija znanosti i tehnologija), Haiphong City, Vijetnam, ak. god. 2022./2023., Erasmus+ Projekt broj: 2021-1-HR01-KA131-HED-000006512

Sve tri smo imale želju posjetiti Aziju i s obzirom da nam je zadnja godina studiranja htjele smo spojiti Erasmus i Aziju. Preko interneta smo otkrile institut u Vijetnamu, na kojemu smo bile, te smo kontaktirale koordinatore postoji li mogućnost odlaska tamo. Nitko sretniji od nas nije bio kad smo saznale da možemo. Kolege na institutu su nam jako puno pomagali te su se htjeli družiti s nama. S njima smo obilježile njihov Dan žena, vodili su nas na razne ručkove kako bi probale njihova jela te su nas upoznali s njihovom kulturom i načinom života. Vikendima, kada smo imale slobodne dane, putovale smo po Vijetnamu te obišle razne dijelove države i vidjele puno novih stvari. Na institutu smo se upoznale sa raznim metodama rada koje se mogu primijeniti i na rad na našim institutima u Hrvatskoj. Sve tri smatramo kako nam je ovo bilo jedno nezaboravno iskustvo i sretne smo što smo se odlučile na Erasmus+ program i preko njega upoznale nove ljude i novu zemlju.
 


Lovro Lulić, Sveučilište u Klaipedi (Litva),

ak. god. 2022./2023., Erasmus+ Projekt broj: 2021-1-HR01-KA131-HED-000006512

Erasmus je jedno predivno iskustvo. Otići iz lijepog i sunčanog Zadra u daleku Litvu jest velik izazov, također i sva papirologija koja je potrebna za dobiti Erasmus+ financijsku potporu, ali se isplati. Litva je poprilično drugačija od Hrvatske, ali susret s raznim drugim nacionalnostima i kulturama daje stvarno nezaboravan utisak na mene kao čovjeka, putnika, i napokon akademskog studenta koji treba proširiti svoje vidike. Upoznao sam ljude iz većine krajeva Europe, ali također iz Australije, Bangladeša, Nigerije i malenog otoka kraja Madagaskara - Reuniona. Ako se komu i ne svidi zemlja u kojoj odlučiš provesti Erasmus+ mobilnost, nema veze, jer sama činjenica da možeš putovati s ovako zanimljivim ljudima, utka ti se u pamćenje i ne možeš zaboraviti sve lijepe trenutke što si ih imao s njima. Sve teškoće koje možeš imati u Zadru ili na Erasmus+ mobilnosti su minimalne u usporedbi s događajima kojima prisustvuješ gdje god da odeš na Erasmus+ mobilnost tijekom školovanja. Definitivno - isplati se! Barem jednom u studiju, ako ne i dvaput.

Dolores Matika, stručna praksa u Ljubljani, ak. god. 2021./2022. godina,

Projekt Erasmus+ broj: 2020-1-HR01-KA103-077099

Nakon završetka diplomskog studija Arheologije otišla sam na Erasmus + stručnu praksu u Ljubljanu na Inštitut za arheologijo (IzA) na Znansveno raziskovalni centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) na dva mjeseca na stručno osposobljavanje za arheobotaniku tj. identifikaciju sjemenja/plodova, drva i ugljena iz arheoloških slojeva. Naime, zbog vrlo dobre suradnje i velike potpore Erasmus ureda u Zadru na Erasmusu sam ostala godinu dana. Mentorica doc. dr. Tjaša Tolar iz IzA učila me je na koji se način treba uzorkovati na terenu za arheobotaničke analize, kako se potom treba postupati sa uzorcima (njihovo skladištenje), kao se radi ispiranje, sortiranje te identifikacija sjemenja/plodova te ugljena i drva. Radila sam na uzorcima sa različitih arheoloških lokaliteta i razdoblja. Također, sudjelovala sam tijekom prakse i na terenima IzA, na eneolitičkome nalazištu Stare Gmajne (voditelj: dr. Anton Veluušček, znanstveni svetnik), potom na željeznodobnom nalazištu Knežak (voditelj: Izv. prof. dr. Benjamin Štular, znanstveni svetnik) te na rekognosciranju područja planine Leskovca (voditelj: dr. Matija Turk). Tijekom prakse zajedno s mentoricom napisale smo članak koji je u postupku recenzije te nekoliko članaka je trenutno u nastajanju. Sudjelovale smo i na znanstvenoj konferenciji o podvodnoj arheologiji u Puli zajedno s kolegicom iz Arheološkog muzeja Istre dr. sc. Idom Koncani Uhač.

 

Godina dana u Ljubljani osim što sam puno naučila o arheobotanici stekla sam nova prijateljstva i upoznala vrlo drage i dobre ljude iz svijeta arheologije i šire s kojima sam još uvijek u kontaktu. Usavršila sam slovenski jezik, a osim rada na IzA, putovala sam po predivnoj Sloveniji te zajedno s dragom mentoricom Tjašom popela se najviši vrh Slovenije Triglav. :) Godina dan u Ljubljani/Sloveniji je neizmjerno i neprocjenjivo iskustvo. Veliku zahvalnu dugujem dragim ljudima koje sam upoznala i koje sam znala od prije te naravno čitavom Erasmus + ureda u Zadru koji su mi omogućili ovo nezaboravno iskustvo.


