Studiji i studenti

Kontakti / Contacts:

Vilma Kotlar, mag. paed. i mag. edu. phil.
Koordinatorica volontera Sveučilišta u Zadru
University volunteer coordinator

Adresa / Address:
Sveučilište u Zadru / University of Zadar
Obala Kralja Petra Krešimira IV., 2
23000 Zadar
E-mail: vkotlar@unizd.hr
023 200 517
 
 
 

ISKUSTVA VOLONTERA

O iskustvima studenata - volontera možete čitati na Facebook stranici naziva: Studentski zbor Sveučilišta u Zadru - projekt Volontiram, a za primanje redovitih obavijesti o volonterskim pozicijama i mogućnostima uključivanja u razne volonterske programe, možete se učlaniti u Facebook grupu.

 

Novosti

Hrvatska volontira 11. - 14. svibnja 2022.!

Popis aktivnosti u koje se možete uključiti u okviru manifestacije Hrvatska volontira 2022. dostupan je ovdje.

 

Menadžment volonterskih programa 

U oganizaciji Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru održala se trodnevna edukacija  "Menadžment volonterskih programa"  26. i 27. travnja te 3. svibnja 2022. godine u Studentskom klubu Božo Lerotić. Edukaciju su vodili djelatnici Volonterskog centra Zadar u suradnji s Vilmom Kotlar, mag. paed. i educ. phil., koordinatoricom volontera Sveučilišta u Zadru. Po završetku edukacije Sveučilište u Zadru bogatije je za 14 koordinatora volontera! 

Poziv - 29. rujna 2021.

Volontirajte u Studentskom savjetovalištu

Opširnije.

O nama u medijima - 30. lipnja 2019.

Zadarski list, 2021.

Zadarski list, 2019.

Studentski.hr

057 info 2012

057 info 2010.

Zadarski list, prosinac 2012.

Zadarski list, rujan 2012.

Zadarski list, 2008.

DOMUS CROATA traži volontere - 13. siječnja 2019.

Traže se 2 volontera/ke za volontiranje u domu hodočasnika Domus Croata u Rimu u travnju i svibnju. Od volontera/ke se očekuje da ostane najmanje mjesec dana, a može i više. O iskustvima iz Rima čitajte niže u tekstu u rubrici "Iskustva volontera. Prijave kontinuirano na: postulaturaim@gmail.com 

 

Zašto volontirati?

Volonterstvo se danas prepoznaje kao značajan alat za stjecanje iskustava, znanja, vještina i temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje. Radno iskustvo i raznolike kompetencije stečene volontiranjem povećavaju zapošljivost, potiču mobilnost, te utječu na povećanja građanske odgovornosti pojedinaca.

Volontiranje na Sveučilištu u Zadru

Sveučilište u Zadru uključuje volontere u razne aktivnosti. Najčešće su to jednokratne aktivnosti u kojima studenti – volonteri sudjeluju: Otvoreni dani Sveučilišta, Sajam stipendija, Festival znanosti, pomoć u organizaciji okruglih stolova, konferencija, stručnih skupova, javnih tribina i sl. Osim jednokratnih aktivnosti, volonteri se povremeno uključuju u rad nekih sveučilišnih ureda i službi, poput Studentskog savjetovališta i Sveučilišne knjižnice.

Pored nacionalne legislative, rad s volonterima na Sveučilištu u Zadru dodatno je uređen Pravilnikom o radu s volonterima, kojeg je Senat Sveučilišta u Zadru usvojio 20. prosinca 2010.

 • Zainteresirani za volontiranje na Sveučilištu trebaju popuniti Upitnik za volontere, te ga proslijediti na e-mail koordinatora volontera, nakon čega će biti pozvani na razgovor.
  Upitnik za volontere
 • Djelatnici Sveučilišta koji žele uključiti volontere u rad, trebaju popuniti Opis volonterske pozicije i proslijediti ga na e-mail koordinatora volontera
  Opis volonterske pozicije
 

Volontiranje izvan Sveučilišta

Studenti koji žele volontirati izvan Sveučilišta (škole, domovi, udruge, itd.) trebaju se javiti u Volonterski centar Zadar ili radi praćenja objave novih volonterskih pozicija, pridružiti se Facebook grupi studentskog projekta „Volontiram“.

 

Priznavanje ECTS-a za volontiranje

Volontiranje se može vrednovati priznavanjem ECTS bodova na Sveučilištu u Zadru. Organizatori volontiranja koji žele pokrenuti postupak priznavanje ECTS bodova za studente koji volontiraju u njihovim organizacijama trebaju slijediti upute koje su opisane ovdje.

 

Znanstveni članci, publikacije i slični izvori na temu volontiranja u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj

 

Kotlar, V., Milanja, I., Jakšić, K., Bionda , M. Stavovi o volontiranju i vrednovanju volonterskog rada studenata Sveučilišta u Zadru, Magistra Iadertina, Vol.11. No.1. Ožujak 2016., str. 105-130.

Juzbašić, M., Vukasović Hlupić, T. (2015) Osobine ličnosti i motivi za volontiranjem, Psihologijske teme, 24, 2, 279-304.

Kotlar, V., Ćulum, B. (2014) Vrednovanje izvannastavnih aktivnosti: pogled iz studentske perspektive, Suvremene teme, 7, 1, str. 30-55.

Kotlar, V., Buljan, I. (2013) Sudjelovanje studenata u upravljanju visokim obrazovanjem, Zagreb: AMPEU, publikacija Hrvatske stručne skupine za bolonjski proces, str. 4-15. 

