Znanstveno-popularni kolokvij u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Znanstveno-popularni kolokvij u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru poziva Vas na znanstveno-popularni kolokvij u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Zadarski glagoljski kontrapunkt.

Kolokvij će se održati 21. veljače 2024. u 17.00 sati u zgradi SEP-a (obnovljena Tehnička škola), u dvorani 001.

Uz Centar, suorganizatori kolokvija su Znanstvena knjižnica Sveučilišta u Zadru, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Zadarska nadbiskupija, Državni arhiv u Zadru i Udruga glagoljaša Zadar.

U sklopu programa, Ivica Vigato i Ivana Petešić Šušak će predstaviti brošuru "Glagoljica na zadarskom području" (izdavači Sveučilište u Zadru i Udruga glagoljaša Zadar).

Bit će postavljene i dvije izložbe, uz popratna predavanja, i to osobito izložba "Don Pavao Kero – u povodu 5. godišnjice smrti" (Grozdana Franov Živković i Marija Kero). Uz izložbu "Glagoljaštvo Ugljana i Pašmana" (Grozdana Franov Živković i Marija Kero) bit će predstavljene i virtualne izložbe koje su u sklopu terenske nastave "Tragovima glagoljaštva na Ugljanu i Pašmanu" izradili studenti Sveučilišta u Zadru.

Upoznat ćemo se s glagoljskim zbirkama Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru (Marijana Senkić Klapan i Norma Miočić) i Arhiva Zadarske nadbiskupije (Anamarija Perović) te raznovrsnim i bogatim aktivnostima Udruge glagoljaša Zadar (Danijela Deković), uključujući aktivnosti s djecom i one namijenjene djeci (Željka Diklan).

Na koncu, Centar za istraživanje glagoljaštva predstavit će svoje znanstvene aktivnosti izložbom i kratkim izlaganjem "Znanstveni odjeci zadarskog glagoljaštva" (Marijana Tomić, Kristijan Juran, Ivana Petešić Šušak, Laura Grzunov).

program