Znanstvenici iz Zadra i Italije u misiji smanjenja upotrebe bakra u poljoprivredi

Bakar je jedan od sedam osnovnih mikroelemenata važnih za rast i razvoj biljke, teško je zamjenjiv pripravak u sustavima konvencionalnog i integriranog upravljanja bolestima koje se pojavljuju na poljoprivrednim kulturama. Djelotvoran je na više od 50 različitih bolesti u vinogradarstvu, voćarstvu, vrtlarstvu, ratarskim usjevima. Njegova uporaba je nezamjenjiva u organskom uzgoju, gdje se ne mogu primijeniti druge sintetske kemijske tvari. Negativne posljedice njegove primjene osobito dugogodišnje je nakupljanje u tlu i štetno djelovanje na život tla.

Kako bi se izbjegla pretjerana upotreba ovog elementa, nekoliko talijanskih poljoprivrednih i znanstvenih konzorcija, društvo za proizvodnju poljoprivrednih preparata Symbiagro SRL, udruženje poljoprivredno-prehrambenih zadruga iz Valencije, Sveučilište Modene i Reggio Emilije Unimore, Sveučilište Ferrara i Sveučilište u Zadru provodi projekt „Microfightersa“ (LIFE21-ENV-IT-LIFE MICROFIGHTER). Isti djeluje u sklopu operativnog programa LIFE 2021. - 2027. s provedbom je započeo 1. kolovoza 2022. te će trajati do 31. siječnja 2026. Iz grupe je projekata transfera tehnologija, osobito novih i u ovom slučaju financiranih od EU kao izuzetno inovativnih jer doprinosi zelenim politikama.

Svrha projekta je na istraživačkim poljoprivrednim površinama utvrditi učinkovitost novog proizvoda i prakse koja će zamijeniti procijenjene količine bakra i time doprinijeti smanjenju njegovog otiska u okolišu. Projekt traži rješenja za uzročnike biljnih bolesti (peronospora, bakterijska pjegavost, rak masline i paunovo oko) koje se pojavljuju na vinovoj lozi, rajčici i maslini. Osnovni cilj projekta je pokazati učinkovitost novog prirodnog i ekološki održivog Zeo-Biopesticida, sastavljenog od talijanskih prirodnih K-chabazit zeolita i specifičnog mBCA (Pseudomonas sp. DLS65) kao zamjene proizvodima na osnovi bakra za suzbijanje najopasnijih bolesti vinove loze, rajčice i masline u Italiji, Hrvatskoj i Španjolskoj.

Projekt predviđa kroz 42 mjeseca provedbe, konkretno dvije vegetacije provesti ocjene biološke učinkovitosti i mjerenje smanjenje upotrebe bakra u masliniku na lokalitetu Škabrnja i vinovoj lozi na lokalitetu Sveučilišno dobro Baštica.

S ciljem prezentiranja preliminarnih rezultata svi projektni partneri okupili su se na redovitom sastanku 7. rujna, 2023. kako bi raspravili o rezultatima i iskustvima nakon provedbe prve godine istraživanja. Sastanak je održan na Sveučilištu u Zadru, prema planu organiziran je posjet Sveučilišnom dobru u Baštici, zatim je nakon pozdravnih govora voditelja projekta i domaćina održano niz predavanja u dvorani „Diadora“ u novom studentskom domu. Teme predavanja bile su o provedbi i prikupljenim rezultatima iz poljskih pokusa, okolišnim analizama osobito klime i tla, postojanosti pripravka na listu i održivosti pripravka kroz vrijeme, te tehničkim, diseminacijskim i organizacijskim aktivnostima koje partneri provode ili trebaju provesti.

Rezultate na maslini o učinkovitosti inovativnog rješenja u suzbijanju plamenjače na vinovoj lozi i paunovog oka na maslini prezentirali su na polju i dvorani Izv.prof.dr.sc. Tomislav Kos, Magdalena Baričević mag.ing.agr., Ana Gašparović Pinto mag.ing.agr. i Suzana Šimunac kao podrška administrativnoj provedbi projekta. Preliminarni zaključci upućuju da u sustavu integriranog upravljanja kad je moguće intervenirati i kemijskim sredstvima uslijed visokog pritiska bolesti u nasadima vinove loze i maslina novi inovativni pripravak može u godinama s jakim pritiskom bolesti zamijeniti punu dozu bakra.

Kroz provedbu projekta LIFE Microfighter nastojat će se smanjiti unos bakra na poljoprivredne površine s prosječnih 4 kg/ha godišnje na prosječno 2 kg/ha godišnje bez utjecaja na prinose i kvalitetu proizvoda. Potpuna zamjena bakra s novim Zeo-Biopesticidom također će biti testirana i ocijenjena, u perspektivi zabrane agrokemikalija na osnovi bakra.

Svi stručnjaci koji su sudjelovali na sastanku u Zadru, s ponosom očekuju prezentiranje rezultata nakon prve godine provedbe i analize, na drugim skupovima, osobito stručnim s velikim očekivanjima potvrde kvalitete inovativnog rješenja i u drugoj godini provedbe.