P.S. Studenti prijavite se na mobilnost, nećete pogriješiti! Carpet diem :)


Gabrijela Ravlić, Erasmus+ stručna praksa u Kataloniji

Online nastava, ponovno useljavanje u roditeljsku kuću, zatvaranje kafića. Sve je to činilo novu stvarnost s kojom su se mnogi studenti suočili prošle akademske godine, te mogu sa sigurnošću reći da je to i ono što je mene osobno ponukalo da uzmem apsolventsku godinu i provedem je na Erasmus+ mobilnosti. Stavila sam oglas na ErasmusIntern te mi se osobno javio učitelj iz Osnovne škole CEIP Enric Farreny u Kataloniji i ponudio mi da odradim Erasmus+ praksu kao jezični asistent, tvrdeći da moje neiskustvo ne predstavlja nikakvu prepreku. Kao studentici treće godine anglistike i francuskog jezika i književnosti preda mnom su se našla dva izazova - kako da to prihvatim bez znanja katalonskog jezika i bez ikakvog iskustva rada s djecom u školi? Već prvi dan sam se uvjerila da jezična barijera nije problem s obzirom da su Katalonci navikli da stranci, pa i sami Španjolci ne poznaju njihov jezik, a i učitelji su uvijek bili tu da me usmjere. Na moju sreću, učitelj koji me kontaktirao je u školi zadužen za stažiste pa se pobrinuo za sve - smještaj, put, te da se osjećam kao dio kolektiva. U školi su bile još dvije stažistice s kojima sam i živjela te smo tako provodile većinu vremena skupa. Iako su mi glavni predmeti bili engleski i francuski, asistirala sam učiteljima na gotovo svim predmetima - od likovnog i glazbenog do matematike i tjelesnog.
Učitelji i djeca su imali strpljenja sa mnom, te sam tako već drugi tjedan prakse radila u grupama i čak sama vodila sat. Već sam unaprijed imala spoznaje o Kataloncima kao toplim i vedrim ljudima, no moje iskustvo je nadmašilo sva očekivanja - od učenika koji bi nas obasipali zagrljajima svako jutro do kolega koji su nas vodili na planinarenje i donosili poklone svakoga petka. Iako je moj glavni zadatak bio uključiti engleski i francuski u razne predmete, učenici su me uspjeli naučiti nešto katalonskog. Također sam naučila i kako raditi s djecom. Za mene je to bila odlična prilika s obzirom da se trebam na jesen odlučiti između prevoditeljskog i nastavničkog smjera na diplomskom studiju, a sada mogu sa sigurnošću reći da se vidim u radu s djecom i da tu imam određeno iskustvo. Pri kraju mobilnosti, koja je trajala samo tri mjeseca, čak sam se dvoumila da produžim mobilnost i ostanem cijelu školsku godinu, no znala sam da moram nastaviti svoj put u Francuskoj kako bih uistinu usavršilajezik koji studiram. U samo tri mjeseca stekla sam prijatelje za cijeli život i čuveno Erasmus iskustvo za koje jedino oni koji su ga doživjeli znaju da se ne može dočarati riječima, pa za sve one koji ovo čitaju i dvoume se oko odlaska na mobilnost - ovo je vaš znak :)


Anamarija Brnadić, Erasmus+ stručna praksa u Bruxellesu

Tijekom zadnje godine studiranja, misao o odlasku na stručnu praksu mi je postajala sve primamljivija. Nakon dva studijska boravka u Italiji i Španjolskoj, koja su mi ostala u predivnoj uspomeni, odlučila sam se za stručnu praksu iz područja marketinga i komunikacija u Bruxellesu. To je na neki način bio izlazak iz moje komfor zone jer, za razliku od  talijanskog i španjolskog, jezika koje sam studirala, francuski sam znala tek na razini osnovnog sporazumijevanja. Pandemija i lockdown su također predstavljali problem, ali uz organizaciju i dobru komunikaciju moguće je i u ovakva vremena kvalitetno odraditi praksu. U firmi kojoj sam odrađivala praksu, ZN Consulting, glavni jezik je engleski tako da nije bilo problema. Zaista sam uživala u savladavanju novih vještina, upoznavanju ljudi iz svih dijelova svijeta, radu na projektima za neke od najpoznatijih europskih kompanija. ZN je po pitanju organiziranosti firma koju bih preporučila svakome tko gaji interes za marketing i online komunikacije. Uz mentoricu i koordinatore s kojima sam u svakodnevnoj komunikaciji, zaista se puno toga se može naučiti, steći lijepa poznanstva za budućnost i proširiti vidike. U ZN-u je također imaju razgranata mrežu studenata na praksi iz raznih sektora, kao i iz puno svjetskih zemalja. Moj osobni dojam je da se definitivno isplati odraditi praksu u ZN-u jer se može puno toga naučiti, pogotovo jer se ne traži predznanje iz marketinga i online komunikacija, samo osnovno poznavanje društvenih mreža . Najbitnije je pokazati dobru volju za učenjem i savladavanjem novih znanja. Što se tiče Bruxellesa kao grada, jako je multikulturalan, pun mogućnosti i nudi dosta toga za posjetiti. S obzirom da je Belgija relativno mala, puno lijepih gradova u okolici se može obići u jednom danu. Smatram da je ovo bilo jedno odlično iskustvo zahvaljujući kojem sam stekla nova znanja i upoznala divne ljude.


Nina Dojčinović, Erasmus+ KA103 studijski boravak na Sveučilištu u Ljubljani

Unatoč pandemiji, odlučila sam okušati sreću i 5. semestar studija anglistike i etnologije i kulturne antropologije provesti na Erasmusu u Ljubljani. Grad je blizu Hrvatskoj pa je moja odluka mnoge i iznenadila, no grad me privlačio zbog svoje uređenosti, kulturnog života i podudarnosti studija. Ono što je dočekalo kolegicu Saru i mene nije bilo ono čemu smo se nadale, počevši od stare kuće u kojoj smo boravile do potpunog lockdowna već od drugog tjedna boravka u Sloveniji. Ipak, ustrajale smo u odluci zbog šarolikog društva u kući (bilo nas je otprilike sedmero u početku), ljepote grada i zadovoljstva predmetima i profesorima na UNILJ. Značajna je bila i pomoć oba fakulteta i studenata sa svim našim problemima i nedoumicama. Ono što mi je iz cijelog iskustva najdraže svakako su razgovori i druženja s cimerima koji su unosili dinamiku i smijeh u pandemijsku svakodnevicu. Mislim da nas je ovo iskustvo osnažilo i pomoglo nam osvijestiti neke vlastite karakteristike, a u budućnosti će valjda biti prilike da proputujemo Sloveniju kako treba i doživimo pravi duh Ljubljane, šarmantnog grada bogatog kulturom.


