Posjet dvaju krakovskih sveučilišta Sveučilištu u Zadru

Posjet dvaju krakovskih sveučilišta Sveučilištu u Zadru

U petak 6. svibnja 2019. godine na Sveučilištu u Zadru u radnom su posjetu bili predstavnici dvaju sveučilišta iz poljskog Krakova – Sveučilišta znanosti i tehnologije AGH te Pontifikalnog sveučilišta Ivana Pavla II. Obje ustanove baštine tradiciju Jagelonskog sveučilišta koje je osnovano u Krakovu 1364. godine.

Od 1919. godine AGH je djelovao kao rudarsko i metalurško sveučilište te je ta tradicija zadržana do danas. Ipak, nova vremena donose nove zahtjeve pa od 30 000 njegovih studenata više od 30 posto iskazuje zanimanje za studiranje IT tehnologija i računalnog inženjerstva.

– Glavni fokus Sveučilišta AH u budućnosti bit će energija i izvori energije, uključujući zaštitu okoliša, što je bio razlog dolaska njegovih predstavnika u Zadar. Sveučilište naime radi na razvitku modela crpljenja resursa ispod morske površine, za što nude suradnju svim stručnjacima koji u tom ambicioznom projektu mogu sudjelovati. – istaknuo je prorektor AGH-a prof. dr. hab. Jerzy Lis. Zadatak je znanstvenika pronaći održiv način crpljenja sirovina u ekonomskom, tehnološkom i ekološkom smislu pa se moguća suradnja sa Sveučilištem u Zadru prije svega odnosi na profesore Odjela za geografiju i Pomorskog odjela.

Prorektor Pontifikalnog sveučilišta Ivana Pavla II. Józef Stala također je iznio modele suradnje sa Sveučilištem u Zadru, proizišle iz činjenice da ova dva sveučilišta imaju komplementarne programe u području lingvistike i društvenih znanosti, posebno istaknuvši moguću suradnju s Teološko-katehetskim odjelom. Uz postojeću razmjenu studenata kroz Erasmus+, moguća je čvršća suradnja na razini uprava dvaju sveučilišta. Inače, ovo sveučilište osnovao je sam papa Karol Wojtyła 1981. godine, tada pod imenom Teološka akademija, a do promjene imena u spomen na osnivača došlo je 2009. godine.

Goste iz Poljske dočekali su prorektori prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić s predstavnicima Odjela za geografiju, Pomorskog odjela, Teološko-katehetskog odjela, Ureda za znanost i transfer tehnologija te Ureda za međunarodnu suradnju. Gosti su upoznati s tradicijom Sveučilišta u Zadru, koja također počinje u 14. stoljeću, sa strukturom sveučilišta te s mogućim poljima suradnje.