Veleposlanik Španjolske NJ. E. Juan González-Barba Pera na Sveučilištu u Zadru

Veleposlanik Španjolske NJ. E. Juan González-Barba Pera na Sveučilištu u Zadru

Veleposlanik Španjolske je NJ. E. Juan González-Barba Pera u utorak je boravio u radnom posjetu Sveučilištu u Zadru, gdje su ga primili prorektori Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić. Uglednom gostu prenijeli su pozdrave rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican te ga upoznali sa zadarskim sveučilištem, sa šest tisuća studenata najvećim integriranim sveučilištem u Hrvatskoj.

Veleposlanik González-Barba Pera pokazao je dobro poznavanje situacije na Sveučilištu, na kojemu djeluje Odjel za hispanistiku i iberske studije, koji je omiljeno odredište španjolskih studenata kroz Erasmus+ i druge programe razmjene. Iznenadilo ga je dobro poznavanje španjolskog jezika među Zadranima na ulici.

- Hrvatska je Španjolcima postala jedna od omiljenih destinacija. Moja generacija povezivala ju je s Jugoslavijom, no ova nova doživljava ju kao mediteransku zemlju blisku nama, zemlju bogate baštine, kulture i sporta, rekao je veleposlanik. Naravno, prepoznatljivosti Zadra u cijelom svijetu, a posebno u Madridu i Španjolskoj, pridonio je nogometaš Luka Modrić.

Veleposlaniku su prorektori darovali nekoliko knjiga objavljenih u izdanju Sveučilišta u Zadru na engleskom jeziku, nakon čega se druženje nastavilo u neformalnoj atmosferi.