Iskustva Erasmus studenata


Dajana Zrnić, Erasmus+ KA103 studijski boravak u Žilini 2019./2020.

Definitivno, Erasmus je nešto što bih preporučila svima prije svega zbog društva. Nešto najljepše je doći i upoznati nekoga s drugoga kontinenta, druge kulture i čuti razne jezike. Ono što mi se najviše sviđa jeste što sam upoznala osobe za koje smatram da su mi iskreni prijatelji. Dijelili smo hotel 5 mjeseci, stol za kojim smo jeli, vlakove u kojima smo putovali, klubove u kojima smo partijali i upoznali se bolje. Iskreno ako ćemo govoriti, Žilina i Slovačka su me razočarale u svakom pogledu osim u prijateljima. Došla sam tu s ciljem razvijanja sebe i svoje samostalnosti, što smatram da sam uspjela i da, ako ništa, osoba koja ode na Erasmus će biti svjesnija sebe, svoje okoline i svojih mogućnosti ili kao ja, više cijeniti ono što već ima na Sveučilištu u Zadru. Drago mi je što sam se odlučila na ovaj potez i na ovu avanturu u nepoznato. Također, Erasmus je pomogao pri ostvarenju nekih od mojih većih snova, kao odlazak na nogometnu utakmicu Lige Europe ili gledanje EHF Eura 2020 u Beču što možda se ne bih usudila bez Erasmusa. Zato mu hvala na tome! :)


Iva Serdarević, Erasmus+ KA107 studijski boravak u Moskvi 2017./2018.

Pozdrav svima! Ja sam Iva Serdarević, studentica druge godine diplomskog studija ruskog jezika i književnosti (prevoditeljski smjer) i pedagogije. 
Zadnji semestar svog studija provela sam na razmjeni u sklopu Erasmus programa na sveučilištu Kosygin u Moskvi. Teško je ispisati sve adekvatne epitete kojim bih vam dočarala svoje Erasmus iskustvo i osjećaj zadovoljstva radi njega, ali to je bilo jedno uistinu divno, očaravajuće, ispunjujuće iskustvo. 
Kao studentici ruskog jezika, smatram da mi je boravak u Rusiji i razgovor s izvornim govornicima bio od velike važnosti u napretku mog govornog jezika. Bilo je izuzetno zanimljivo provesti jedan semestar na stranom sveučilištu, komparirati tamošnji studijski program s onim na svom matičnom odjelu, uvidjeti pozitivne i negativne strane jednog i drugog, kritički sve sagledati, proširiti svoje vidike...
Početci nikad nisu jednostavni pa tako nisu bili ni moji, ni na fakultetu ni u Moskvi. Što se tiče Moskve, stigla sam sama u grad veličine četiri moje države i to dok je još trajala zima. Dalmatinka u mećavi i na -25 stupnjeva. Veselo, haha. Trebalo se malo na to priviknuti, ali brzo sam pohvatala sve konce. 
Moskva je čarobna, i u zimskom i u proljetnom izdanju. Mogla bih vam danima pričati o divnim mjestima koje sam posjetila, očaranosti arhitekturnim izdanjima toga grada, muzejima, mostovima, ogromnim parkovima u kojima možeš tri dana šetati, prefamoznom moskovskom metrou, ma o svemu...
Isprve sam se na fakultetu ponovno osjećala kao brucošica. Nisam nikog poznavala, trebalo se snaći u rasporedu svih triju zgrada sveučilišta, s promjenama koje sam morala raditi u rasporedu predavanja. Ali, brzo sam i to prebrodila i ostatak mog boravka tamo vrijedio je svih tih početnih prepreka. Imala sam priliku surađivati s odličnim profesorima, steći nova znanja, biti na praksi, koju ne bih dobila na svom matičnom odjelu.
I posljednje, ali ne manje važno, upoznala sam mnogo novih, divnih ljudi koji su mi proširili životne vidike i koje ću definitivno pamtiti do kraja života.
Evo, iz osobnog iskustva vam mogu potvrditi kvalitetu i genijalnost Erasmus programa i zato bih svakom studentu od srca savjetovala da svoje iskustvo studiranja upotpuni ovim ili nekim sličnim programom. Svi vi, koji razmišljate o ovome, koji se dvoumite, moj topli savjet vam je- jednostavno idite, sve će biti u redu! :)


Josipa Jurjević, Erasmus+ praksa u Italiji 2017./2018.