Sara Pekić, Erasmus+ KA103 studijski boravak na Sveučilištu u Ljubljani

Nakon dugog promišljanja i neizvjesnosti uzrokovanih COVID-situacijom, svoje Erasmus iskustvo odlučujem provesti u Sloveniji. Iako se većina studenata odlučuje na Erasmus mobilnosti u udaljenijim zemljama, Slovenija se, u vremenu sveopće nesigurnosti, činila kao pravi izbor.
Napokon došavši ondje, doživljavam blagi, ali ugodni kulturološki šok. Ljubljana je predivan, živ, zeleni grad koji obiluje srdačnim i toplim ljudima, nenadmašnom arhitekturom te bogatim zabavnim i edukativnim sadržajem. Činjenica da je nastava ubrzo prešla na online oblik nije spriječila renomirane profesore i predavače da nam prenesu svoja plodonosna znanja i ukažu na mogućnosti koja se otvore izlaskom iz zone komfora. Izlazak iz zone komfora nije bio potican samo u akademskim krugovima, već se isti odvijao i na svakodnevnoj razini. Sama odluka odvažiti se otići na studentsku razmjenu u tom dobu, i to u zemlju koja je baš tada imala najstrože epidemiološke mjere, naučila me strpljenju, uvažavanju drugog i drugačijeg te da cijenim ono što imam. Iako je zbog epidemioloških restrikcija mnogo aktivnosti i mogućnosti bilo onemogućeno, imala sam privilegiju biti u okruženju predivnih ljudi i prekrasnih prirodnih ljepota. Također, ono što je uvelike utjecalo na sveukupni dojam tijekom i nakon mobilnosti jest jezik. Premda je slovenski sličan hrvatskom, ovi se jezici po mnogočemu razlikuju. Možda najupečatljivija anegdota vezana za jezik je činjenica da se na slovenskom brojevi čitaju kao na njemačkom, pa sam se tako u početku često znala iznenaditi u trgovini gdje bi mi blagajnica rekla da mi, primjerice, račun iznosi sedam in pedeset, dok je ustvari iznosio 57 eura. Sve u svemu, usprkos kratkoj i ne toliko dinamičnoj razmjeni, jako se radujem vratiti u Ljubljanu.


Matea Brajković, CEEPUS studijski boravak na Sveučilištu u Grazu 2019./2020.

Zimski semestar 2019./2020. sam provela u Grazu, u sklopu programa CEEPUS. Graz je sam po sebi odličan studentski grad koji osim kvalitetnih akademskih sadržaja studentima nudi mnoštvo ostalih popratnih sadržaja za ispunjavanje slobodnog vremena. Sveučilište Karl-Franzens u Grazu je iznimno organizirano te nudi širok izbor kolegija, a profesori su pristupačni i često potiču interakciju i diskusije sa studentima na nastavi. Također, ako vam njemački nije jača strana, možete se bez problema sporazumijevati na engleskom jeziku. Moja motivacija za odlazak na razmjenu je polazila od želje za novim iskustvima te je Graz to ispunio u akademskom i društvenom smislu. Imala sam priliku iskusiti drukčiju kulturu i običaje u Austriji, ali su moje iskustvo najviše obilježila nova poznanstva koja sam stekla u Grazu. Naposljetku, nakon svog pozitivnog iskustva u Grazu svima bi preporučila odlazak na razmjenu.


Iva Zelenković, Erasmus+ KA103 studijski boravak u Coimbri 2019./2020.

Oduvijek me privlačila mogućnost življenja negdje drugdje, u drugoj kulturi, htjela sam probati nešto novo, izaći iz svakodnevne rutine. Odredište za Erasmus mi je, uvjetovano jezicima koje studiram, srećom bilo usmjereno na Mediteran, gdje je toplije, opuštenije i na kraju krajeva jeftinije.
Rješavanje papirologije je trajalo i trajalo, ali u konačnici se isplatilo. Bilo me je strah sama se preseliti na drugi kraj Europe, ali ljubav s Portugalom bila je na prvi pogled. Ljubazni su mi putnici vlaka pomogli s preteškim kuferom i odmah pri dolasku sam se oduševila Coimbrom. Grad sa stotinjak tisuća stanovnika ima oko 25 tisuća studenata, i samim time puno izbora za mlade i svakodnevna zbivanja. 
Fakultet je jedan od najstarijih u Europi, prelijepa zgrada bila je palača prvog portugalskog kralja, sve je odlično organizirano, a profesori su strpljivi, dostupni i blagonakloni. Portugalci su općenito susretljivi i srdačni, radni dan počinje u 10 sati, ništa nije užurbano i sve se rješava bez stresa. Taj prijateljski stav i ležeran odnos prema studentima i gradivu dovede vas do spoznaje da ste puno toga naučili opušteno i bez grča. 
Ono što bih preporučila studentima na Erasmusu je da što je moguće više iskoriste izlete i putovanja koja se nude u okviru programa. Svaki grad priča svoju priču i neka mjesta u suprotnom ne bi ni imali priliku posjetiti. Meni je svako bilo posebno i žao mi je što ih zbog korona virusa nije bilo više. 
Prijateljstva s Erasmusa su opet posebna priča i možda najveća vrijednost cijelog projekta. Druženja s mladima iz doslovno cijelog svijeta s kojima prolazite skupa i lijepe i teške trenutke, izlasci, zabave, večere, smijeh, sve te različite kulture, religije, običaji i pristupi životu uz međusobno poštivanje, proširi vam vidike i ideju o životu u inozemstvu.

