Otvorena izložba ''Generalno učilište (sveučilište) dominikanskog reda u Zadru ( 1396. – 1807.)''

Otvorena izložba ''Generalno učilište (sveučilište)  dominikanskog reda u Zadru ( 1396. – 1807.)''

Sveučilište u Zadru i Alumni klub Sveučilišta u Zadru u povodu završetka akademske godine 2014./2015. priredili su prigodni program posvećen 619. obljetnici osnutka Generalnog učilišta dominikanskog reda u Zadru, koji je započeo otvorenjem izložbe Generalno učilište (sveučilište) dominikanskog reda u Zadru (1396. – 1807.) u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Izložbu o nastanku, radu i razvoju prvog sveučilišta na prostoru Hrvatske pripremili su dr. sc. Ante Blaće, izv. prof. dr. sc. Robert Bacalja i izv. prof. dr. sc. Serđo Dokoza, a izložba predstavlja dokumente iz Državnog arhiva u Zadru i Znanstvene knjižnice Zadar koji svjedoče o radu sveučilišta tijekom nekoliko stoljeća njegova postojanja. 

Uz izvorne dokumente, na izložbi su postavljena četiri plakata s osnovnim podatcima o djelovanju sveučilišta prikupljenih na temelju istraživanja koje je proveo prof. dr. sc. Stjepan Krasić, dominikanac i dugogodišnji profesor na papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog.

Izložba je otvorena u sklopu programa znanstvenoga skupa Agreements Across Borders Conference 2015 u organizaciji Odjela za lingvistiku i projekta Experimental Morphosyntax of South Slavic od 15. – 19. lipnja.

Fotogalerija