Otvorena izložba Nile Karuca

Otvorena izložba Nile Karuca

U sklopu Otvorenog dana Sveučilišta u Zadru u Studentskom klubu ''Božo Lerotić'' otvorena je izložba jednog od najpoznatijih zadarskih grafičara Nile Karuca.

Ovaj nekadašnji student zadarskog sveučilišta ujedno je član Alumni kluba Sveučilišta u Zadru. Riječ je o klubu koji okuplja diplomirane studente Sveučilišta u Zadru, kao i one pravnih prednika Filozofskog fakulteta u Zadru, Pedagoške akademije u Zadru i Visoke učiteljske škole u Zadru, a za glavne ciljeve ima promociju i unaprjeđenje djelatnosti Sveučilišta te potporu razvoju znanstvene, stručne i praktične aktivnosti članova.

Prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Robert Bacalja za Nila Karuca kazao je da se vratio u kuću iz koje izašao nakon studija, ali ovaj put s izložbom  novijih grafika i crteža koje je napravio prije tridesetak godina.

Nilo Karuc rođen je 1950. godine u Zadru gdje je na Pedagoškoj akademiji 1976. godine diplomirao na Likovnom odsjeku.  Bavi se isključivo grafikom i grafičkim oblikovanjem. Jedan je od suosnivača Salona mladih u Zadru, a 2000. godine s grupom slikara osnovao je Likovnu udrugu ZadarArt. Ostvario je preko deset samostalnih izložbi i oko pedesetak skupnih. 

Za ovog vrsnog grafičara zadarski fotograf  Željko Karavida kazao je tko jednom vidi Nilovu grafiku zapamtit će je jer on ima jednu svoju specifičnost - povezuje stvari koje su na prvi pogled nepovezive. On je vrhunski crtač koji crtež stavlja u apstraktan kontekst.   

Fotogalerija