ODOBREN VAŽNI MEĐUNARODNI PROJEKT Europska komisija uvrstila Sveučilište u Zadru u mrežu „Europska sveučilišta“

ODOBREN VAŽNI MEĐUNARODNI PROJEKT  Europska komisija uvrstila Sveučilište u Zadru u mrežu „Europska sveučilišta“

Europska komisija objavila je jučer popis visokoškolskih ustanova iz cijele Europe koje će činiti prvu mrežu „Europska sveučilišta“, a među njima je i Sveučilište u Zadru s partnerskim institucijama iz pet europskih zemalja.

 

Inicijativa „Europska sveučilišta“ pokrenuta je 2017. godine s ciljem uspostave internacionalnih mreža visokih učilišta iz cijele Europe koja imaju zajedničku dugoročnu strategiju i promiču europske vrijednosti. Mreže će unaprjeđivati kvalitetu i atraktivnost Europskog prostora visokog obrazovanja i osnažiti suradnju sveučilištā, njihovih studenata i nastavnika, mobilnost studenata i nastavnog i nenastavnog osoblja, i k tomu poticati njegovu kvalitetu, uključivost i kompetitivnost.

 

Sveučilište u Zadru prijavilo je, kao dio mreže sveučilišta iz šest europskih zemalja, zajednički projekt pod nazivom CONEXUS, odnosno European University for Smart Urban Coastal Sustainability – Europsko sveučilište za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima. Partnerske institucije s kojima je Sveučilište u Zadru prijavilo i dobilo projekt mreže sveučilišta su: Poljoprivredno sveučilište u Ateni (Grčka), Katoličko sveučilište u Valenciji (Španjolska), Sveučilište u Klaipedi (Litva), Tehničko sveučilište u Bukureštu (Rumunjska) i Sveučilište La Rochelle (Francuska).

 

Rezultati ovog projekta bit će značajni. Neki od njih su: studenti partnerskih sveučilišta moći će dio svojeg obrazovanja provesti na jednoj ili više partnerskih institucija, bilo fizički bilo korištenjem raznih oblika nastave na daljinu, znanstvenici će moći surađivati na projektima s kolegama s drugih sveučilišta i koristiti zajedničku infrastrukturu, administrativni djelatnici moći će razmjenjivati iskustva i dobru praksu. Provedbom ovog projekta sva partnerska sveučilišta, pa tako i naše, osigurala su važno mjesto u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Projektom je predviđena suradnja s gospodarstvom i lokalnom zajednicom, stoga smatramo da će biti značajan i koristan i za grad Zadar i za Zadarsku županiju.

 

Ovaj prvi natječaj – s drugim, koji će se objaviti na jesen – testirat će različite modele implementacije novoga koncepta „Europskih sveučilišta“ i njegove potencijale osnaživanja visokog obrazovanja. Za sljedeći dugoročni budžet EU, od 2021. do 2027. Komisija je predložila da se mreža „Europska sveučilišta“ u potpunosti pokrene u sklopu programa Erasmus+, sa znatno povećanim proračunom. Dok neke mreže sveučilišta obuhvaćaju sve discipline, druge su se primjerice fokusirale na održivost urbanih obalnih područja, društvene znanosti ili globalno zdravlje. Svaka mreža sastavljena je u prosjeku od sedam visokih učilišta iz svih dijelova Europe, što će dovesti do novih partnerstava.