Odlazna studentska mobilnost


Odlazna studentska mobilnost može se ostvariti u svrhu studijskog boravka koji podrazumijeva pohađanje kolegija i polaganje ispita ili istraživanje pod nadzorom tutora na inozemnoj instituciji domaćinu. Nakon ostvarene mobilnosti student se vraća na Sveučilište u Zadru gdje nastavlja i završava započeti studij.

Također, svrha odlazne studentske mobilnosti može biti i obavljanje stručne prakse na inozemnoj instituciji domaćinu. U većini slučajeva studenti ostvaruju stručnu praksu stipendiranu putem Erasmus+ programa.

Bez obzira na svrhu mobilnosti, ako je student izvršio svoje unaprijed dogovorene obaveze, po povratku se vrši priznavanje ostvarenih ocjena i ECTS bodova, ovjerava semestar te student nastavlja započeti studij na Sveučilištu u Zadru. Procedure koje student mora poštovati tijekom mobilnosti kao i postupak priznavanja mobilnosti detaljno su objašnjeni u Pravilniku o međunarodnoj mobilnosti.

Financijske potpore za odlaznu studentsku mobilnost najveći broj studenata ostvaruje putem Erasmus+ programa, a u nešto manjem broju putem programa CEEPUS te ostalih programa mobilnosti.

Na mrežnim stranicama Ureda za međunarodnu suradnju možete pronaći većinu informacija vezanih za mobilnost u svrhu studijskog boravka, stručne prakse, aktualne natječaje, pročitati dosadašnja iskustva studenta kao i odgovore na najčešće postavljana pitanja.