Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića proslavila Dan jabuka

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića proslavila Dan jabuka

Zbog najavljenih vremenskih neprilika obilježavanje Svjetskog dana jabuka (20. listopada) održano je danas na Narodnom trgu u organizaciji učenika, smjer tehničar nutricionist, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića koji su zajedno s profesorima predstavili proizvode od jabuka: čips od jabuka, muffine i svježe narezane jabuke.
Sveučilište u Zadru i Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu su za ovu priliku donirali školi jabuke sa Sveučilišnog poljoprivrednog dobra Baštica.
Cilj učenika, smjera tehničar nutricionist, je poticati svjesnost građana o važnosti unosa jabuke i njezine zastupljenosti u svakodnevnoj prehrani.

Fotogalerija
Pročitaj više
Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića proslavila Dan jabuka
Započeli VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti

Započeli VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti

U suorganizaciji Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvaren je znanstveni skup ''VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti''.
Petar Skok bio je jedan od najvećih hrvatskih lingvista. Preko mnogobrojnih objavljenih radova, kao i preko onih mlađih lingvista koji su se formirali pod njegovim utjecajem, Skok je ostavio dubok trag kako u hrvatskoj tako i u europskoj romanistici, balkanistici i kroatistici te se svrstava među najplodnije lingviste.
Neke od tema koje će biti obrađene su: onomastika,etimologija i kartografija otočnog prostora,kao i prezentacija Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru.
Pozdravnu riječ svim prisutnima uputio je prorektor Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Josip Faričić koji je kazao kako je ova godina posebna jer je ovo prvi put da se skup održava bez istaknutog hrvatskog jezikoslovca, onomastičara i dijalektologa Petra Šimunovića. Naglasio je želju da ovaj skup bude poticaj da se i drugi znanstvenici iz drugih znanstvenih područja pojave na budućim skupovima i time pridonesu hrvatskoj akademskoj zajednici koja vapi za rezultatima humanističkih znanosti.
Voditeljica Centra za jadranska onomastička istraživanja izv.prof.dr.sc. Dunja Brozović Rončević istaknula je da se ovogodišnji skup održava u Zadru iz razloga što Centar slavi desetu godišnjicu osnutka. Znanstveno-istraživački rad Centra dominantno je koncentriran oko toponomastičkih istraživanja na otocima zadarskoga i šibenskog arhipelaga, a u budućnosti i oko drugih hrvatskih otoka.
Znanstveni skup trajat će do 25. listopada 2014.

Fotogalerija
Pročitaj više
Započeli VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti
Predstavljena knjiga prof.dr.sc. Stijepa Obada

Predstavljena knjiga prof.dr.sc. Stijepa Obada

''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi'' naziv je knjige prof.dr.sc. Stijepa Obada predstavljena u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Knjiga predstavlja sukus autorovog rada o dalmatinskoj povijesti tijekom moderne i suvremene povijesti. Autor u dvadeset članaka obrađuje široki dijapazon tema i to preko društvenih, političkih i nacionalno-integracijskih problema do omiljenog rada na lokalnoj povijesti.
Svim prisutnima pozdravnu riječ uputio je prorektor Sveučilišta u Zadru izv.prof.dr.sc. Josip Faričić, inače bivši student prof.Obada, koji je kazao kako je riječ o velikom djelu i velikom povijesnom prinosu Stijepa Obada koji ima posebno mjesto među hrvatskim povjesničarima.
Urednik knjige izv.prof.dr.sc. Ante Bralić naglasio je neka svim zaljubljenicima u hrvatsku povijest ovo djelo bude podsjetnik na njegove pretke koji su u vremenima oskudne egzistencije znali sačuvati hrvatsku osobnost. Predstavljeni radovi prof. Obada predstavljat će veliku pomoć u istraživanju prošlosti.
Nekadašnji Obadovi studenti prof.dr.sc. Marko Trogrlić,dekan Filozofskog fakulteta u Splitu i prof.dr.sc. Josip Vrandečić, predstojnik Odsjeka za povijest FFS-a biranim riječima su govorili o svom profesoru i njegovim djelima. Veliki naraštaj Obadovih studenata, vrsni stručnjaki i povjesničari u cijeloj Hrvatskoj, svog nastavnika i mentora primarno opisuju rječju čovjek.
Sam autor knjige prof.dr.sc. Stijepo Obad, istaknuti hrvatski znanstveni, sveučilišni, nastavni i kulturni djelatnik objavio je veliki broj znanstvenih, stručnih i drugih radova i nekoliko knjiga, a svoj život posvetio je poglavito prošlosti Dalmacije u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Autor se zahvalio svim suradnicima koji su sudjelovali u stvaranju ove knjige. Nije proučavao samo političku povijest, nego je dao povijesni prikaz u totalitetu: gospodarski, prosvjetni, kulturni i društveni život određenog razdoblja.
Knjiga Stijepe Obada Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi može se kupiti u sveučilišnoj knjižari Citadela po cijeni od 150,00 kuna.

