Novosti

12. ožujka 2018.

Poziv na predavanje o pismu i epistolarnoj formi novije hrvatske književnosti (Zadar čita 2018.)

Poziv na predavanje o pismu i epistolarnoj formi novije hrvatske književnosti (Zadar čita 2018.)

U sklopu manifestacije "Zadar čita" ogranak Sveučilišne knjižnice na Novome kampusu u suradnji s Odsjekom za hrvatski jezik i književnost organizira predavanje izv. prof. dr. sc. Kornelije Kuvač-Levačić o pismu kao književnom obliku čiji korijeni sežu još u antičko doba, od poznatih poslanica i epistula. U okviru pisma kao zadane teme ovogodišnje manifestacije "Zadar čita" kratko ćemo se prisjetiti najpoznatije svjetske korespondencije koja je utjecala na razvoj epistolarnih oblika u fikcionalnim tekstovima i time odredila kasniji status žanra poznatoga pod nazivom epistolarna proza. U svjetskoj književnosti razdoblje velike popularnosti epistolarne proze nastupa u drugoj polovici 18. st., dok je u hrvatskoj književnosti ono vidljivo tek u drugoj polovici 19. st. Upoznat ćemo se s razvojem toga žanra u 19. i 20. stoljeću te s time kako on danas, u 21. stoljeću, korespondira s tekstovima recentne proze u kojima pismo zamjenjuju kraći elektronički oblici: SMS-ovi ili mailovi. U drugome će dijelu studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost pročitati nekoliko odabranih tekstova iz svih predmetnih razdoblja hrvatske književnosti.

Predavanje će se održati u četvrtak, 15. ožujka 2018. g., u ogranku Sveučilišne knjižnice na Novome kampusu s početkom u 15h.

Ostala događanja u okviru manifestacije "Zadar čita", čiji je organizator Gradska knjižnica Zadar, možete pronaći na ovdje.