Iskustva Erasmus studenata

ISKUSTVO STRUČNE PRAKSE U FRANCUSKOJ

 

  • ŠKOLA: Saint Paul
  • GRAD: Saint-Etienne
  • Studentica: Marina Vidoš

Stručnu praksu sam obavljala u privatnoj katoličkoj školi Saint Paul. Za zadatak sam imala podučavati djecu engleski jezik. Prvi tjedan sam upoznavala djecu i nastavnice. Drugi tjedan sam predstavila Hrvatsku pomoću prezentacije, slika i videa na francuskom jeziku. Pokazala sam im bogatstvo naše zemlje na način da sam predstavila određene regije (krajolik, običaji, nacionalni parkovi i hrana). Uz to sam spomenula određene hrvatske izume (kravata, penkala). Za kraj smo naučili nekoliko fraza na hrvatskom jeziku, primjerice: Dobar dan. Kako si? Dobro sam, hvala. Doviđenja. Laku noć. Budući da su djeca po dobi raspoređena u različite razrede, napravila sam dvije prezentacije. Jednu jednostavniju za djecu koja su mlađa te drugu opširniju za djecu koja su starija. Za razrede koji su starije dobi (8-12god) predvidjela sam brošure na francuskom jeziku koje sam zatražila od HTZ-a u Zagrebu. Te brošure su ostale na njihovim policama u razredima te ih mogu čitati kad žele. Drugi tjedan sam započela s nastavom engleskog jezika s razredima koje sam imala dva puta tjedno. Nastavnice su me uglavnom pripremile i pokazale mi što trebam podučavati djecu, osim dvije nastavnice. Njima sam tijekom svog rada pokazivala što ih podučavam djecu i što ću ih podučavati na engleskom jeziku. Komunikacija s nastavnicama je bila odlična. Sve sam ih mogla pitati bez ustručavanja. Sve materijale koje su imale sam mogla bez problema koristiti. Učinile su sve kako bih se osjećala dobro u školi. (...)

Djeca su uglavnom bila poslušna i nisam imala skoro nikakvih problema. Radila sam s grupama do 15 učenika. Ako je neki učenik stvarao problem mogla sam ga vratiti u njegov razred, te tako zadržati ugodnu radnu atmosferu u razredu. Ono što mi je se je posebno svidjelo je da su djeca bila aktivna na satu. Nitko se nije bojao javiti i premda bi najčešće u početku pogriješili, ne bi se obeshrabrili i bili bi uporni dok ne bi pravilno izgovarali riječi. Uvijek su s radošću dolazili na sat engleskog jezika i bili tužni kad bi sat završio. Svi su cijenili moj dolazak u Francusku, odnosno u njihovu školu. Svaki radni dan u školi sam imala besplatni ručak od strane škole.

            Po pitanju cijene stanarina, najam stana u Francuskoj je skup. Imala sam sreću što sam odabrala Saint-Etienne, u njemu su cijene najma i općenito života, duplo jeftinije od, primjerice, obližnjeg grada Lyona. Ali svejedno, bez novčane pomoći roditelja i osobne ušteđevine, novac koji sam primila od stipendije mi ne bi bio dovoljan.  No zahvaljujući Erasmusu mogla sam boraviti u Francuskoj i steći bogato iskustvo, na tome sam uistinu zahvalna.

Mogu reći da sam u potpunosti zadovoljna stručnom praksom u Francuskoj. Djeca su mogla puno naučiti od mene, a ja sam isto tako puno učila uz njih.


Od trenutka kad sam odabrala Sveučilište u Teramu za svoj studijski boravak svi su me pitali gdje se nalazi taj Teramo, zašto baš tamo, zar ne mogu odabrati neki veći grad koji nudi više mogućnosti... U nekim trenucima ni sama nisam nalazila pravi odgovor na to pitanje no znala sam da je život u Italiji moj san te sam ga odlučila slijediti. Danas, nakon predivnog semestra provedenog u Italiji, bez razmišljanja mogu reći kako je odlazak u Teramo u sklopu Erasmus+ programa bio jedna od najboljih odluka u mom životu.