U korona krizi nas petnaestak iz pansiona u kojem sam živjela posebno smo bili tu jedni za druge. Nastojali smo odagnati misli zajedničkim kuhanjima, tematskim večerima, društvenim igrama ili gledanjem filmova, međusobno smo se podržavali. Sve je bilo potpuno neizvjesno, a mi u nepoznatoj zemlji smo ipak odlučili nastaviti mobilnost. Portugal nam je nekako ulijevao povjerenje, dobro su podnijeli situaciju s korona virusom u usporedbi sa susjednom Španjolskom i vjerujem da smo svi iz ovog iskustva izašli zreliji i jači. 
Sve u svemu, Erasmus je jedno od najljepših iskustava koje možete steći, i šteta je ne iskoristiti ga, posebno studentima Sveučilišta u Zadru gdje je taj program jako dobro organiziran. Privilegija je kao student živjeti period svog života u inozemstvu, i ja sam na ovom projektu jako zahvalna. 


Ivan Serdarušić, Erasmus+ KA103 studijski boravak u Lodzu, 2019./2020.

Iako moj Erasmus nije trajao dugo zbog pojave korona virusa, moram reći da mi je u ono malo vremena što sam proveo u Poljskoj, odnosno Lodzu bilo zaista sjajno. Lodz je poznat kao sveučilišni grad i samim time privlači jako veliki broj Erasmus studenata koji dolaze iz svih krajeva svijeta kako bi studirali tamo. Sveučilište je organiziralo uvodno predavanje za Erasmus studente kako bismo dobili uvid u novu situaciji u kojoj se nalazimo. Dobili smo odgovore i upute za neke osnovne stvari. Erasmus zabave su bile organizirane svakodnevno i na taj način sam upoznao puno ljudi. Ako sam imao ikakvo pitanje, najčešće vezano uz tramvajske linije, lokalni ljudi bi odmah uskočili u pomoć. Iako sam bio povezaniji s Erasmus studentima koji su se nalazili u istoj situaciji kao i ja, imao sam priliku upoznati i poljske studente. Oni su nam pokazali njihovu popularnu igru flanki koju smo onda gotovo svaki dan igrali. Nažalost, planove koje sam imao u vezi posjećivanja različitih gradova su propali zbog pojave korona virusa. Samo tri tjedna nakon dolaska u Lodz, bio sam primoran napustiti Poljsku zbog novonastale epidemiološke situacije. 


Lea Stojanović, CEEPUS studijski boravak u Grazu 2019./2020.

Akademsku godinu 2019./2020. provela sam na Sveučilištu Karl-Franzens u Grazu putem CEEPUS studentske mobilnosti. Sveučilište, a i sam grad, su me potpuno oduševili. Ono što me najviše fasciniralo jest ogroman izbor različitih kolegija. Ako vas, na primjer, zanima ligvistika i humor, James Joyce ili zakoni i nasilje u Americi, možete provesti cijeli semestar slušajući kolegije koji se bave baš tim temama. Mnogi odjeli također nude različite certifikate ako se položi određeni broj kolegija te se potiče formalna i neformalna edukacija kroz mnoga gostujuća predavanja i seminare. Po svemu se vidi da su studenti na prvome mjestu – potiče se samostalni rad, kritičko promišljanje, ali i kreativnost. Također, pored Sveučilišta nalazi se ogromna nova knjižnica, puna raznih knjiga, računala, ali i kauča koji su namijenjeni za odmor i druženje. Uz to, cijeli kampus je pun kafića i malih restorana koji su prilagođeni studentskim potrebama i financijama. Svakome bih preporučila odlazak na studentsku mobilnost jer to jedan edukacijski period koji je ispunjen ne samo učenjem, nego i upoznavanjem novog grada, jezika, kulture i ljudi iz čitavoga svijeta.


Manuela Jović, Erasmus+ KA103 studijski boravak u Wroclawu, 2019./2020.

Nakon provedenih gotovo pet mjeseci na Sveučilištu u Wroclawu, Poljska u potpuno novom okruženju, vjerovala sam da ću poželjeti ostati kod kuće, no dogodilo se upravo suprotno. Želja za upoznavanjem nove kulture i ljudi iz svakog kutka svijeta postala je samo veća. Erasmus iskustvo jedno je od najposebnijih upravo zbog jedinstvene atmosfere i kruga ljudi koji su na istom životnom putu i dijele zajedničko iskustvo studiranja u nepoznatoj okolini. Iako je bilo mnogo prepreka na tom putu, svaku sam s lakoćom prešla - ponekad potpuno samostalno, a ponekad uz pomoć lokalnih ili inozemnih studenata koji su suosjećali sa mnom. Stekla sam novu razinu samopouzdanja i vjere u sebe da ću se uspjeti snaći u svim životnim prilikama i neprilikama tijekom studija i nakon njega u poslovnom svijetu. Smatram da je to ogroman plus i kvaliteta koju je vrijedno posjedovati.


Dajana Zrnić, Erasmus+ KA103 studijski boravak u Žilini, 2019./2020.

Definitivno, Erasmus je nešto što bih preporučila svima prije svega zbog društva. Nešto najljepše je doći i upoznati nekoga s drugoga kontinenta, druge kulture i čuti razne jezike. Ono što mi se najviše sviđa jeste što sam upoznala osobe za koje smatram da su mi iskreni prijatelji. Dijelili smo hotel 5 mjeseci, stol za kojim smo jeli, vlakove u kojima smo putovali, klubove u kojima smo partijali i upoznali se bolje. Iskreno ako ćemo govoriti, Žilina i Slovačka su me razočarale u svakom pogledu osim u prijateljima. Došla sam tu s ciljem razvijanja sebe i svoje samostalnosti, što smatram da sam uspjela i da, ako ništa, osoba koja ode na Erasmus će biti svjesnija sebe, svoje okoline i svojih mogućnosti ili kao ja, više cijeniti ono što već ima na Sveučilištu u Zadru. Drago mi je što sam se odlučila na ovaj potez i na ovu avanturu u nepoznato. Također, Erasmus je pomogao pri ostvarenju nekih od mojih većih snova, kao odlazak na nogometnu utakmicu Lige Europe ili gledanje EHF Eura 2020 u Beču što možda se ne bih usudila bez Erasmusa. Zato mu hvala na tome! :)


Iva Serdarević, Erasmus+ KA107 studijski boravak u Moskvi, 2017./2018.

