New Deputy Rectors Elected

New Deputy Rectors Elected

New deputy rectors were elected at the first session of the University of Zadar's Senate in the 2015-2016 academic year, presided by Rector Dijana Vican, Full Professor: Nedjeljka Balić Nižić, Associate Professor; Deputy Rector for Studies and Student Affairs; Josip Faričić, Full Professor, Deputy Rector for Development Strategy and Publishing; Ivanka Stričević, Associate Professor, Deputy Rector for Scientific Affairs and Information Infrastructure; Zjalić, Associate Professor, Deputy Rector for Inter-Institutional Cooperation and Technology Transfer.
Pročitaj više
New Deputy Rectors Elected
Otvoren znanstveni skup "Novigrad nekad i sad"

Otvoren znanstveni skup "Novigrad nekad i sad"

Danas, 16. listopada 2015. godine u 9,30 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru otvoren je znanstveni skup Novigrad nekad i sad.
Pozdravne govore u ime svojih ustanova uputili su: član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, načelnik općine Novigrad Joso Klapan, dipl. vet., pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra Radovan Dunatov, prof., pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadrske županije Ivan Šimunić, prof., član predsjedništva ogranka Matice hrvatske u Zadru prof. dr. sc. Josip Lisac, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU Zadar dr. sc. Tado Oršolić i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.
Nakon pozdravnih govora skup je započeo sa svojim programom.
Pročitaj više
Otvoren znanstveni skup "Novigrad nekad i sad"
Predavanje "Teorija brojeva i kriptografija"

Predavanje "Teorija brojeva i kriptografija"

U petak, 23. listopada 2015. u 18.00 sati u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, Franje Tuđmana 24i, održat će se predavanje akademika Andreja Dujelle s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom "Teorija brojeva i kriptografija".

Ljudi su od davnina željeli sigurno komunicirati, ali su bili svjesni da njihove poruke često putuju nesigurnim komunikacijskim kanalima. Iako su se kroz stoljeća načini prenošenja poruka uvelike promijenili, osnovni problem je ostao isti, a to je kako onemogućiti onoga tko može nadzirati kanal kojim se prenosi poruka da dozna njezin sadržaj. Načinima rješavanja ovog problema bavi se znanstvena disciplina koja se naziva kriptografija. Metode koje su se najčešće tijekom povijesti koristile za šifriranje poruka bile su zamjena (supstitucija) i premještanje (transpozicija) osnovnih elemenata teksta (slova, blokova slova, bitova). Kombinaciju ovih dviju metoda susrećemo i danas u modernijim simetričnim kriptosustavima. Asimetrični kriptosustavi ili kriptosustavi s javnim ključem pojavili su se tek 70-ih godina 20. stoljeća. Kod njih se za šifriranje koriste funkcije koje su "jednosmjerne" (one se računaju lako, ali njihov inverz vrlo teško). To znači da funkcija za šifriranje može biti javna, dok samo funkcija za dešifriranje mora biti tajna. U konstrukciji jednosmjernih funkcija koriste se "teški" matematički problemi koji uglavnom potječu iz algoritamske teorije brojeva, kao što su faktorizacija velikih prirodnih brojeva te logaritmiranje u nekim konačnim grupama.
U ovom predavanju prikazat će se neke starinske i neke moderne metode za šifriranje. Spomenut će se pojmovi i algoritmi iz teorije brojeva koji su relevantni za realizaciju kriptosustava s javnim ključem.

Više informacija možete pronaći ovdje.
Pročitaj više
Predavanje "Teorija brojeva i kriptografija"
Obrana sinopsisa disertacije - Mirko RAŠIĆ

Obrana sinopsisa disertacije - Mirko RAŠIĆ

U utorak 20. listopada 2015. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zadru (M. Pavlinovića 1, dvorana u prizemlju), s početkom u 12.00 sati, Mirko RAŠIĆ, mag. archeol., javno brani sinopsis disertacije pod naslovom Rimsko nalazište na Gračinama kod Ljubuškog; Istraživanja 1977.-1980. pred stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Mirjana Sanader, doc. dr. sc. Igor Borzić i prof. dr. sc. Miroslav Glavičić.
Pročitaj više
Obrana sinopsisa disertacije - Mirko RAŠIĆ
First358359360361363365366367Last