Opisati riječima koliko me moj Erasmus+ studijski boravak oduševio i obogatio kao osobu nažalost nije moguće. Kako biste riječima opisali osjećaje povezanosti sa osobama koje vidiš po prvi put u životu, koje ne pričaju tvojim jezikom, a koje ti tako brzo postanu prijatelji za cijeli život? Kako opisati osjećaj ponosa kad položiš ispit za koji si mislio da ga ne možeš položiti ni na hrvatskom jeziku, a kamoli na nekom drugom? Kako opisati osjećaj pripadnosti u stranom gradu po čijim si se ulicama prvih 2 tjedna neprestano gubio, a danas ti je blizak kao da si se u njemu rodio? Nikako. Ovo iskustvo svaki student treba osobno doživjeti kako bi razumio o čemu govorim. Erasmus+ program svakom studentu pruža priliku da izađe iz svoje comfort zone i upozna svijet koji postoji izvan granica naše zemlje, ali i našeg poimanja. Moj topli savjet za sve sadašnje i buduće kolege je da nikako ne propuste ovu obrazovnu, ali i životnu avanturu koju sigurno neće nikad zaboraviti.

Josipa Marić-Banje, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Italija


Mi smo Carla i Silvia Costa, dvije sestre iz Italije, točnije iz grada Agrigenta.

Došle smo u Zadar na praksu na Odjel za talijanistiku. Približava se kraj našeg iskustva o kojemu možemo govoriti samo u superlativima.

Zahvaljujući profesorima, studentima i djelatnicima, osjećamo se na fakultetu kao da smo kod kuće. Profesorice, s kojim radimo, svaki dan su raspoložene i ljubazne, a to je jako važno! Prostori sveučilišta baš su ugodni, uredni, čisti i topli. Poseban je pogled s prozora fakultetske zgrade: more koje svaki dan izgleda drugačije i zadivljujuće. Moramo priznati da je lokacija fakulteta, uz more i u centru grada, jedinstvena i neprocjenjiva. Blizu je fakulteta sve što može biti zanimljivo, a grad je prelijep.

 

Osobito se ovih dana osjeća božićna atmosfera: ukrasi, sajmovi, glazba i još mnogo toga... Ovdje u Zadru sve je prekrasno!

Drugim riječima, Silvia i ja bismo ponovile ovo iskustvo još 100 puta!

Carla i Silvia Costa, Erasmus+ studentska razmjena 2016./2017., Hrvatska


Za mene je Erasmus jedno neobično iskustvo koje je promijenilo moj pogled na svijet. Upoznavanje druge kulture, stanovnika, drugog jezika i običaja su samo neke od prednosti razmjene koje obogate život pojedinca.

Svakome bih preporučila bilo kakav oblik mobilnosti jer je potrebno samo malo hrabrosti i odlučnosti, a puno se toga dobije. Iako budete tužni pri povratku, u sjećanju ostaju nezaboravne uspomene i vještine.

 

Valentina Buzuk, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Francuska

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.


 

Kad se osvrnem na moje Erasmus iskustvo mogu reći da bih ga definitivno ponovila. Bez obzira na manje probleme koji su se pojavili, nakon tog semestra postala sam sigurnija i jača osoba. Uostalom, tko ne bi ojačao nakon što ne spavate više od četiri sata dnevno i hranite se uglavnom afričkim specijalitetima koji su za vas, ipak pretjerano egzotični.

 

Antonija Bralić, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Portugal 

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.


 

Sabrati iskustvo Erasmusa, to jest razdoblje jedne akademske godine provedene na studentskoj razmjeni na inozemnom sveučilištu u multikulturalnoj zajednici, s mnoštvom ljudi s kojima dijeliš interese, govoreći strane jezike, je vrlo jednostavno, treba li se izraziti osjećajem - tada je to svakako sreća i punina. Otići na Erasmus puno je više od studiranja na inozemnoj instituciji, otići na studentsku razmjenu znači život u novom gradu, putovanja, nova znanja, doručke s ljudima s drugih kontinenata, slojevitosti jezika, znakova i simbola, u kojima smo se ispreplitali i kojima smo se međusobno poučavali, nadopunjavali i obogaćivali, znači mogućnost i potencijal, poticaj i pokret.

Cijeli tekst možete pročitati na web stranici Udruge za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ (www.udrugacinaz.hr) a objavljen je u sklopu obilježavanja međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info).

Marta Džaja, Erasmus+ studentska razmjena 2015./2016., Češka  

*Fotografija i tekst su dio fotografske izložbe "Lica mobilnosti" koju je u sklopu međunarodne Eurodeskove kampanje Time to Move (www.timetomove.info) postavila Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti - CINAZ s ciljem informiranja mladih o raznim mogućnostima mobilnosti. Fotografirao: Mario Ivanković, volonter i student filozofije i sociologije na Sveučilištu u Zadru.