Pozdrav svima! Ja sam Iva Serdarević, studentica druge godine diplomskog studija ruskog jezika i književnosti (prevoditeljski smjer) i pedagogije. 
Zadnji semestar svog studija provela sam na razmjeni u sklopu Erasmus programa na sveučilištu Kosygin u Moskvi. Teško je ispisati sve adekvatne epitete kojim bih vam dočarala svoje Erasmus iskustvo i osjećaj zadovoljstva radi njega, ali to je bilo jedno uistinu divno, očaravajuće, ispunjujuće iskustvo. 
Kao studentici ruskog jezika, smatram da mi je boravak u Rusiji i razgovor s izvornim govornicima bio od velike važnosti u napretku mog govornog jezika. Bilo je izuzetno zanimljivo provesti jedan semestar na stranom sveučilištu, komparirati tamošnji studijski program s onim na svom matičnom odjelu, uvidjeti pozitivne i negativne strane jednog i drugog, kritički sve sagledati, proširiti svoje vidike...
Početci nikad nisu jednostavni pa tako nisu bili ni moji, ni na fakultetu ni u Moskvi. Što se tiče Moskve, stigla sam sama u grad veličine četiri moje države i to dok je još trajala zima. Dalmatinka u mećavi i na -25 stupnjeva. Veselo, haha. Trebalo se malo na to priviknuti, ali brzo sam pohvatala sve konce. 
Moskva je čarobna, i u zimskom i u proljetnom izdanju. Mogla bih vam danima pričati o divnim mjestima koje sam posjetila, očaranosti arhitekturnim izdanjima toga grada, muzejima, mostovima, ogromnim parkovima u kojima možeš tri dana šetati, prefamoznom moskovskom metrou, ma o svemu...
Isprve sam se na fakultetu ponovno osjećala kao brucošica. Nisam nikog poznavala, trebalo se snaći u rasporedu svih triju zgrada sveučilišta, s promjenama koje sam morala raditi u rasporedu predavanja. Ali, brzo sam i to prebrodila i ostatak mog boravka tamo vrijedio je svih tih početnih prepreka. Imala sam priliku surađivati s odličnim profesorima, steći nova znanja, biti na praksi, koju ne bih dobila na svom matičnom odjelu.
I posljednje, ali ne manje važno, upoznala sam mnogo novih, divnih ljudi koji su mi proširili životne vidike i koje ću definitivno pamtiti do kraja života.
Evo, iz osobnog iskustva vam mogu potvrditi kvalitetu i genijalnost Erasmus programa i zato bih svakom studentu od srca savjetovala da svoje iskustvo studiranja upotpuni ovim ili nekim sličnim programom. Svi vi, koji razmišljate o ovome, koji se dvoumite, moj topli savjet vam je- jednostavno idite, sve će biti u redu! :)


Josipa Jurjević, Erasmus+ praksa u Italiji, 2017./2018.

"Turistički posjetiti stranu zemlju uvijek je zanimljivo, ali prilika da provedete više mjeseci na nekom drugom mjestu pruža puno više. Takvo iskustvo, po mom mišljenju, neizmjerno obogaćuje i jako mi je drago što sam sudjelovala u Erasmus+ programu. Gotovo šest mjeseci svoje studentske prakse provela sam u Viareggiu, toskanskom gradu poznatom po dugoj pješčanoj plaži, secesijskoj arhitekturi te jednom od najvažnijih talijanskih karnevala. Tamo sam radila kao asistentica u nastavi engleskog jezika u osnovnim školama „IC Darsena“. Uz pomoć mentorice i drugih profesora, učenicima sam predstavljala Hrvatsku, naše običaje i posebnosti, osmišljavala aktivnosti i pomagala im pri učenju, dok sam njihovim roditeljima i djelatnicima škole držala početni tečaj engleskog jezika. Iako nije uvijek sve bilo lako i jednostavno, mnogo sam naučila, zabavila se, vidjela puno lijepih mjesta, stekla nezaboravna iskustva, upoznala različite ljude sa svih strana svijeta te među njima našla nove, drage prijatelje. Prema tome, ako imate priliku, prijavite se na Erasmus. Vrijedi svakog truda! "

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Antonela Kapitanović, Erasmus+ studijski boravak u Coimbri (Portugal), 2016./2017.

Zovem se Antonela Kapitanović i studentica sam psihologije u Zadru. Ljetni semestar akademske godine 2016/2017 provela sam u Coimbri u Portugalu na Institutu Miguel Torga. Ovo iskustvo mi je jedno od najljepših u životu i neću ga nikada zaboraviti . Osim što sam upoznala novu kulturu, jezik i običaje stekla sam jako puno novih prijatelja sa svih strana svijeta. Proputovala sam cijeli Portugal i pokušat ću svoje savjete i dojmove figurativno sročiti ovako: "Savršen posjet Portugalu izgledao bi tako da dan započne s kavom uz kolač Pastel de Nata na prekrasnoj i živahnoj Ribeiri u Portu. Potom nastaviti šetnjom prekrasnim Aveirom kojeg zovu portugalskom Venecijom. Zastati u Coimbri i ručati na Praçi de Republica savršen Bakalar a bras. Potom se diviti zanimljivim tradicijama studenata Coimbre koji su inspiracija knjigama o Harry Potteru. Za večeru obavezno probati Francesinhu u ulicama Lisabona pa u Pink street pronaći kutak i završiti dan s čašom savršenog Porto vina. Bilo bi idealno ubaciti i odlazak na predivne plaže na jugu Portugala i isprobati surfanje."

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Jelena Čale, Erasmus+ stručna praksa u Santa Cruzu de Tenerife (Španjolska), 2016./2017.