Fotogalerija
Pročitaj više
Predstavljena knjiga prof.dr.sc. Stijepa Obada
Međunarodni znanstveni skup Odjela za talijanistiku

Međunarodni znanstveni skup Odjela za talijanistiku

Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji sa Sveučilištem u Padovi, uz pokroviteljstvo Grada Zadra i potporu Zadarske županije i Grada Biograda na Moru, ove godine organizira deseti Međunarodni znanstveni skup "Književnost, umjetnost i kultura između dviju obala Jadrana/ Letteratura, arte, cultura tra le due sponde dell' Adriatico". Cilj skupa je prezentiranje, sučeljavanje i širenje najnovijih spoznaja iz područja jezikoslovlja, znanosti o književnosti, arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti i srodnih disciplina, koje se odnose na šire jadransko područje. Ovo okupljanje znanstvenika, nastalo kao plod uspješne suradnje u okviru sporazuma između Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Padovi, tijekom godina postalo je tradicionalno i urodilo vrijednim doprinosima značajnim za pojedine discipline. Do sada je održano pet skupova u Padovi (2005., 2007., 2009., 2011. i 2013.) i četiri u Zadru i općinama Zadarske županije (2006. Zadar – Nin, 2008., 2010. Zadar – Lovinac; 2012. Zadar - Preko); objavljena su četiri zbornika radova, a četiri su u pripremi za tisak.

Ovogodišnji skup održat će se od 23. do 25. listopada 2014. u Zadru i Biogradu na Moru, a u povodu obilježavanja desete godišnjice uspostave znanstveno-nastavne suradnje sa Sveučilištem u Padovi posvećen je pokretačima inicijative prof. Giorgiu Ronconiju i prof. dr.sc. Živku Nižiću, tadašnjim pročelnicima Odjelâ za talijanistiku. Ovo je ujedno drugi skup s proširenim sudjelovanjem na kojemu će uz predstavnike Sveučilišta u Zadru i Università degli Studi di Padova, rezultate svojih znanstvenih istraživanja izložiti i brojni znanstvenici (ukupno 60) s drugih hrvatskih i inozemnih sveučilišta i institucija: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Državni Arhiv u Zadru, Univerzitet u Banjoj Luci, Univerzitet u Beogradu, Univerza na Primorskem Koper, University of Chicago (Neubauer Collegium).

Prvi dan skup se održava u Galeriji Pomorske škole u Zadru, drugi dan na Odjelu za talijanistiku Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. 2), a treći dan Gradskoj vijećnici u Biogradu na Moru (Trg kralja Tomislava 5).

Svečano otvorenje skupa je u četvrtak, 23. listopada 2014. u 17,00 sati u Galeriji Pomorske škole Zadar, Ulica Ante Kuzmanića.

Program ovdje.

Pozivnica ovdje.
Pročitaj više
Međunarodni znanstveni skup Odjela za talijanistiku
Studentska praksa u AMEOS klinici Bad Aussee

Studentska praksa u AMEOS klinici Bad Aussee

U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru prof. dr. med. Marius Nickel, ravnatelj AMEOS Klinike Bad Aussee i profesor na Medicinskom fakultetu u Grazu održao je predavanje u kojem je predstavio svoju kliniku, kao i mogućnost obavljanja psihijatrijsko-psihoterapijske studentske prakse svake godine tijekom ljeta za dvoje studenata s Odjela za zdravstvene studije te mogućnost stipendiranja studenata Sveučilišta u Zadru.
AMEOS, čije je glavno sjedište u Zürichu, posjeduje najveći broj psihijatrijskih klinika na njemačkom govornom području. Na lokaciji Bad Aussee nalazi se državna klinika od 100 kreveta i privatna klinika od 25 kreveta. U klinici se liječe pacijenti koji su oboljeli od depresivnih poremećaja, somatoformnih i bolnih poremećaja, opsesivno-kompulzivnih poremećaja, anksioznih poremećaja i poremećaja uzimanja hrane. U proteklih nekoliko godina klinika se razvila u posebno mjesto znanstvenog istraživanja i međunarodne razmjene znanja s područja psihosomatike i psihoterapije.
Od studenata koji se odluče odraditi ljetnu praksu u ovoj klinici očekuje se interes za psihoterapijsku, psihijatrijsku i psihosomatsku djelatnost te znanje njemačkog jezika (poželjan stupanj B2), s obzirom na to da je 90% pacijenata s njemačkog govornog područja.
Tijekom prakse bit će im osigurana:
•nadoknada putnih troškova od Hrvatske do Bad Ausseeja
•besplatna hrana i smještaj za vrijeme prakse u Bad Ausseeju
•stipendija u visini 400 eura za vrijeme obavljanja prakse
•intenzivan praktičan rad unutar multidisciplinarnog tima
•intenzivno praćenje za vrijeme cijele prakse

Vremensko trajanje prakse iznosi 4 tjedna, s time da studenti sami mogu odrediti period koji im najviše odgovara.
Studenti Marko Stijić i Tatjana Komšo s Odjela za psihologiju iznijeli su svoje dojmove i iskustva s ljetne prakse i pobliže upoznali buduće praktikante s načinom rada i življenja u Bad Ausseeju.

Fotogalerija
Pročitaj više
Studentska praksa u AMEOS klinici Bad Aussee
VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti

VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti

U suorganizaciji Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru u četvrtak, 23. listopada 2014. u 9,00 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvara se znanstveni skup VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti. Znanstveni skup održat će se od 23. do 25. listopada 2014.

Program skupa.
Pročitaj više
VIII. Skokovi etimološko-onomastički susreti
First408409410411413415416417Last