 

„Zovem se Margareta Medić i studentica sam II. godine DS psihologije na Sveučilištu u Zadru. Kako se moje školovanje na Odjelu za psihologiju bližilo kraju, odlučila sam da ću ga pokušati barem malo produžiti i skupiti još znanja i iskustava prije nego li i službeno završim fakultet. To sam ostvarila upravo putem stručne prakse koju, između ostalog, nudi Erasmus program. 

Već sam mjesec dana asistent osobama s posebnim potrebama u Autark-u u Klagenfurtu, organizaciji koja ljudima s posebnim potrebama, između ostalog, omogućuje stjecanje iskustva i kvalifikacija u različitim poslovima, i konačno integraciju u svakodnevni život i svijet te tržište rada.

Autark ima nekoliko odjela. Jedan od njih, u kojem ja odrađujem svoju praksu je i 'COME IN' koji broji oko 50-ak klijenata raspoređenih u 5 odjela, prema njihovim potrebama i mogućnostima odjela. U svakom odjelu sam provela određeno vrijeme, upoznajući se tako sa svim klijentima i učeći o poslovima i obavezama asistenata na različitim radnim mjestima. Nakon toga mogla sam se odlučiti za jedan ili više odjela u kojima ću stalno odrađivati praksu. Trenutno sam u odjelu koji se bavi kreativnim radom. Klijenti crtaju, izrađuju nakit i privjeske za ključeve, rade sapune, te različite predmete od drveta. Sve će to biti izloženo na božićnom sajmu, na glavnom gradskom trgu, za kojeg se trenutno pripremamo. 

Sve kolege i klijenti su me jako dobro primili i prihvatili. Svakodnevno sam u kontaktu sa svim kolegama i šefovima, koji su uvijek tu kada trebam savjet ili pomoć pri rješavanju nekog problema.

Zanimljivo je da ovakve organizacije, barem u Austriji, ne primaju nužno samo studente psihologije ili srodnih usmjerenja, već naprotiv, dobrodošli su svi studenti koji žele pomoći volontirajući. Radi se timski, a od svih znanja najvažnije je dostojanstven pristup prema osoba s posebnim potrebama, empatija, kao i uspješno suočavanje sa stresom na radnom mjestu.

Ovaj praktičan rad za mene je od velike važnosti, već sam puno naučila, a nadam se usvajanju još novih znanja u sljedeća dva mjeseca, koliko ću još vremena provesti u ovoj organizaciji
.

Stručnu praksu preporučam zaista svim studentima, jer osim što možete naučiti i usavršiti strani jezik i upoznati nove i zanimljive ljude, u stručnom radu, ponajprije, možete naučiti puno o sebi. Ja svaki dan otkrivam kakva sam ja to točno osoba u radu s drugim ljudima, koje vještine i znanja posjedujem, a koje još moram usvojiti i na čemu moram još poraditi. I to je zaista neprocjenjiv poklon, koji u sveučilišnim klupama, nažalost nećete baš imati prilike dobiti. Barem ne na ovom nivou.

Margareta Medić, Erasmus+ studentska praksa 2013./2014., Klagenfurt (Austrija)

 

„Trenutno se nalazim u gradu Las Palmas de Gran Canaria, na Kanarskim otocima i obavljam praksu u osnovnoj školi kao asistent engleskog jezika. Erasmus stručna praksa je odličan način upoznavanja različitih kultura, metoda i pristupa radu, a mislim da za većinu studenata zadarskog Sveučilišta koji svoje buduće karijere vide u školstvu može biti odlična prilika za istraživanje različitih obrazovnih sustava. 

 

 

Španjolski obrazovni sustav, jednako kao i svake zemlje, ima svoje posebnosti, tako da nije moguće dobiti savršenu presliku našeg budućeg rada. Unatoč tome, kao budući profesori možemo usvojiti jako puno i primjenjivati te ideje u budućnosti. Moje iskustvo sa Erasmus stručnom praksom je teško opisati riječima, naučila sam jako puno od profesora, djece, mentora i ostalog osoblja. Svaki dan u ovoj školi je jedno veliko bogatstvo i uspomena koja će me pratiti, sigurna sam, čitav moj život. Moja praksa se bliži kraju i biti će mi jako teško oprostiti se od sviju, ali vrijedilo je svake sekunde. Zato nemojte propustiti priliku da i se i vi upustite u sličnu avanturu od koje možete samo imati blagodati. 

Barbara Pehar, Erasmus+ stručna praksa 2013./2014., Kanarski otoci