"Turistički posjetiti stranu zemlju uvijek je zanimljivo, ali prilika da provedete više mjeseci na nekom drugom mjestu pruža puno više. Takvo iskustvo, po mom mišljenju, neizmjerno obogaćuje i jako mi je drago što sam sudjelovala u Erasmus+ programu. Gotovo šest mjeseci svoje studentske prakse provela sam u Viareggiu, toskanskom gradu poznatom po dugoj pješčanoj plaži, secesijskoj arhitekturi te jednom od najvažnijih talijanskih karnevala. Tamo sam radila kao asistentica u nastavi engleskog jezika u osnovnim školama „IC Darsena“. Uz pomoć mentorice i drugih profesora, učenicima sam predstavljala Hrvatsku, naše običaje i posebnosti, osmišljavala aktivnosti i pomagala im pri učenju, dok sam njihovim roditeljima i djelatnicima škole držala početni tečaj engleskog jezika. Iako nije uvijek sve bilo lako i jednostavno, mnogo sam naučila, zabavila se, vidjela puno lijepih mjesta, stekla nezaboravna iskustva, upoznala različite ljude sa svih strana svijeta te među njima našla nove, drage prijatelje. Prema tome, ako imate priliku, prijavite se na Erasmus. Vrijedi svakog truda! "

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Antonela Kapitanović, Erasmus+ studijski boravak u Coimbri (Portugal), 2016./2017.

Zovem se Antonela Kapitanović i studentica sam psihologije u Zadru. Ljetni semestar akademske godine 2016/2017 provela sam u Coimbri u Portugalu na Institutu Miguel Torga. Ovo iskustvo mi je jedno od najljepših u životu i neću ga nikada zaboraviti . Osim što sam upoznala novu kulturu, jezik i običaje stekla sam jako puno novih prijatelja sa svih strana svijeta. Proputovala sam cijeli Portugal i pokušat ću svoje savjete i dojmove figurativno sročiti ovako: "Savršen posjet Portugalu izgledao bi tako da dan započne s kavom uz kolač Pastel de Nata na prekrasnoj i živahnoj Ribeiri u Portu. Potom nastaviti šetnjom prekrasnim Aveirom kojeg zovu portugalskom Venecijom. Zastati u Coimbri i ručati na Praçi de Republica savršen Bakalar a bras. Potom se diviti zanimljivim tradicijama studenata Coimbre koji su inspiracija knjigama o Harry Potteru. Za večeru obavezno probati Francesinhu u ulicama Lisabona pa u Pink street pronaći kutak i završiti dan s časom savršenog Porto vina. Bilo bi idealno ubaciti i odlazak na predivne plaže na jugu Portugala i isprobati surfanje."

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Jelena Čale, Erasmus+ stručna praksa u Santa Cruzu de Tenerife (Španjolska), 2016./2017.