Skočić Mihić, S., Lončarević, D., Rudelić, A. Volontiranje studenata s djecom i mladima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, Ljetopis socijalnog rada 2011., 18 (3) 579-600

Kotlar, V., Bašić, S. Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u razvoju volonterstva u Hrvatskoj, Acta Iadertina, 2010., 7, 21-38. 

Kotlar, V., Pelikan, J., Retek Živković, L. Istraživanje potreba o osnivanju Centra za razvoj volonterstva na području Zadarske županije, Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru, Zadar 2009. 

Ćulum, B. Zašto i kako vrednovati volontiranje?, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zagreb, 2008.

  

ARHIVA DOGAĐANJA

2. prosinca 2021. s početkom u 16 sati u prostoru Code Huba Zadar Studentsko savjetovalište obilježilo je Međunarodni dan volontera izlaganjem koordinatorice volontera Sveučilišta u Zadru Vilme Kotlar, mag. paed. i mag. educ. phil, kojim su predstavljene volonterske aktivnosti studenata. Nakon izlaganja, predstavnici Studentskog zbora Marko Galić i Fani Marinović su prisutne upoznali s mogućnostima volontiranja u okviru Studentskog zbora, a studenti 3. godine preddiplomskog studija psihologije Matea Bekavac-Basić, Josip Milkoviću, Laura Petričević i Ana Strize, održali su radionicu "Psihološki aspekti volontiranja". 

23. lipnja 2016. s početkom u 14 sati u prostoru Studentskog kluba Božo Lerotić u Zadru Studentsko savjetovalište predstavilo je rezultata istraživanja Stavovi o volontiranju i vrednovanju volonterskog rada studenata Sveučilišta u Zadru, koje je provedeno u travnju i svibnju ove godine. Nakon prezentacije rezultata slijedila je diskusija s prorektoricom izv. prof. dr. sc. Nediljkom Balić-Nižić i članovima istraživačkog tima o implementaciji preporuka koje su proizašle iz istraživanja. Tom prilikom mogli su se dobiti i odgovori na često postavljana pitanja o volontiranju studenta:

 • treba li studentima dati potvrde o volontiranju i kako one trebaju izgledati
 • upisuju li se volonterske aktivnosti u dopunsku ispravu o studiju i kako
 • na koji se način studenti mogu uključiti volonterski u različite aktivnosti koje se organiziraju na Sveučilištu
 • na koji se način volontiranje može uključiti u nastavu, itd.

Okrugli stol „Iskustva i izazovi u angažiranju volontera kao pružatelja podrške i pomoći ranjivim skupinama“ održan je 2. prosinca 2015. godine u Ministarstvu pravosuđa. Sveučilište u Zadru predstavilo je svoja iskustva u radu sa studentima-volonterima.

 

Radionica za volontere - U prostorijama Studentskog savjetovališta, a u suradnji s projektom "Volontiram", koordinatorica volontera Vilma Kotlar, mag., održala je 19. travnja 2013. radionicu za volontere. 14 studenata-volontera je na zabavan i interaktivan način zajednički promišljalo o vrijednostima volonterstva, te učilo o svojim pravima i obavezama. 

  Susret studenata - volontera Hrvatske - Studentski zbor Sveučilišta u Zadru i projekt Volontiram organizirali su Susret studenata - volontera Hrvatske na temu: "Razvoj volonterstva u prostoru hrvatskog visokog obrazovanja", u Zadru od 5. do 8. prosinca 2012. Program susreta. Plakat.
 
  Youth in action - Razvoj lokalne politike za mlade - U sklopu projekta RAP (Real active participation) i edukacijskog treninga RAP MEETING  dana, 06. 06. 2012. s početkom u 14:30 sati u konferencijskoj dvorani hotela Donat u Zadru održao se okrugli stol Razvoj lokalne politike za mlade, na kojem je sudjelovalo Sveučilište u Zadru. Svrha je ovog okupljanja, kao i jedan od ciljeva projekta potaknuti kvalitetnu raspravu o problemima razvoja lokalnih politika za mlade i donošenje zaključaka i preporuka za unapređenje razvoja lokalnih politika za mlade i položaja mladih u društvu.

 

  Okrugli stol: Razvoj sustava podrške svjedocima i žrtvama u RH i uloga volontera u sud. postupcima - U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, 11. svibnja 2011. održan je okrugli stol kojim se predstavilo trogodišnje iskustvo u razvoju hrvatskog modela sustava podrške svjedocima i žrtvama na sudovima u Hrvatskoj, s ciljem poboljšanja i modifikacije ustaljene prakse u angažiranju volontera u sudskim postupcima.

 

  Okrugli stol: Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u RH - 31. siječnja 2011. u prostorijama MZOS-a održan je Okrugli stol o vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u RH, na kojemu su sudjelovali i predstavnici našeg Sveučilišta.  Zapisnik s Okruglog stola 
 

 

Međunarodni dan volontera, 5. prosinca: Obilježava se svake godine različitim aktivnostima u koje se uključuju zadarski studenti - volonteri: organizacija radionica za volontere i o volonterstvu, javnih tribina, te različitih aktivnosti usmjerenima promociji volonterstva.

  Hrvatska volontira - Sveučilište u Zadru pridružuje se već niz godina akciji "Hrvatska volontira". U predviđenim terminima volonteri u prostorijama Studentskog savjetovališta informiraju zainteresirane studente o volonterstvu i mogućnostima volontiranja u Zadru.

 

 

 

    

 

    

Prije volontiranja – postavi sebi pitanja:

 • Koliko imam slobodnog vremena tjedno, kojim danom, u koje doba dana i koliko dugo?
 • Želim li raditi poslove koristeći već postojeća iskustva i znanja ili želim isprobati nešto novo?
 • Zašto želim volontirati?
 • Za koje poslove sam uistinu zainteresiran/a?