Novosti

1. rujna 2017.

Početna konferencija projekta „ZadarZaDar“ na Sveučilištu u Zadru

Početna konferencija projekta „ZadarZaDar“ na Sveučilištu u Zadru

U četvrtak 31. kolovoza 2017. s početkom u 10 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je početna konferencija EU projekta “ZadarZaDar – Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika” (UP.03.2.1.02.0102).

Nositelj projekta je Osnovna škola Bartula Kašića u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Gradom Zadrom, Osnovnom školom Šimuna Kožičića Benje u Zadru, Osnovnom školom Zadarski otoci Zadar, Osnovnom školom Krune Krstića u Zadru te Osnovnom školom Sv. Filip i Jakov kao partnerima.

Konferencija je započela glazbenom točkom jedne darovite učenice - Petre Janković iz Osnovne škole Bartula Kašića iz Zadra i Osnovne glazbene škole sv. Benedikta iz Zadra.

 

- "Daroviti učenici su najzapostavljenija kategorija u obrazovanju. Često im se ne možemo posvetiti, imamo zastarjele metode, nemamo adekvatnu opremu, dobru strategiju. Sustav ne zna kud bi s takvom djecom. Kako bi se projekt održao pokrenuli smo ga u suradnji s partnerima - Sveučilištem u Zadru, Gradom Zadrom i četiri osnovne škole. Vjerujemo da ćemo kreativnim radionicama, opremanjem škola, edukacijom djelatnika i uspostavom platforme "Online centar Zadar za darovite" postići zadane ciljeve," istaknula je ravnateljica OŠ Bartula Kašića Katica Skukan.

 

Prorektorica prof. dr. sc. Ivanka Stričević zahvalila je na angažmanu ravnateljici škole Katici Skukan, bez koje projekt sigurno ne bi bio tako dobro pripremljen, te rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican koja zbog spriječenosti nije nazočila konferenciji, unatoč velikoj želji.

- "Ona je od početka uključena u projekt, i kao rektorica i kao pedagog koji ulaže napore u kreiranju strategije obrazovanja i reformi. Srcem je i svim dobrim željama ovdje s nama. U ovaj projekt Sveučilište u Zadru ulaže ono najbolje što ima - svoje djelatnike, prvenstveno s našeg Odjela za pedagogiju, ali i s drugih odjela koji se kroz različite aspekte bave obrazovanjem te Centra Stjepan Matičević. Želimo projektu uspješan rad, ali i da izgradi još bolje partnerske odnose za različite projekte koji su nam potrebni. Sveučilište u Zadru uvijek će se uključivati u razvojne projekte koji su na dobrobit lokalne zajednice i društva u cjelini," istaknula je Stričević.

 

Prof. dr. sc. Igor Radeka, koordinator iz Sveučilišta u Zadru i supervizor cijelog projekta, također je zahvalio rektorici Vican na angažmanu u pripremi konferencije, te zbog spremnosti da i nadalje sudjeluje u projektu.

- "Naše Sveučilište kroz Odjel za pedagogiju i Centar Stjepan Matičević brine o obrazovanju nastavnika, a u zadnje vrijeme napravilo je i veliki korak u trajnom profesionalnom razvoju nastavnika. Nažalost, ustanove kod nas u vrlo malom broju sudjeluju u usavršavanju svojih djelatnika, kako je to često u stranim zemljama. U ovom projektu posvetit ćemo se obrazovanju onih koji će rabiti nove alate prepoznavanja darovitih učenika i rada s njima, izradom novih skala za prepoznavanje, individualnih programa i na kraju monografije, koja neće biti samo ukras, već će njezin cilj biti da posluži kao standard u obrazovanju darovitih, po kojem će se ubuduće prepoznavati u cijeloj Hrvatskoj."

- "Nastava u hrvatskim školama postavljena je za prosječnog učenika, a učenici s posebnim potrebama, s jedne i druge strane, ne dobivaju potrebnu skrb. U posljednje vrijeme radi se dosta s učenicima u poteškoćama u razvoju, ali na drugoj strani je potpuna praznina - daroviti učenici često su kasno prepoznati, doživljava ih se kao nemirnu djecu, kao poteškoću, umjesto blagoslov," rekao je Radeka.

 

Dogradonačelnica Jagoda Surać obećala je gradsku podršku svim projektima koji prate darovitu djecu, a pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić istaknuo postojeće projekte - centre izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, rano učenje stranih jezika i Dane izvannastavnih aktivnosti.

 

Vrijednost projekta (koji je 100% financiran EU sredstvima) je 973.127,32 kn, a trajanje od 28.6.2017. do 27.12.2018. godine.

 

Fotogaleriju s konferencije možete pogledati ovdje.