Otvoren znanstveni susret "Čovjek i krš 2017."

Otvoren znanstveni susret "Čovjek i krš 2017."

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je otvoren znanstveni susret "Čovjek i krš 2017." (Man and karst 2017.) na kojem će sedamdesetak znanstvenika do četvrtka, 29. lipnja govoriti o utjecaju klimatskih promjena na krško podzemlje i zalihe pitke vode, o opasnostima po život u kršu zbog slijeganja i proloma tla, rekonstrukcijama geološke prošlosti na temelju raznih vrsta nalaza i drugim stručnim temama.

Uzvanicima se u ime domaćina obratio prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo prof. dr. sc. Josip Faričić. Upoznao ih je s dugom poviješću sveučilišnog života u Zadru, u kojem je 1396. godine osnovano prvo sveučilište u Hrvatskoj, ali i današnjim Sveučilištem, koje je na korijenima te tradicije obnovljeno 2002. godine.

- Uz sve odjele utemeljili smo i nekoliko znanstvenih centara te nastojimo napraviti iskorak posebno na području prirodnih znanosti. Ovaj je skup izvrsna prilika za izmjenu znanja, iskustava i metodologija proučavanja ove problematike, ne samo za geografe nego i za stručnjake drugih komplementarnih područja koji također sudjeluju na njemu. Zadarski kraj jedan je od najljepših krških krajeva u Europi, zaključio je Faričić, istaknuvši i ulogu Centra za istraživanje krša i priobalja, koji djeluje kao znanstvena sastavnica pri Sveučilištu u Zadru.

Zamjenica pročelnice Odjela za geografiju doc. dr. sc. Lena Mirošević zahvalila je izv. prof. dr. sc. Draženu Perici na trudu oko organizacije ovog skupa, ali i pohvalila više institucija koje su zajednički radile na njemu.

Prvo predavanje na samoj svečanosti otvaranja održao je najugledniji svjetski znanstvenik iz ovog područja Derek Ford, koji je predstavio krški krajolik Mackenzie Mountains na sjeveru Kanade. Osim Forda, u tri dana izlaganja će održati drugi istaknuti karstolozi, stručnjaci iz Hrvatske, Italije, Turske, Kanade, Slovenije, Indije i drugih zemalja.

Skup "Čovjek i krš 2017." organizira Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru, uz suorganizaciju Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva i Filozofskog fakulteta Crnogorskog sveučilišta iz Nikšića, zatim NP-a Krka, NP-a Sjeverni Velebit, PP-a Velebit, PP-a Telašćica, Međunarodne geografske unije i Međunarodne hidrogeološke udruge. Znanstveni skup održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a.