"U sklopu Erasmus+ stručne prakse provela sam osam mjeseci u gradu Santa Cruz de Tenerife na egzotičnim Kanarskim otocima u Španjolskoj. Surađivala sam na projektu ,,Talented Europe” pod koordinacijom obrazovne ustanove Centro Integrado de Formacion Professional César Manrique. Zadatci koje sam obavljala su: održavanje nastave engleskog jezika učenicima i koordinatorima škole, prevođenje dokumentacije za Erasmus+ KA1 i KA2 projekt (Engleski <-> Španjolski, Engleski <-> Hrvatski, Španjolski <-> Hrvatski), lektoriranje dokumenata, promoviranje ,,Talented Europe” (Erasmus+ KA1 i KA2) projekta na LinkedIn, Facebook i Twitter stranicama te sklapanje suradnje s tvrtkama, školama i sveučilištima). Sve ovo doprinijelo je mojem profesionalnom obogaćivanju, radu u interkulturalnoj okolini, učenju španjolskog jezika i sklapanju kontakata, poslovnih i privatnih. Izuzetno sam zadovoljna što sam iskoristila mogućnost odlaska na Erasmus+ stručnu praksu i svakako preporučam svima - ono što se dobije je nezamjenjivo!"

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Marijana Čiklić, Erasmus+ studijski boravak u Bariju (Italija), 2015./2016.

"Ime mi je Marijana Čiklić i studentica sam prve godine diplomskog studija Suvremene talijanske filologije i Povijesti te sam odlučila akademske godine 2015./2016. otići na Erasmus+ u Bari. Ako se pitate zašto baš Bari, odgovor je prilično jednostavan. Htjela sam da moj izbor bude malko drugačiji od ostalih studenata koji su pretežito uvijek birali Padovu i ostale poznate talijanske gradove. Htjela sam vidjeti kakav je Jug Italije i zaista u svom izboru nisam pogriješila. Kao studentica jezika, zaista se isplatilo otići i provesti pet mjeseci s pravim Talijanima. Preporučam svakom studentu koji upravo kao i ja studira jezike, da ne čeka nego ode. Fakultet daje samo osnove dok se pravi jezik može naučiti samo na “terenu.” Družila sam se pretežito s Talijanima i naravno upoznala i druge internacionalne studente, ali zaista mogu reći da sam se vratila s jako puno znanja o talijanskom jeziku i naravno naučila ga još bolje pričati pritom i upoznavajući malo i čari dialetta barese kojeg su studenti Talijani znali međusobno pričati i koji je zbog svojih smješnih konstrukcija rečenica i zvuka često puta u mene izazivao smijeh. Također, sami kolegiji na Fakultetu Aldo Moro također koje sam slušala su bili velika pomoć i druženje s kolegama koji su mi pomagali ako nešto nije išlo ili nisam dobro razumijela. Svi su bili tako dobri i susretljivi i spremni pomoći. Sve u svemu, nezaboravno iskustvo i prijateljstva koja neće biti olako zaboravljena. Još jednom, preporučam i onaj tko se premišlja neka se odliči za DA nakon ovog pročitanog članka!"

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Iva Jakšić, Erasmus+ studijski boravak u Padovi (Italija), 2016./2017.

"Moje Erasmus+ iskustvo je bilo, jednom riječju, nezaboravno. Nezaboravne su sve lijepe uspomene, poznanstva, sva prekrasna i nova mjesta koja sam imala prilike posjetiti, novi jezici koje sam imala prilike učiti, te zanimljivi kolegiji i profesori. Osim toga, nezaboravne su bile i sve one manje ugodne situacije, poput početnog nesnalaženja u novom gradu, pokušaji komuniciranja s Talijanima na engleskom jeziku (kojeg većina ne zna), te mučenje s potragom za smještajem. Ipak, kad bih rekla da se sve to skupa nije isplatilo, lagala bih. Moje Erasmus plus iskustvo mi je dalo krila i riješilo me straha od nepoznatog. Imam osjećaj da nakon povratka doma ništa zapravo nije završilo, već da je nešto novo tek počelo. Osjećam da i dalje rastem u jednom pozitivnom smjeru. Već planiram neke nove razmjene i naravno, ponovni posjet gradu (Padovi) koji mi je u par mjeseci toliko prirastao srcu."

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Lucia Meštrović, Erasmus+ studijski boravak u Pescari (Italija), 2016./2017.

