Znanstveni skupovi u 2014. godini

    

siječanj

 • U sklopu projekta Janković castle: historic site, generating sustainable development of the Ravni kotari region (Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara) kojeg realizira Sveučilište u Zagrebu, u srijedu 29. siječnja 2014.  od 11.00 do 13.30 u Auli Sveučilišta u Zagrebu, održat će se Okrugli stol „Desničini susreti i Kula Stojana Jankovića: iskustva i razvojne mogućnosti“. Više informacija možete naći ovdje. Prijavnica

ožujak

 • Sveučilište u Zadru i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru organiziraju znanstveno-stručni skup Vojno-geografski aspekti obrambenoga Domovinskog rata koji će se održati  27. i  28. ožujka 2014. Više o skupu i načinu prijave možete naći ovdje.

travanj

 • U suorganizaciji Sveučilišta u Zadru od 24. do 26. travnja 2014. u Zagrebu i Crikvenici održat će se znanstveni skup o Antunu Barcu. Program skupa možete pogledati ovdje.

svibanj

 • Na Sveučilištu u Zadru i Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku od 29. do 31. svibnja 2014. održat će se Znanstveni skup "Vila Slovinka Jurja Barakovića – 400. obljetnica". Program skupa

lipanj

 • Odjel za germanistiku organizira međunarodni znanstveni skup Sprachliche Konstituierung der Identität durch Emotionalität od 5. do 8. lipnja 2014. Svečano otvaranje skupa održat će se u petak, 6. lipnja 2014. u 9.30 u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV br. 2).
  Program
 • Od 18. do 22. lipnja 2014. u Austrijskoj knjižnici "Dr. Alois Mock" održava se međunarodni znanstveni skup Deutsche Sprache und Kultur in Kroatien. Program skupa možete pogledati ovdje.

Kolovoz

 • Dana 22. - 23. kolovoza 2014. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (zgrada na Rivi) održat će se međunarodni simpozij Terminologija i specijalizirano prevođenje u službi međukulturne strukovne komunikacije u organizaciji Odsjeka za francuski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru, Odsjeka primjenjene lingvistike Sveučilišta Paris Diderot i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Simpozij je posvećen metodološkim pitanjima podučavanja specijaliziranog prevođenja i primjene višedimenzionalnog traduktološkog pristupa s naglaskom na suvremene teorijske pravce korpusne lingvistike, terminologije, specijalizirane frazeologije i diskursne analize. Više o sadržaju seminara i praktičnim informacijama možete naći ovdje.
 • U suorganizaciji Sveučilišta u Zadru, Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru i Župe Marije Kraljice Mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku u ponedjeljak, 25. kolovoza 2014., u Osnovnoj školi Zemunik održat će se znanstveni skup „Zemunik u prostoru i vremenu“.  Program znanstvenog skupa možete pogledati ovdje.

rujan

 • Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru povodom 10. godišnjice osnivanja organizira znanstvenu konferenciju “Trendovi i prakse u znanstvenom izdavaštvu, metrici i prosudbi” - PubMet 2014 (Zadar, 18. i 19. rujan 2014.). Poziv za prijavu izlaganja otvoren je do kraja srpnja. Za sudjelovanje je dovoljno na vrijeme ispuniti registacijski obrazac. Kotizacija se ne naplaćuje! Više informacija možete naći ovdje.
 • Od 10. do  12.rujna  u  organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i udruge Elmar, a pod pokroviteljstvom Grada Zadra, u hotelu Donat na Boriku  održat će se 56. znanstveni, međunarodni simpozij ELMAR 2014.

  Na ovom najstarijem stručno-znanstvenom skupu u Europi tijekom 56 godina djelovanja  ELMAR simpozij je postao značajna znanstvena konferencija u području multimedijskih komunikacija, foto i video obrada, navigacijskih sustava, govora i obradu zvuka, telekomunikacije, bežične komunikacije, elektronike u pomorstvu, brodogradnje, ekologije mora, i drugih naprednih istraživačkih područja. Svake godine simpozij ELMAR okuplja stručnjake iz različitih područja (predstavnici vlasti, mornarice, industrije, sveučilišta i različitih poslovnih ljudi iz regije) kako bi doprinijeli razvoju odgovarajućeg tržišta u Hrvatskoj.