"U sklopu Erasmus+ stručne prakse provela sam osam mjeseci u gradu Santa Cruz de Tenerife na egzotičnim Kanarskim otocima u Španjolskoj. Surađivala sam na projektu ,,Talented Europe” pod koordinacijom obrazovne ustanove Centro Integrado de Formacion Professional César Manrique. Zadatci koje sam obavljala su: održavanje nastave engleskog jezika učenicima i koordinatorima škole, prevođenje dokumentacije za Erasmus+ KA1 i KA2 projekt (Engleski <-> Španjolski, Engleski <-> Hrvatski, Španjolski <-> Hrvatski), lektoriranje dokumenata, promoviranje ,,Talented Europe” (Erasmus+ KA1 i KA2) projekta na LinkedIn, Facebook i Twitter stranicama te sklapanje suradnje s tvrtkama, školama i sveučilištima). Sve ovo doprinijelo je mojem profesionalnom obogaćivanju, radu u interkulturalnoj okolini, učenju španjolskog jezika i sklapanju kontakata, poslovnih i privatnih. Izuzetno sam zadovoljna što sam iskoristila mogućnost odlaska na Erasmus+ stručnu praksu i svakako preporučam svima - ono što se dobije je nezamjenjivo!"

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Marijana Čiklić, Erasmus+ studijski boravak u Bariju (Italija), 2015./2016.

"Ime mi je Marijana Čiklić i studentica sam prve godine diplomskog studija Suvremene talijanske filologije i Povijesti te sam odlučila akademske godine 2015./2016. otići na Erasmus+ u Bari. Ako se pitate zašto baš Bari, odgovor je prilično jednostavan. Htjela sam da moj izbor bude malko drugačiji od ostalih studenata koji su pretežito uvijek birali Padovu i ostale poznate talijanske gradove. Htjela sam vidjeti kakav je Jug Italije i zaista u svom izboru nisam pogriješila. Kao studentica jezika, zaista se isplatilo otići i provesti pet mjeseci s pravim Talijanima. Preporučam svakom studentu koji upravo kao i ja studira jezike, da ne čeka nego ode. Fakultet daje samo osnove dok se pravi jezik može naučiti samo na “terenu.” Družila sam se pretežito s Talijanima i naravno upoznala i druge internacionalne studente, ali zaista mogu reći da sam se vratila s jako puno znanja o talijanskom jeziku i naravno naučila ga još bolje pričati pritom i upoznavajući malo i čari dialetta barese kojeg su studenti Talijani znali međusobno pričati i koji je zbog svojih smješnih konstrukcija rečenica i zvuka često puta u mene izazivao smijeh. Također, sami kolegiji na Fakultetu Aldo Moro također koje sam slušala su bili velika pomoć i druženje s kolegama koji su mi pomagali ako nešto nije išlo ili nisam dobro razumijela. Svi su bili tako dobri i susretljivi i spremni pomoći. Sve u svemu, nezaboravno iskustvo i prijateljstva koja neće biti olako zaboravljena. Još jednom, preporučam i onaj tko se premišlja neka se odliči za DA nakon ovog pročitanog članka!"

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Iva Jakšić, Erasmus+ studijski boravak u Padovi (Italija), 2016./2017.

"Moje Erasmus+ iskustvo je bilo, jednom riječju, nezaboravno. Nezaboravne su sve lijepe uspomene, poznanstva, sva prekrasna i nova mjesta koja sam imala prilike posjetiti, novi jezici koje sam imala prilike učiti, te zanimljivi kolegiji i profesori. Osim toga, nezaboravne su bile i sve one manje ugodne situacije, poput početnog nesnalaženja u novom gradu, pokušaji komuniciranja s Talijanima na engleskom jeziku (kojeg većina ne zna), te mučenje s potragom za smještajem. Ipak, kad bih rekla da se sve to skupa nije isplatilo, lagala bih. Moje Erasmus plus iskustvo mi je dalo krila i riješilo me straha od nepoznatog. Imam osjećaj da nakon povratka doma ništa zapravo nije završilo, već da je nešto novo tek počelo. Osjećam da i dalje rastem u jednom pozitivnom smjeru. Već planiram neke nove razmjene i naravno, ponovni posjet gradu (Padovi) koji mi je u par mjeseci toliko prirastao srcu."

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Lucia Meštrović, Erasmus+ studijski boravak u Pescari (Italija), 2016./2017.

"Dragi studenti, ne propustite ovu jedinstvenu priliku za avanturu života. Uz iznimno bogatstvo sretnih trenutaka, upoznavanje novih prijatelja iz različitih krajeva, puno srce emocija i krcat "ruksak" kulturno obogaćenog duha, s ovog putovanja vratit ćete se i sa stranim jezikom upoznatim na jednoj novoj razini. Ne dvoumite se pri odluci, toplo vam preporučujem da se prijavite, potpišete potrebnu dokumentaciju i dovoljno je da sa sobom ponesete samo dobru volju za istraživanjem nečeg novog u vašem životu. Iako moj put nije bio dalek, dovoljno je bilo "preplivati" more, Italija me naučila da gledam svijet iz druge perspektive, a zamislite tek što vam nude ostale države. Zvuči jako teško napustiti svakodnevicu i voljene osobe ostaviti u sjeni, ali to će sve biti tu i kada se vratite. Podrška da se odvažite na ovakav korak u novo sutra je neupitna. Ipak je to nekakva vrsta "upgradea" vlastite persone. Da me netko sutra upita želim li ponoviti ovu zanimljivu "priču", ne bih se ni trenutka dvoumila, za ovakav pothvat bih se definitivno opet odlučila. Naše sveučilište vam otvara širom ruke, na vama je da to iskoristite."

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Marta Ivanović, Erasmus+ studijski boravak u Portu (Portugal), 2016./2017.

"Svoj Erasmus+ studijski boravak provela sam u Portu, šarenom i opuštenom gradu sa jako izraženom umjetničkom scenom, ukusnom hranom i pristupačnim ljudima. Tijekom boravka dosta sam putovala i upoznala Portugal, kao i obližnje države, te stekla nove prijatelje s kojima sam provela nezaboravne trenutke. Mogućnost odlaska na Erasmus+ studijski boravak je nešto što bi svaki student trebao iskoristiti tijekom svog školovanja. Život u drugoj državi, među ljudima koji dolaze iz različitih svijetova doista otvara oči. Neće sve biti med i mlijeko, treba biti uporan (posebice u administrativnom dijelu, od ureda do ureda, od papira do papira). Nakon što vaša mobilnost završi, nećete biti ista osoba kao ona koja je pakirala svoje stvari par mjeseci prije, pitajući se što će biti. Naučit ćete cijeniti stvari koje imate u Hrvatskoj, ali i uočiti pozitivne i negativne strane grada i države u kojem odlučite provesti svoj studentski boravak."

