Sveučilište u Zadru – partner u projektu Europska noć istraživača

Sveučilište u Zadru – partner u projektu Europska noć istraživača

Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača, koja će se ove godine istodobno održati u 25 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama i predavanjima u pet najvećih hrvatskih obalnih gradova: Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Dubrovniku.

Istraživači će predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti svoj rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

„Što bi bilo kad more ne bi postojalo? Koliko smo psihofizički spremni za more i život na moru? Kako (ne) ostaviti trag na planetu? Što je skriveno u zemlji? Kako virtualna stvarnost mijenja gradove? Kako ugljikom gazimo Zemlju? Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne) govore? Zbog čega nam je potrebna zaštita elektroenergetskih mreža? Kako klimatske promjene utječu na morske organizme? Što su to podvodni roboti i kako rade? Koji su uzroci i posljedice grijanja Jadrana?“, samo su neke od brojnih tema koje ćemo zajedno istražiti.

Svi sadržaji su besplatni i otvoreni svim zainteresiranima, a održat će se u vremenu od 17:00 – 22:00 h na sljedećim lokacijama:

Split: Marmontova ulica

Rijeka: Exportdrvo

Pula: Studentski trg i Fakultet ekonomije i turizma, Stanica 50

Zadar: Providurova palača

Dubrovnik: Sveučilište u Dubrovniku, Ćire Carića 4

Pridružite nam se i plovimo, računajmo, dizajnirajmo, liječimo, crtajmo, reciklirajmo…, ISTRAŽUJMO zajedno!

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva Reconnect science with the blue society, koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska – Curie poziva u okviru programa Horizon Europe (broj ugovora: 101061595), čime se Europska noć istraživača vratila u Hrvatsku prvi put nakon 2019. godine.

Blue-connect okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova sredozemnog dijela Hrvatske, čija istraživanja uvelike karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora.

Projekt provode koordinator Sveučilište u Splitu te partneri: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje mora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci i STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Glavni cilj projekta Blue-connect je ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačanjem javnog priznanja znanosti i istraživačkog obrazovanja, te izgradnjom povjerenja i razumijevanja znanosti i njezina utjecaja na plavo društvo u plavoj regiji.

Projektom je predviđena organizacija dvaju izdanja Europske noći istraživača (30. rujna 2022. i 29. rujna 2023. godine), ali i cijeli niz zanimljivih aktivnosti u okviru radnog paketa Kampanja podizanja svijesti, koji uključuje javna predavanja, tribine i radionice namijenjene svim dobnim skupinama, a kojima se naglašava važnost istraživačkog rada te najavljuje glavna aktivnost – Europska noć istraživača.  Uz navedeno, istraživači će tijekom cijele godine u okviru radnog paketa Istraživači u školama posjećivati osnovne i srednje škole kako bi učenicima približili znanstvena postignuća te pobudili njihov istraživački duh i želju za ostvarenjem znanstvene karijere.