Programi izbornih kolegija (Minors): Pokretanje prvog zajedničkog obrazovnog programa Europskog sveučilišta za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima (EU-CONEXUS)

Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima (EU-CONEXUS) započelo je s izvođenjem programa izbornih kolegija (Minors) 15. siječnja, a prvoj generaciji od ukupno 220 studenata zaželjelo je dobrodošlicu tijekom virtualnog "Dana dobrodošlice" održanog 19. siječnja 2021.

Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima (EU-CONEXUS) okuplja šest europskih sveučilišta: Sveučilište La Rochelle (Francuska), Katoličko sveučilište u Valenciji (Španjolska), Sveučilište u Zadru (Hrvatska), Poljoprivredno sveučilište u Ateni (Grčka), Tehničko građevinsko sveučilište u Bukureštu (Rumunjska) i Sveučilište u Klaipedi (Litva) te tri pridružena partnera: Tehnološki institut Waterford (Irska), Sveučilište Rostock (Njemačka) i Sveučilište Frederick (Cipar). Jedan od ciljeva sveučilišta nastalog oko teme pametne održivosti urbanih obalnih područja je stvaranje združenih studijskih i istraživačkih programa.
U utorak, 19. siječnja 2021. održan je virtualni „Dan dobrodošlice“ na kojem su Jean-Marc Ogier, predsjedatelj EU-CONEXUS-a i Isabella Baer-Eiselt, izvršna direktorica EU-CONEXUS-a, zaželjeli dobrodošlicu 220 studenata sa 6 partnerskih sveučilišta i dvaju prvih izdanja EU-CONEXUS programa izbornih kolegija (Minors). Članovi studentskog zbora govorili su o glavnim ciljevima EU-CONEXUS-a i ulozi studenata u projektu te predstavili niz planiranih aktivnosti i događanja namijenjenih studentima u narednim mjesecima. Za vrijeme virtualnog upoznavanja s administrativnim koordinatorima programa izbornih kolegija, studenti su imali priliku pitati sve što ih zanima o programima ili samoj virtualnoj mobilnosti.
Programi izbornih kolegija (Minors) su: (1) Plava ekonomija i rast i (2) Obalni razvoj i održivi turizam. U ponudi je 19 kolegija podijeljenih u 10 tematskih područja, a njihov odabir studenti mogu prilagoditi u skladu sa svojim potrebama i interesima.
U sklopu „Dana dobrodošlice“ studenti su se imali priliku upoznati s virtualnim okruženjem za učenje na edukaciji koju je održao Jean-Christophe Burie, voditelj pametnog kampusa EU-CONEXUS-a. Osoblje pametnog kampusa EU-CONEXUS-a prilagodilo je nekoliko platformi za učenje na daljinu kako bi se omogućila virtualna mobilnost i podučavanje u međunarodnoj zajednici nastavnika i studenata.
Svako je sveučilište imenovalo svog administrativnog koordinatora koji će biti zadužen za sve organizacijske aspekte mobilnosti studenata te ih praktičnim informacijama usmjeravati tijekom njihovog iskustva međunarodne razmjene. Koordinatori su se predstavili tijekom događanja i studenti su imali priliku komunicirati s njima.

Za neke od studenata, ovo je događanje bilo prilika da podijele svoja očekivanja i motivaciju za prijavu na EU-CONEXUS-a programe izbornih kolegija:

“Odlučila sam se prijaviti na EU-CONEXUS program izbornih kolegija Obalni razvoj i održivi turizam, jer je povezan s mojim studijskim usmjerenjem – građevinom te se nadam da će mi pružiti napredna znanja o održivom razvoju i zaštiti obalnih područja.
Kao studentica EU-CONEXUS-a mogu steći mnogo vještina i sjajnih iskustava kroz suradnju sa studentima i nastavnicima s drugih europskih sveučilišta. Završetak odabranog programa izbornih kolegija sigurno će otvoriti mogućnosti za karijeru u području o kojem možda nisam niti razmišljala prije upisa na fakultet, poput turizma ili obalne gradnje. "
Ilinca-Elena Urbaczek, studentica 2. godine preddiplomskog studija na Tehničkom građevinskom sveučilištu u Bukureštu (Rumunjska).