Dodatne slike možete pronaći ovdje


ISKUSTVO STRUČNE PRAKSE U FRANCUSKOJ

  • ŠKOLA: Saint Paul
  • GRAD: Saint-Etienne
  • Studentica: Marina Vidoš

Stručnu praksu sam obavljala u privatnoj katoličkoj školi Saint Paul. Za zadatak sam imala podučavati djecu engleski jezik. Prvi tjedan sam upoznavala djecu i nastavnice. Drugi tjedan sam predstavila Hrvatsku pomoću prezentacije, slika i videa na francuskom jeziku. Pokazala sam im bogatstvo naše zemlje na način da sam predstavila određene regije (krajolik, običaji, nacionalni parkovi i hrana). Uz to sam spomenula određene hrvatske izume (kravata, penkala). Za kraj smo naučili nekoliko fraza na hrvatskom jeziku, primjerice: Dobar dan. Kako si? Dobro sam, hvala. Doviđenja. Laku noć. Budući da su djeca po dobi raspoređena u različite razrede, napravila sam dvije prezentacije. Jednu jednostavniju za djecu koja su mlađa te drugu opširniju za djecu koja su starija. Za razrede koji su starije dobi (8-12god) predvidjela sam brošure na francuskom jeziku koje sam zatražila od HTZ-a u Zagrebu. Te brošure su ostale na njihovim policama u razredima te ih mogu čitati kad žele. Drugi tjedan sam započela s nastavom engleskog jezika s razredima koje sam imala dva puta tjedno. Nastavnice su me uglavnom pripremile i pokazale mi što trebam podučavati djecu, osim dvije nastavnice. Njima sam tijekom svog rada pokazivala što ih podučavam djecu i što ću ih podučavati na engleskom jeziku. Komunikacija s nastavnicama je bila odlična. Sve sam ih mogla pitati bez ustručavanja. Sve materijale koje su imale sam mogla bez problema koristiti. Učinile su sve kako bih se osjećala dobro u školi. (...)

Djeca su uglavnom bila poslušna i nisam imala skoro nikakvih problema. Radila sam s grupama do 15 učenika. Ako je neki učenik stvarao problem mogla sam ga vratiti u njegov razred, te tako zadržati ugodnu radnu atmosferu u razredu. Ono što mi je se je posebno svidjelo je da su djeca bila aktivna na satu. Nitko se nije bojao javiti i premda bi najčešće u početku pogriješili, ne bi se obeshrabrili i bili bi uporni dok ne bi pravilno izgovarali riječi. Uvijek su s radošću dolazili na sat engleskog jezika i bili tužni kad bi sat završio. Svi su cijenili moj dolazak u Francusku, odnosno u njihovu školu. Svaki radni dan u školi sam imala besplatni ručak od strane škole.

Po pitanju cijene stanarina, najam stana u Francuskoj je skup. Imala sam sreću što sam odabrala Saint-Etienne, u njemu su cijene najma i općenito života, duplo jeftinije od, primjerice, obližnjeg grada Lyona. Ali svejedno, bez novčane pomoći roditelja i osobne ušteđevine, novac koji sam primila od stipendije mi ne bi bio dovoljan.  No zahvaljujući Erasmusu mogla sam boraviti u Francuskoj i steći bogato iskustvo, na tome sam uistinu zahvalna.

Mogu reći da sam u potpunosti zadovoljna stručnom praksom u Francuskoj. Djeca su mogla puno naučiti od mene, a ja sam isto tako puno učila uz njih.


Josipa Marić-Banje, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Italija

Od trenutka kad sam odabrala Sveučilište u Teramu za svoj studijski boravak svi su me pitali gdje se nalazi taj Teramo, zašto baš tamo, zar ne mogu odabrati neki veći grad koji nudi više mogućnosti... U nekim trenucima ni sama nisam nalazila pravi odgovor na to pitanje no znala sam da je život u Italiji moj san te sam ga odlučila slijediti. Danas, nakon predivnog semestra provedenog u Italiji, bez razmišljanja mogu reći kako je odlazak u Teramo u sklopu Erasmus+ programa bio jedna od najboljih odluka u mom životu.

Opisati riječima koliko me moj Erasmus+ studijski boravak oduševio i obogatio kao osobu nažalost nije moguće. Kako biste riječima opisali osjećaje povezanosti sa osobama koje vidiš po prvi put u životu, koje ne pričaju tvojim jezikom, a koje ti tako brzo postanu prijatelji za cijeli život? Kako opisati osjećaj ponosa kad položiš ispit za koji si mislio da ga ne možeš položiti ni na hrvatskom jeziku, a kamoli na nekom drugom? Kako opisati osjećaj pripadnosti u stranom gradu po čijim si se ulicama prvih 2 tjedna neprestano gubio, a danas ti je blizak kao da si se u njemu rodio? Nikako. Ovo iskustvo svaki student treba osobno doživjeti kako bi razumio o čemu govorim. Erasmus+ program svakom studentu pruža priliku da izađe iz svoje comfort zone i upozna svijet koji postoji izvan granica naše zemlje, ali i našeg poimanja. Moj topli savjet za sve sadašnje i buduće kolege je da nikako ne propuste ovu obrazovnu, ali i životnu avanturu koju sigurno neće nikad zaboraviti.

 


Za mene je Erasmus jedno neobično iskustvo koje je promijenilo moj pogled na svijet. Upoznavanje druge kulture, stanovnika, drugog jezika i običaja su samo neke od prednosti razmjene koje obogate život pojedinca.

Svakome bih preporučila bilo kakav oblik mobilnosti jer je potrebno samo malo hrabrosti i odlučnosti, a puno se toga dobije. Iako budete tužni pri povratku, u sjećanju ostaju nezaboravne uspomene i vještine.

