Poziv na javno predavanje "Conservation of rock art in Western Australia"

Poziv na javno predavanje "Conservation of rock art in Western Australia"

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru poziva Vas na javno predavanje "Conservation of rock art in Western Australia", koje će se održati u Dvorani za poslijediplomske studije (Rektorat, dvorana 3, 2. kat) u četvrtak, 30. lipnja 2022. s početkom u 11 sati.

Dr. sc. Ian D. MacLeod jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u provedbi in-situ istraživanja povijesnih brodoloma. Stekao je doktorat u području elektrokemije i znanosti o konzervaciji, a tijekom 40 godina radnog iskustva istraživao je više od 75 brodoloma u sedam zemalja. Bio je zaposlenik u pet akademskih i profesionalnih organizacija, objavio više od 250 znanstvenih radova na temu konzervacije, te objasnio procese korozije na potonulim brodovima i stijenskom slikarstvu Aboridžina. Dodijeljeno mu je pet počasnih medalja za doprinos u istraživanju i očuvanju kulturne baštine.

Zapadna Australija se proteže od monsunske Kimberly regije na sjeveru do umjereno hladnih šuma na jugu. Između dvije regije s ekstremnim klimatskim uvjetima, nalazi se pustinjski okoliš, gdje karakteristične temperature dosežu 50 stupnjeva Celzijusa. Regija Kimberly je poznata po Wandjina slikarijama s uprizorenim duhovima stvoritelja prirode. Prikazi su često u lošem stanju, a radi namjere da se obnove, uzastopno su oslikavani u razdoblju od tisuću godina. U izrazito vrućim i suhim uvjetima, u regiji Pilbara nalazi se oko 10 000 ugraviranih petroglifa starijih od 35 000 godina, koji su smješteni uz obližnja postrojenja za naftu.

Sa svojim stručnim timom, Ian MacLeod je proučavao mikroklimu u špiljama i skloništima, te ustanovio kada temperatura i vlažnost upozoravaju da je raspad dosegao maksimum. Stanje ugraviranih prikaza zabilježeno je kartiranjem boja i pH mjerenjima, te proučavanjem količine klorida i elektrokemijskih reakcija na mikro-poroznoj površini izloženoj vremenskim uvjetima. Istraživanje je realizirano uz dozvolu i nadzor vlasnika lokacije.