"Dragi studenti, ne propustite ovu jedinstvenu priliku za avanturu života. Uz iznimno bogatstvo sretnih trenutaka, upoznavanje novih prijatelja iz različitih krajeva, puno srce emocija i krcat "ruksak" kulturno obogaćenog duha, s ovog putovanja vratit ćete se i sa stranim jezikom upoznatim na jednoj novoj razini. Ne dvoumite se pri odluci, toplo vam preporučujem da se prijavite, potpišete potrebnu dokumentaciju i dovoljno je da sa sobom ponesete samo dobru volju za istraživanjem nečeg novog u vašem životu. Iako moj put nije bio dalek, dovoljno je bilo "preplivati" more, Italija me naučila da gledam svijet iz druge perspektive, a zamislite tek što vam nude ostale države. Zvuči jako teško napustiti svakodnevicu i voljene osobe ostaviti u sjeni, ali to će sve biti tu i kada se vratite. Podrška da se odvažite na ovakav korak u novo sutra je neupitna. Ipak je to nekakva vrsta"upgradea" vlastite persone. Da me netko sutra upita želim li ponoviti ovu zanimljivu "priču", ne bih se ni trenutka dvoumila, za ovakav pothvat bih se definitivno opet odlučila. Naše sveučilište vam otvara širom ruke, na vama je da to iskoristite."

Dodatne slike možete pronaći ovdje.


Marta Ivanović, Erasmus+ studijski boravak u Portu (Portugal), 2016./2017.

"Svoj Erasmus+ studijski boravak provela sam u Portu, šarenom i opuštenom gradu sa jako izraženom umjetničkom scenom, ukusnom hranom i pristupačnim ljudima. Tijekom boravka dosta sam putovala i upoznala Portugal, kao i obližnje države, te stekla nove prijatelje s kojima sam provela nezaboravne trenutke. Mogućnost odlaska na Erasmus+ studijski boravak je nešto što bi svaki student trebao iskoristiti tijekom svog školovanja. Život u drugoj državi, među ljudima koji dolaze iz različitih svijetova doista otvara oči. Neće sve biti med i mlijeko, treba biti uporan (posebice u administrativnom dijelu, od ureda do ureda, od papira do papira). Nakon što vaša mobilnost završi, nećete biti ista osoba kao ona koja je pakirala svoje stvari par mjeseci prije, pitajući se što će biti. Naučit ćete cijeniti stvari koje imate u Hrvatskoj, ali i uočiti pozitivne i negativne strane grada i države u kojem odlučite provesti svoj studentski boravak."

Dodatne slike možete pronaći ovdje


ISKUSTVO STRUČNE PRAKSE U FRANCUSKOJ

 

  • ŠKOLA: Saint Paul
  • GRAD: Saint-Etienne
  • Studentica: Marina Vidoš

Stručnu praksu sam obavljala u privatnoj katoličkoj školi Saint Paul. Za zadatak sam imala podučavati djecu engleski jezik. Prvi tjedan sam upoznavala djecu i nastavnice. Drugi tjedan sam predstavila Hrvatsku pomoću prezentacije, slika i videa na francuskom jeziku. Pokazala sam im bogatstvo naše zemlje na način da sam predstavila određene regije (krajolik, običaji, nacionalni parkovi i hrana). Uz to sam spomenula određene hrvatske izume (kravata, penkala). Za kraj smo naučili nekoliko fraza na hrvatskom jeziku, primjerice: Dobar dan. Kako si? Dobro sam, hvala. Doviđenja. Laku noć. Budući da su djeca po dobi raspoređena u različite razrede, napravila sam dvije prezentacije. Jednu jednostavniju za djecu koja su mlađa te drugu opširniju za djecu koja su starija. Za razrede koji su starije dobi (8-12god) predvidjela sam brošure na francuskom jeziku koje sam zatražila od HTZ-a u Zagrebu. Te brošure su ostale na njihovim policama u razredima te ih mogu čitati kad žele. Drugi tjedan sam započela s nastavom engleskog jezika s razredima koje sam imala dva puta tjedno. Nastavnice su me uglavnom pripremile i pokazale mi što trebam podučavati djecu, osim dvije nastavnice. Njima sam tijekom svog rada pokazivala što ih podučavam djecu i što ću ih podučavati na engleskom jeziku. Komunikacija s nastavnicama je bila odlična. Sve sam ih mogla pitati bez ustručavanja. Sve materijale koje su imale sam mogla bez problema koristiti. Učinile su sve kako bih se osjećala dobro u školi. (...)

