Znanstveni skupovi u 2012. godini

  

ožujak

svibanj

 • U suorganizaciji Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru te University College Cork iz Irske, na Sveučilištu u Zadru od 25. do 27. svibnja 2012. godine održat će se međunarodni znanstveni skup pod nazivom Body and Awareness. The Discourse between Anthropology, Literature and the Arts. Opširnije.

 • Tradicionalni međunarodni znanstveno-stručni skup Dani psihologije u Zadru, osamnaesti put po redu, održat će se 24. – 26. svibnja 2012. na Sveučilištu u Zadru. Više informacija možete pronaći na stranicama <psydays.unizd.hr>.

lipanj

 • Sveučilište u Zadru povodom 10. godišnjice obnove Zadarskog sveučilišta organizira znanstveni skup Dalmacija u prostoru i vremenu, „Što Dalmacija jest, a što nije?koji će se održati od 14. do 16. lipnja 2012. Program rada. Plakat.

rujan

 • Šesnaesti međunarodni znanstveni skup Cognitive Modeling in Linguistics (CML-2012) održat će se u akvatoriju Jadranskog mora (od Dubrovnika do Albanije) na kruzeru „Arion“ od 8. do 15. rujna 2012. Sve informacije o znanstvenom skupu možete pronaći na <http://www.cml.msisa.ru/> ili dobiti izravno od organizacijskog odbora na <cml2012@mail.ru>. Zainteresirani za sudjelovanje na skupu također se mogu obratiti i doc. dr. sc. R. Božić-Šejić na <rbozic@unizd.hr>.
 • Treća međunarodna konferencija „Re-Thinking Humanities and Social Sciences“ pod nazivom The Politics of Memory održat će se na Sveučilištu u Zadru od 6. do 9. rujna 2012. godine. Sve ostale informacije mogu se pronaći na <http://www.rhss-conference.com> ili se mogu dobiti izravno od Organizacijskog odbora na <rhss.conference@gmail.com>. Poziv.
 • Međunarodni znanstveni skup pod nazivom Pilgrimage and Sacred Places in Eastern Europe: Place, Politics and Religious Tourism održat će se na Sveučilištu u Zadru od 27. do 30. rujna 2012. godine. Plakat. Opširnije.
 • Sedmi Desničini susreti ove će godine nastaviti raspravu o temi „Intelektualci i rat, 1939. - 1947. godine“. Susreti će se ovom prigodom organizirati u Zadru 14. - 15. rujna 2012. te u Islamu Grčkom 16. rujna 2012. godine. Prijave i sažetke od cca. 2000 slovnih mjesta treba dostaviti do 31. ožujka 2012. Do 30. travnja tekuće godine Pripremni odbor Desničinih susreta odlučit će o prihvaćenim prijavama. Sudionicima će biti podmireni troškovi smještaja i boravka u Hrvatskoj. Poziv. Prijavni list.
 • U Zadru se od 27. do 29. rujna održava međunarodni znanstveni skup pod naslovom The Treaty of Aachen, AD 812: The Origins and Impact on the Region between the Adriatic, Central and Southeastern Europe. Skup se održava povodom 1200. godišnjice potpisivanja Ahenskog mira. Pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju izlaganjima. U sljedećim poveznicama moguće je preuzeti raspored i sadržaj izlaganja. Opširnije.

listopad

 • Odjel za talijanistiku organizira osmi po redu međunarodni znanstveni skup Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana /i dalje od mora/ – Letteratura, arte, cultura tra le due sponde dell'Adriatico ed oltre, nastao u okviru sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Padovi. Ovogodišnji skup održat će se od 25. do 27. listopada 2012. Opširnije.  Program.
 • Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja i Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveni skup Vilinska vrata. Skup će se održati 5. i 6. listopada 2012. na dvjema lokacijama, u Lovincu i Nacionalnom parku Paklenica, Starigrad, u dvjema povezanim sekcijama. Cilj skupa je istraživanje i vrednovanje tradicijske kulture primorskih i ličkih padina južnog Velebita. Na skupu će sudjelovati ugledni povjesničari, lingvisti, povjesničari umjetnosti, etnolozi i kulturni antropolozi koji će predstaviti svoja istraživanja naslijeđa Velebita i života na Velebitu.

studeni

 • Odjel za lingvistiku Sveučilišta u Zadru organizira međunarodnu znanstvenu radionicu New perspectives on crosslinguistic influence in language learning koja će se održati od 15. do 17. studenog 2012. godine na Sveučilištu u Zadru. Program.
 • Na Sveučilištu u Zadru se od 29. 11. do 1. 12. 2012. održava znanstveni skup Hrvatska arheologija i Aachenski mir 812.-2012. Skup se održava povodom 180. obljetnice Arheološkog muzeja Zadar i 50. obljetnice utemeljenja studija arheologije na Sveučilištu u Zadru. Plakat. Program.

prosinac

 • Sveučilište u Zadru i Odjel za nastavničke studije u Gospiću organiziraju dvodnevni znanstveni skup Šime Starčević i hrvatska kultura u XIX. stoljeću, koji će se održati 7. i 8. prosinca 2012. u gradu Gospiću. Povod je 200. obljetnica tiskanja Starčevićevih gramatika: Nova ricsoslovica iliricska i Nova ricsoslovica iliricsko-francezka. Program. Plakat.

 • U povodu 10. obljetnice obnove Sveučilišta u Zadru u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba te Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru organizira se znanstveni skup Franjo Tuđman i stvaranje suvremene hrvatske države (1990.-1999.). Skup bi se održao 10. prosinca 2012. godine u Zadru. Letak. Plakat.