Objavljena knjiga „Traheotomija i njega traheotomiranih bolesnika“

Objavljena knjiga „Traheotomija i njega traheotomiranih bolesnika“
Knjiga „Traheotomija i njega traheotomiranih bolesnika“ autora Nevena Skitarelića i Radana Starčevića objedinjuje današnja znanja o pristupu životno ugroženom bolesniku s otežanim ili nemogućim disanjem. Knjiga prikazuje neophodne mjere i postupke potrebne u hitnom uspostavljanju prohodnosti dišnoga puta kod ugroženih bolesnika.
U knjizi je prikazana povijest i razvoj traheotomije kao operativne metode. Uz to, prikazane su sve neinvazivne i invazivne metode održavanja prohodnosti dišnog puta kod ugroženih bolesnika, a osobito hitna i kirurška traheotomija. Opisane su i poslijeoperativne komplikacije koje se mogu razviti kod traheotomiranih bolesnika. Detaljno je opisana poslijeoperativna njega i skrb traheotomiranih bolesnika. U knjizi su prikazane sve vrste standardnih i specijalnih kanila koje su danas u upotrebi. Također, opisane su i metode rehabilitacije alaringealnog govora kod laringektomiranih bolesnika. Bolesnik s traheostomom ima osjećaj nesigurnosti, potištenosti i nemoći, ali ima i objektivan hendikep u komunikaciji s okolinom i u socijalnom kontaktu. Jedno poglavlje stoga obrađuje i psihosocijalne aspekte bolesti kod bolesnika nakon traheotomije.  
Knjiga je bogato ilustrirana, čime je olakšano čitanje i razumijevanje teksta. Napisana je prvenstveno za potrebe studenata sveučilišnog studija sestrinstva. Uz to, knjiga će biti vrijedan izvor podataka i studentima medicine, koji će se u svojoj budućoj karijeri sigurno susretati s traheotomiranim bolesnicima.

Knjigu „Traheotomija i njega traheotomiranih bolesnika“ možete kupiti u Sveučilišnoj knjižari Citadela po cijeni od 75,00 kuna. Studenti i zaposlenici Sveučilišta u Zadru ostvaruju popust na kupnju.