Poziv na predavanje „Geograf na planini – iskustva s Hrvatske planinarske obilaznice“

Poziv na predavanje „Geograf na planini – iskustva s Hrvatske planinarske obilaznice“

Pozivamo Vas na predavanje u organizaciji Hrvatskog geografskog društva - Zadar i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru koje će se održati 25. listopada 2023. u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu.

Predavanje Geograf na planini – iskustva s Hrvatske planinarske obilaznice održat će Robert Lončarić. Predavanje je osmišljeno kao geografski pogled na obilazak Hrvatske planinarske obilaznice (HPO) koja je najveća i najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj i trenutno obuhvaća 158 kontrolnih točaka raspoređenih u 20 geografskih područja, s time da se promjenom planinarske važnosti nekih točaka naknadno mogu dodavati i nove kontrolne točke ili se postojeće mogu brisati. Namjera planinarskih obilaznica je sustavno upoznavanje planina određenog područja s ciljem promoviranja planinarenja na tom području, ali i podizanja svijesti o prirodnim ljepotama i potrebi njihovog očuvanja. Zbog toga je obilazak HPO-a najbolji način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina, ali i svih krajeva Hrvatske u kojima se te planine nalaze. Hrvatsku planinarsku obilaznicu priredila je Komisija za planinarske putove Hrvatskog planinarskog saveza, a otvorena je 14. svibnja 2000. prigodom obilježavanja 125. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj.
U uvodnom dijelu predavanja bit će riječi općenito o planinarskim obilaznicama i njihovoj svrsi, te o Hrvatskoj planinarskoj obilaznici, njezinim kontrolnim točkama, dnevniku obilaznice i sustavu dodjele priznanja za određen broj obiđenih kontrolnih točaka. U drugom dijelu predavanja bit će prikazana autorova iskustva s obilaznice, a posjećeni vrhovi, odnosno kontrolne točke, bit će prezentirane po različitim kriterijima (npr. od najnižih do najviših, od najlakših do najzahtjevnijih i sl.). Kroz čitavo predavanje provlačit će se geografski pogled na planine te razlozi zašto bi baš geografi trebali proći ovu obilaznicu ili barem neke njezine dijelove.

Robert Lončarić redoviti je profesor geografije na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru. Planinarenjem se aktivno počeo baviti prije 10-ak godina, a paralelno s planinarenjem krenuo je interes za utrke u prirodi (trail & trekking). Prva obiđena planinarska obilaznica bila mu je Vila Velebita – memorijalna planinarska obilaznica Planinske satnije Velebit, koja ga je i potakla da proširi svoje skromne velebitske planinarske vidike i krene stazama Hrvatske planinarske obilaznice. Do sada ima 150 obiđenih točaka HPO-a (od predviđene ukupno 152 točke) te je ispunio kriterije za najviše priznanje HPO-a.