Sveučilišni odjeli se predstavljaju na Noći muzeja

Sveučilišni odjeli se predstavljaju na Noći muzeja

19. NOĆ MUZEJA – Muzeji i nova publika

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Odjelom za klasičnu filologiju i Odjelom za povijest umjetnosti poziva Vas da nam se pridružite u još jednoj Noći muzeja. Ovogodišnja, 19. po redu manifestacija održat će se u petak 26. siječnja 2024. godine s početkom u 18 sati u izložbenom prostoru Odjela za arheologiju u zgradi Starog kampusa na rivi (Obala Petra Krešimira IV, 2).

Otvorenje ovogodišnje Noći muzeja upriličit će studenti Odjela za klasičnu filologiju predstavom Orfej i Euridika. Nakon predstave uslijedit će Arheološka večera: Hranom kroz povijest s presjekom jela  od prapovijesti do srednjeg vijeka, koju za naše goste priređuje kolegica s istog Odjela. Cjelovečernji program bit će popraćen radionicama kao što su priprema antičkih kozmetičkih preparata, radionica izrade antičkog mozaika i nezaobilazan dječji kutak s improviziranom arheološkom sondom za naše najmlađe goste. Odjel za povijest umjetnosti osmislio je kostimirani fotokutak – Artshoot gdje će zainteresirani imati priliku obući se u kostim i fotografirati unutar okvira s kulisom poznatog likovnog djela. Posjetitelji će tijekom cijele večeri uz stručno vodstvo moći razgledati Izložbu Odjela za arheologiju i Izložbu Na granici dvaju svjetova – projekt Migrassi i arheološko istraživanje Maksanove gomile, a atmosferu će dodatno zagrijati grupa A.K.A. Crescendo, nakon čega će uslijediti prigodni domjenak.

 

PROGRAM

18:30 – 18:45 Predstava studenata/ica klasične filologije Orfej i Euridika

19:00 – 20:00 Arheološka večera: Hranom kroz povijest

20:00 – 20:30 Radionica pripreme antičkoga kozmetičkog preparata

21:00 – 21:30 Nastup a capella skupine A.K.A. Crescendo

18:00 – 22:00 Edukativna radionica izrade antičkog mozaika za djecu

18:00 – 22:00 Igraonica  za djecu

18:00 – 00:00 ARTSHOOT - kostimirani fotokutak

18:00 – 00:00 Izložba Odjela za arheologiju

18:00 – 00:00 Izložba Na granici dvaju svjetova – projekt Migrassi i arheološko istraživanje Maksanove gomile

 

Predstava Orfej i Euridika

Studenti Odjela za klasičnu filologiju uprizorit će antički mit o Orfeju i Euridiki, a kao izvor scenarija poslužit će im slavni rimski pjesnik Ovidije. Nakon smrti supruge Orfej se spušta u Had kako bi je izvukao no hoće li uspjeti?

 

Arheološka večera: Hranom kroz povijest

Hrana je bila središnja točka društvenoga života tijekom čitave ljudske povijesti. Konzumirala se u raznim prigodama, od vjerskih obreda do raskalašenih zabava. Na ovogodišnjoj Noći muzeja imat ćete prigodu okusiti davnu prošlost na večeri s gastronomskim kreacijama iz vremena prapovijesti do srednjeg vijeka koju će pripremiti doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković s Odjela za klasičnu filologiju.

 

Radionica pripreme antičkog kozmetičkog preparata

Prema receptu iz knjižice Kozmetika za lice žene (lat. Medicamina faciei feminae) rimskoga pjesnika Ovidija, sudionici će zajedno s voditeljicom izv. prof. dr. sc. Dianom Sorić pripremiti kozmetički preparat za skidanje šminke. Doznat će nešto više i o sastojcima koji su se u starome Rimu koristili u kozmetičke svrhe te o načinu šminkanja rimskih žena.

 

Nastup a cappella grupe A.K.A. Crescendo

A.K.A. Crescendo je suvremena a cappella grupa koja je svoje putovanje započela upravo na Sveučilištu u Zadru, a ove godine slavi 11 godina postojanja. Svoj nastup izvode bez instrumenata, isključivo glasovima kojima oponašaju instrumente i time donose nešto drugačije a cappella obrade.

 

Edukativna radionica izrade antičkog mozaika za djecu (6-14 god. )

U antičko vrijeme mozaici su se uglavnom izvodili na podovima, a za kreiranje slika birale su se najčešće kockice od mramora (tesere). Mramor je bio omiljen materijal jer se lako mogao izlomiti u najmanje komadiće, čime se dobivao širok raspon boja. Iako su Grci usavršili mozaik, s njime su bili upoznati već Asirci, Egipćani, Perzijanci. Rimljani su ga osobito koristili u ukrašavanju zidova i podova dvorana, vila, javnih zgrada itd. Radionica je zabavno-edukativnog karaktera te će djecu upoznati s načinom izrade mozaika prilagođenim njihovoj dobi. Voditeljice radionice su Filipa Jurković Pešić i izv. prof. dr. sc. Ivana Jadrić-Kučan s Odjela za arheologiju.

Igraonica za djecu

Za naše najmlađe posjetitelje pripremili smo malu arheološku sondu u kojoj će djeca moći zaviriti u prošlost i otkriti kako izgleda arheološko istraživanje te što sve arheolozi pronalaze pod zemljom.

ARTSHOOT - kostimirani fotokutak

U organizaciji Odjela za povijest umjetnosti u sklopu Noći muzeja bit će postavljen Artshoot kostimirani fotokutak. Zainteresirani posjetitelji imat će priliku obući se u kostim i fotografirati unutar okvira s kulisom poznatoga likovnog djela. Fotografije će poslije moći preuzeti putem online galerije, zajedno s dodatnim informacijama i zanimljivostima o likovnome djelu u koje su se prerušili. Aktivnost su pripremile doc. dr. sc. Silvija Bekavac te asistentice Dora Štublin i Antonela Čelan.

Izložba Odjela za arheologiju

Jedna od posebnosti Odjela za arheologiju jest i arheološka zbirka koju će posjetitelji imati priliku razgledati uz stručno vodstvo doc. dr. sc. Martine Čelhar i doc. dr. sc. Tomislava Fabijanića. Tijekom dugogodišnjeg rada na mnogim arheološkim istraživanjima prikupljena je brojna arheološka građa, od koje je dio prezentiran u izložbenom prostoru Odjela za arheologiju. Riječ je o pokretnim arheološkim nalazima koji datiraju od vremena najstarije prapovijesti pa do novoga vijeka, a zbirka je nedavno dopunjena i s dvije nove reprezentativne vitrine s najnovijih istraživanja Odjela.

Izložba Na granici dvaju svjetova – projekt MIGRASSI i arheološko istraživanje Maksanove gomile

Izložba predstavlja završnu aktivnost dvogodišnjeg institucionalnog projekta čiji cilj je bio odgovoriti na pitanje zašto su na obali Vranskog jezera dvije nekropole odvojene zidom – Crkvina i Maksanova gomila. Po čemu su se za života razlikovali ljudi pokopani na njima da zadnje počivalište nisu mogli naći na istom mjestu?  Na izložbi su prezentirani arheološki nalazi s obaju lokaliteta te spoznaje o pokojnicima – način ukapanja, ali i sve ono što je prethodilo u njihovom životu, a ostavilo je traga na kostima i zubima – spol, dob, bolesti, prehrana...