Valentina Buzuk, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Francuska

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.


Kad se osvrnem na moje Erasmus iskustvo mogu reći da bih ga definitivno ponovila. Bez obzira na manje probleme koji su se pojavili, nakon tog semestra postala sam sigurnija i jača osoba. Uostalom, tko ne bi ojačao nakon što ne spavate više od četiri sata dnevno i hranite se uglavnom afričkim specijalitetima koji su za vas, ipak pretjerano egzotični.

 

Antonija Bralić, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Portugal 

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.

Sabrati iskustvo Erasmusa, to jest razdoblje jedne akademske godine provedene na studentskoj razmjeni na inozemnom sveučilištu u multikulturalnoj zajednici, s mnoštvom ljudi s kojima dijeliš interese, govoreći strane jezike, je vrlo jednostavno, treba li se izraziti osjećajem - tada je to svakako sreća i punina. Otići na Erasmus puno je više od studiranja na inozemnoj instituciji, otići na studentsku razmjenu znači život u novom gradu, putovanja, nova znanja, doručke s ljudima s drugih kontinenata, slojevitosti jezika, znakova i simbola, u kojima smo se ispreplitali i kojima smo se međusobno poučavali, nadopunjavali i obogaćivali, znači mogućnost i potencijal, poticaj i pokret.

Cijeli tekst možete pročitati na web stranici Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ (www.udrugacinaz.hr) a objavljen je u sklopu obilježavanja međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info).

Marta Džaja, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Češka

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.


„Zovem se Margareta Medić i studentica sam II. godine DS psihologije na Sveučilištu u Zadru. Kako se moje školovanje na Odjelu za psihologiju bližilo kraju, odlučila sam da ću ga pokušati barem malo produžiti i skupiti još znanja i iskustava prije nego li i službeno završim fakultet. To sam ostvarila upravo putem stručne prakse koju, između ostalog, nudi Erasmus program. 

Već sam mjesec dana asistent osobama s posebnim potrebama u Autark-u u Klagenfurtu, organizaciji koja ljudima s posebnim potrebama, između ostalog, omogućuje stjecanje iskustva i kvalifikacija u različitim poslovima, i konačno integraciju u svakodnevni život i svijet te tržište rada.

Autark ima nekoliko odjela. Jedan od njih, u kojem ja odrađujem svoju praksu je i 'COME IN' koji broji oko 50-ak klijenata raspoređenih u 5 odjela, prema njihovim potrebama i mogućnostima odjela. U svakom odjelu sam provela određeno vrijeme, upoznajući se tako sa svim klijentima i učeći o poslovima i obavezama asistenata na različitim radnim mjestima. Nakon toga mogla sam se odlučiti za jedan ili više odjela u kojima ću stalno odrađivati praksu. Trenutno sam u odjelu koji se bavi kreativnim radom. Klijenti crtaju, izrađuju nakit i privjeske za ključeve, rade sapune, te različite predmete od drveta. Sve će to biti izloženo na božićnom sajmu, na glavnom gradskom trgu, za kojeg se trenutno pripremamo. 

Sve kolege i klijenti su me jako dobro primili i prihvatili. Svakodnevno sam u kontaktu sa svim kolegama i šefovima, koji su uvijek tu kada trebam savjet ili pomoć pri rješavanju nekog problema.

Zanimljivo je da ovakve organizacije, barem u Austriji, ne primaju nužno samo studente psihologije ili srodnih usmjerenja, već naprotiv, dobrodošli su svi studenti koji žele pomoći volontirajući. Radi se timski, a od svih znanja najvažnije je dostojanstven pristup prema osoba s posebnim potrebama, empatija, kao i uspješno suočavanje sa stresom na radnom mjestu.

Ovaj praktičan rad za mene je od velike važnosti, već sam puno naučila, a nadam se usvajanju još novih znanja u sljedeća dva mjeseca, koliko ću još vremena provesti u ovoj organizaciji.

Stručnu praksu preporučam zaista svim studentima, jer osim što možete naučiti i usavršiti strani jezik i upoznati nove i zanimljive ljude, u stručnom radu, ponajprije, možete naučiti puno o sebi. Ja svaki dan otkrivam kakva sam ja to točno osoba u radu s drugim ljudima, koje vještine i znanja posjedujem, a koje još moram usvojiti i na čemu moram još poraditi. I to je zaista neprocjenjiv poklon, koji u sveučilišnim klupama, nažalost nećete baš imati prilike dobiti. Barem ne na ovom nivou.

Margareta Medić, Erasmus+ studentska praksa 2013./2014., Klagenfurt (Austrija)


Barbara Pehar, Erasmus+ stručna praksa 2013./2014., Kanarski otoci


„Trenutno se nalazim u gradu Las Palmas de Gran Canaria, na Kanarskim otocima i obavljam praksu u osnovnoj školi kao asistent engleskog jezika. Erasmus stručna praksa je odličan način upoznavanja različitih kultura, metoda i pristupa radu, a mislim da za većinu studenata zadarskog Sveučilišta koji svoje buduće karijere vide u školstvu može biti odlična prilika za istraživanje različitih obrazovnih sustava. 

Španjolski obrazovni sustav, jednako kao i svake zemlje, ima svoje posebnosti, tako da nije moguće dobiti savršenu presliku našeg budućeg rada. Unatoč tome, kao budući profesori možemo usvojiti jako puno i primjenjivati te ideje u budućnosti. Moje iskustvo sa Erasmus stručnom praksom je teško opisati riječima, naučila sam jako puno od profesora, djece, mentora i ostalog osoblja. Svaki dan u ovoj školi je jedno veliko bogatstvo i uspomena koja će me pratiti, sigurna sam, čitav moj život. Moja praksa se bliži kraju i biti će mi jako teško oprostiti se od sviju, ali vrijedilo je svake sekunde. Zato nemojte propustiti priliku da i se i vi upustite u sličnu avanturu od koje možete samo imati blagodati.