Djeca su uglavnom bila poslušna i nisam imala skoro nikakvih problema. Radila sam s grupama do 15 učenika. Ako je neki učenik stvarao problem mogla sam ga vratiti u njegov razred, te tako zadržati ugodnu radnu atmosferu u razredu. Ono što mi je se je posebno svidjelo je da su djeca bila aktivna na satu. Nitko se nije bojao javiti i premda bi najčešće u početku pogriješili, ne bi se obeshrabrili i bili bi uporni dok ne bi pravilno izgovarali riječi. Uvijek su s radošću dolazili na sat engleskog jezika i bili tužni kad bi sat završio. Svi su cijenili moj dolazak u Francusku, odnosno u njihovu školu. Svaki radni dan u školi sam imala besplatni ručak od strane škole.

            Po pitanju cijene stanarina, najam stana u Francuskoj je skup. Imala sam sreću što sam odabrala Saint-Etienne, u njemu su cijene najma i općenito života, duplo jeftinije od, primjerice, obližnjeg grada Lyona. Ali svejedno, bez novčane pomoći roditelja i osobne ušteđevine, novac koji sam primila od stipendije mi ne bi bio dovoljan.  No zahvaljujući Erasmusu mogla sam boraviti u Francuskoj i steći bogato iskustvo, na tome sam uistinu zahvalna.

Mogu reći da sam u potpunosti zadovoljna stručnom praksom u Francuskoj. Djeca su mogla puno naučiti od mene, a ja sam isto tako puno učila uz njih.


Od trenutka kad sam odabrala Sveučilište u Teramu za svoj studijski boravak svi su me pitali gdje se nalazi taj Teramo, zašto baš tamo, zar ne mogu odabrati neki veći grad koji nudi više mogućnosti... U nekim trenucima ni sama nisam nalazila pravi odgovor na to pitanje no znala sam da je život u Italiji moj san te sam ga odlučila slijediti. Danas, nakon predivnog semestra provedenog u Italiji, bez razmišljanja mogu reći kako je odlazak u Teramo u sklopu Erasmus+ programa bio jedna od najboljih odluka u mom životu.

Opisati riječima koliko me moj Erasmus+ studijski boravak oduševio i obogatio kao osobu nažalost nije moguće. Kako biste riječima opisali osjećaje povezanosti sa osobama koje vidiš po prvi put u životu, koje ne pričaju tvojim jezikom, a koje ti tako brzo postanu prijatelji za cijeli život? Kako opisati osjećaj ponosa kad položiš ispit za koji si mislio da ga ne možeš položiti ni na hrvatskom jeziku, a kamoli na nekom drugom? Kako opisati osjećaj pripadnosti u stranom gradu po čijim si se ulicama prvih 2 tjedna neprestano gubio, a danas ti je blizak kao da si se u njemu rodio? Nikako. Ovo iskustvo svaki student treba osobno doživjeti kako bi razumio o čemu govorim. Erasmus+ program svakom studentu pruža priliku da izađe iz svoje comfort zone i upozna svijet koji postoji izvan granica naše zemlje, ali i našeg poimanja. Moj topli savjet za sve sadašnje i buduće kolege je da nikako ne propuste ovu obrazovnu, ali i životnu avanturu koju sigurno neće nikad zaboraviti.

