Predavanje i radionica "Maslinina muha i prepoznavanje mana u maslinovom ulju"

Sveučilište u Zadru tradicionalno je uključeno u obilježavanje dana grada Zadra i blagdana Svetog Krševana. Tako će 23. 11. 2023. godine u 17 sati u novoobnovljenoj staroj Tehničkoj školi u dvorani 001, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu u suradnji s Udrugom Senzorskih analitičara maslinovog ulja „Olea“ Zadar, organizirat će predavanja i radionicu na temu: Maslinina muha i prepoznavanje mana u maslinovom ulju.

Uvodni dio će održati izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, o izazovima koji proizlaze od gospodarski poznatog štetnika masline, maslinine muhe (Bactrocera oleae (Rossi, 1790) u okvirima novih regulativa i ograničavanja upotrebe kemijskih sredstava za zaštitu bilja i novih okolnosti uslijed klimatskih promjena. Napori znanstvene i stručne javnosti usmjereni su na traženje novih rješenja u zaštiti maslina na okolišu prihvatljiviji način, no pitanje je donosi li to uvijek i bolje perspektive za sve dionike proizvodnog procesa. Nadalje, nove okolnosti klime i ljudske djelatnosti mijenjanju okoliš te tako i odnose među organizmima, konkretno kulturnog bilja i štetnih organizama. Predavanje će imati za svrhu upoznati zainteresiranu publiku o smjernicama za suzbijanje maslinine muhe sukladno novim politikama EU, odgovor ove vrste na promjene u okolišu i moguće alternative u suzbijanju koje će biti na raspolaganju proizvođačima u novim okolnostima. 

Nakon uvodnog predavanja održat će se kušanje maslinovog ulja iz berbe 2023. godine u organizaciji članova udruge „Olea“ Zadar. Radionica ima za cilj skrenuti pozornost potrošačima i samim proizvođačima na mane koje izaziva maslinina muha u maslinovom ulju. Naime, da bi se dobilo ulje visoke kvalitete, plod mora biti zdrav, svjež i u optimalno vrijeme ubran. Ličinka maslinine muhe u svom ciklusu razvoja hrani se mesom ploda masline što izaziva oštećenje ploda. Sve to u konačnici izaziva truljenje i oksidacije već u samom plodu masline,  što se poslije posljedično osjeti i u maslinovom ulju koje je dobiveno od zaraženih plodova ovog najznačajnijeg štetnika masline.