Poziv na javno predavanje "Corrosion and Conservation of WWII iron shipwrecks in Micronesia"

Poziv na javno predavanje "Corrosion and Conservation of WWII iron shipwrecks in Micronesia"

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru poziva Vas na javno predavanje pod nazivom "Corrosion and Conservation of WWII iron shipwrecks in Micronesia", koje će se održati u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu u srijedu, 29. lipnja 2022. s početkom u 19 sati.

Dr. sc. Ian D. MacLeod jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u provedbi in-situ istraživanja povijesnih brodoloma. Stekao je doktorat u području elektrokemije i znanosti o konzervaciji, a tijekom 40 godina radnog iskustva istraživao je više od 75 brodoloma u sedam zemalja. Bio je zaposlenik u pet akademskih i profesionalnih organizacija, objavio više od 250 znanstvenih radova na temu konzervacije, te objasnio procese korozije na potonulim brodovima i stijenskom slikarstvu Aboridžina. Dodijeljeno mu je pet počasnih medalja za doprinos u istraživanju i očuvanju kulturne baštine.

Operacija Hailstone jedna je od uspješnih misija američke mornarice, kojom je u veljači 1944. godine uništen arsenal naoružanja japanske vojne baze u Chuuk laguni u Savezim Državama Mikronezije. Više od 65 brodova koji su pripadali japanskoj trgovačkoj i kraljevskoj mornarici potopljeno je bombardiranjem ili ispaljivanjem torpeda. Pojedini brodovi su nalegli na bok, okrenuti naopako, dok su ostali raspoređeni na padinama otoka.

Posljedice operacije Hailstone stvorile su lokaciju prikladnu za proučavanje okolišnih utjecaja na raspad metalnih brodskih konstrukcija. Preko posljednih 20 godina, Ian MacLeod je proveo in-situ mjerenja svojstva korozije potopljenih brodova i aviona, te predložio izračune za očekivani vijek trupa broda, uključujući parametere utjecaja dubine i tajfuna na brzinu raspada brodske konstrukcije.

Osim očuvanja kulturne i povijesne baštine, rezultati istraživanja su od iznimne važnosti za ronilački turizam kao glavne gospodarske aktivnosti na otoku. Prezentacija ujedinjuje materijalne i duhovne elemente spomenika rata i predstavlja mogućnosti njihovim upravljanjem.