  Simpozij ove godine okuplja oko 100 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva te uključuje brojna predavanja iz raznih znanstvenih i tehnoloških područja.

  Otvorenje simpozija će se držati u srijedu, 10.rujna 2014., u 9:30 sati u velikoj dvorani hotela Donat.

  Više informacija o samom simpoziju možete naći ovdje.

 • Od 4. do 6. rujna 2014. na Sveučilištu u Zadru održat će se međunarodni znanstveni skup na temu Contemporary development of European rural areas. Glavni organizator je Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru, a suorganizatori su Oddelek za geografijo Univerze v Ljubljani i Odjel za geografiju Sveučilišta u Mostaru. Znanstveni skup je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Zadarske županije i Međunarodne geografske unije.

  Otvorenje skupa  bit će 4. rujna u 10 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV., br. 2). Uz pozdravne govore predstavnika Zadarske županije te predstavnika znanstvenih institucija koje su sudjelovale u organizaciji konferencije bit će održan i prigodan umjetnički program KUD-a Radovin (Nijemo kolo, ojkanje, starohrvatsko glagoljaško pjevanje).

  Program skupa možete naći ovdje.

 • Od 17. do 20.rujna 2014. u Austrijskoj knjižnici ''Dr. Alois Mock'' na Relji održat će se međunarodni znanstveni simpozij o Hermannu Bahru u organizaciji doc.dr.sc. Tomislava Zelića i doc.dr. Zaneta Sambunjaka, a uz potporu Odjela za germanistiku i Rektorata Sveučilišta u Zadru te Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.  

  Više o samom simpoziju možete naći ovdje.

 • Skup ''Church Reforms and the Cult of Saints'' se održava u Zadru od 17. do 20. rujna 2014. u organizaciji  Hrvatskog hagiografskog društva ''Hagiotheca'', Sveučilišta u Zadru, Centra za srednjovjekovne i ranovjekovne studije Sveučilišta Turku i udruge Hagiographica Septentrionalia pri Sveučilištu Tampere.

  Više podataka o organizatorima, izlagačima i rasporedu izlaganja možete naći na web stranici skupa http://www.reformsaints.info/

  Program skupa nalazi se ovdje.

 • Zaklada Ljubo Stipišić Delmata, Sveučilište u Zadru, Umjetnička Akademija u Splitu, Festival dalmatinskih klapa u Omišu i Gradska knjižnica Zadar organiziraju u petak,10. listopada  2014., ''Znanstveni skup Ljubo Stipišić Delmata- Obrisi stvaralaštva i identiteta'' u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Opširnije.

listopad

 • Povodom 25. obljetnice pada Berlinskog zida u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru priredit će se 29. i 30.10.2014. međunarodni i interdisciplinarni znanstveni simpozij "Tranzicije:pad Berlinskog zida - raspad Istočnog bloka- poseban slučaj Hrvatska?" uz potporu "Konrad Adenauer" zaklade u Zagrebu. Program.
 • Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji sa Sveučilištem u Padovi, uz pokroviteljstvo Grada Zadra i potporu Zadarske županije i Grada Biograda na Moru, ove godine organizira deseti Međunarodni znanstveni skup "Književnost, umjetnost i kultura između dviju obala Jadrana/ Letteratura, arte, cultura tra le due sponde dell' Adriatico", koji će se održati od 23. do 25. listopada 2014. u Zadru i Biogradu na Moru. Program. 

studeni

 • Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju 21. i 22. studenoga 2014. godine organizira 2. skup ''Ideš dalje!'' na kojemu će etnolozi i kulturni antropolozi, koji su diplomirali 2013. i 2014. godine, predstaviti teme svojih diplomskih radova. Skup je organiziran u suradnji s Hrvatskim etnološkim društvom i Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Program.