Josipa Marić-Banje, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Italija


Mi smo Carla i Silvia Costa, dvije sestre iz Italije, točnije iz grada Agrigenta.

Došle smo u Zadar na praksu na Odjel za talijanistiku. Približava se kraj našeg iskustva o kojemu možemo govoriti samo u superlativima.

Zahvaljujući profesorima, studentima i djelatnicima, osjećamo se na fakultetu kao da smo kod kuće. Profesorice, s kojim radimo, svaki dan su raspoložene i ljubazne, a to je jako važno! Prostori sveučilišta baš su ugodni, uredni, čisti i topli. Poseban je pogled s prozora fakultetske zgrade: more koje svaki dan izgleda drugačije i zadivljujuće. Moramo priznati da je lokacija fakulteta, uz more i u centru grada, jedinstvena i neprocjenjiva. Blizu je fakulteta sve što može biti zanimljivo, a grad je prelijep. Osobito se ovih dana osjeća božićna atmosfera: ukrasi, sajmovi, glazba i još mnogo toga... Ovdje u Zadru sve je prekrasno!

Drugim riječima, Silvia i ja bismo ponovile ovo iskustvo još 100 puta!

Carla i Silvia Costa, Erasmus+ studentska razmjena 2016./2017., Hrvatska


Za mene je Erasmus jedno neobično iskustvo koje je promijenilo moj pogled na svijet. Upoznavanje druge kulture, stanovnika, drugog jezika i običaja su samo neke od prednosti razmjene koje obogate život pojedinca.

Svakome bih preporučila bilo kakav oblik mobilnosti jer je potrebno samo malo hrabrosti i odlučnosti, a puno se toga dobije. Iako budete tužni pri povratku, u sjećanju ostaju nezaboravne uspomene i vještine.

 

Valentina Buzuk, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Francuska

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.


 

Kad se osvrnem na moje Erasmus iskustvo mogu reći da bih ga definitivno ponovila. Bez obzira na manje probleme koji su se pojavili, nakon tog semestra postala sam sigurnija i jača osoba. Uostalom, tko ne bi ojačao nakon što ne spavate više od četiri sata dnevno i hranite se uglavnom afričkim specijalitetima koji su za vas, ipak pretjerano egzotični.

 

Antonija Bralić, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Portugal 

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.

 

Sabrati iskustvo Erasmusa, to jest razdoblje jedne akademske godine provedene na studentskoj razmjeni na inozemnom sveučilištu u multikulturalnoj zajednici, s mnoštvom ljudi s kojima dijeliš interese, govoreći strane jezike, je vrlo jednostavno, treba li se izraziti osjećajem - tada je to svakako sreća i punina. Otići na Erasmus puno je više od studiranja na inozemnoj instituciji, otići na studentsku razmjenu znači život u novom gradu, putovanja, nova znanja, doručke s ljudima s drugih kontinenata, slojevitosti jezika, znakova i simbola, u kojima smo se ispreplitali i kojima smo se međusobno poučavali, nadopunjavali i obogaćivali, znači mogućnost i potencijal, poticaj i pokret.

Cijeli tekst možete pročitati na web stranici Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ (www.udrugacinaz.hr) a objavljen je u sklopu obilježavanja međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info).

Marta Džaja, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Češka

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.


 

„Zovem se Margareta Medić i studentica sam II. godine DS psihologije na Sveučilištu u Zadru. Kako se moje školovanje na Odjelu za psihologiju bližilo kraju, odlučila sam da ću ga pokušati barem malo produžiti i skupiti još znanja i iskustava prije nego li i službeno završim fakultet. To sam ostvarila upravo putem stručne prakse koju, između ostalog, nudi Erasmus program. 

Već sam mjesec dana asistent osobama s posebnim potrebama u Autark-u u Klagenfurtu, organizaciji koja ljudima s posebnim potrebama, između ostalog, omogućuje stjecanje iskustva i kvalifikacija u različitim poslovima, i konačno integraciju u svakodnevni život i svijet te tržište rada.

Autark ima nekoliko odjela. Jedan od njih, u kojem ja odrađujem svoju praksu je i 'COME IN' koji broji oko 50-ak klijenata raspoređenih u 5 odjela, prema njihovim potrebama i mogućnostima odjela. U svakom odjelu sam provela određeno vrijeme, upoznajući se tako sa svim klijentima i učeći o poslovima i obavezama asistenata na različitim radnim mjestima. Nakon toga mogla sam se odlučiti za jedan ili više odjela u kojima ću stalno odrađivati praksu. Trenutno sam u odjelu koji se bavi kreativnim radom. Klijenti crtaju, izrađuju nakit i privjeske za ključeve, rade sapune, te različite predmete od drveta. Sve će to biti izloženo na božićnom sajmu, na glavnom gradskom trgu, za kojeg se trenutno pripremamo. 

Sve kolege i klijenti su me jako dobro primili i prihvatili. Svakodnevno sam u kontaktu sa svim kolegama i šefovima, koji su uvijek tu kada trebam savjet ili pomoć pri rješavanju nekog problema.

Zanimljivo je da ovakve organizacije, barem u Austriji, ne primaju nužno samo studente psihologije ili srodnih usmjerenja, već naprotiv, dobrodošli su svi studenti koji žele pomoći volontirajući. Radi se timski, a od svih znanja najvažnije je dostojanstven pristup prema osoba s posebnim potrebama, empatija, kao i uspješno suočavanje sa stresom na radnom mjestu.

Ovaj praktičan rad za mene je od velike važnosti, već sam puno naučila, a nadam se usvajanju još novih znanja u sljedeća dva mjeseca, koliko ću još vremena provesti u ovoj organizaciji.

Stručnu praksu preporučam zaista svim studentima, jer osim što možete naučiti i usavršiti strani jezik i upoznati nove i zanimljive ljude, u stručnom radu, ponajprije, možete naučiti puno o sebi. Ja svaki dan otkrivam kakva sam ja to točno osoba u radu s drugim ljudima, koje vještine i znanja posjedujem, a koje još moram usvojiti i na čemu moram još poraditi. I to je zaista neprocjenjiv poklon, koji u sveučilišnim klupama, nažalost nećete baš imati prilike dobiti. Barem ne na ovom nivou.

Margareta Medić, Erasmus+ studentska praksa 2013./2014., Klagenfurt (Austrija)

 

„Trenutno se nalazim u gradu Las Palmas de Gran Canaria, na Kanarskim otocima i obavljam praksu u osnovnoj školi kao asistent engleskog jezika. Erasmus stručna praksa je odličan način upoznavanja različitih kultura, metoda i pristupa radu, a mislim da za većinu studenata zadarskog Sveučilišta koji svoje buduće karijere vide u školstvu može biti odlična prilika za istraživanje različitih obrazovnih sustava. 

 

 

Španjolski obrazovni sustav, jednako kao i svake zemlje, ima svoje posebnosti, tako da nije moguće dobiti savršenu presliku našeg budućeg rada. Unatoč tome, kao budući profesori možemo usvojiti jako puno i primjenjivati te ideje u budućnosti. Moje iskustvo sa Erasmus stručnom praksom je teško opisati riječima, naučila sam jako puno od profesora, djece, mentora i ostalog osoblja. Svaki dan u ovoj školi je jedno veliko bogatstvo i uspomena koja će me pratiti, sigurna sam, čitav moj život. Moja praksa se bliži kraju i biti će mi jako teško oprostiti se od sviju, ali vrijedilo je svake sekunde. Zato nemojte propustiti priliku da i se i vi upustite u sličnu avanturu od koje možete samo imati blagodati. 

Barbara Pehar, Erasmus+ stručna praksa 2013./2014., Kanarski otoci