Okrugli stol - Hrvatsko društvo u vrijeme korona krize – godinu dana poslije

Dvije godine prošlo je od početka pandemije bolesti Covid-19, uvođenja različitih zdravstvenih, epidemioloških i društvenih mjera u hrvatskom društvu. Nošenje maski, održavanje tjelesne distance, COVID potvrde, cijepljenje, ograničavanje mogućnosti okupljanja - samo su neke od mjera s kojima se susrelo hrvatsko društvo. Pandemija nas je potaknula na razmišljanja o odnosu osobnih sloboda, odgovornosti prema drugima, o upravljanju i povjerenju koje imamo ili nemamo u institucije sustava, kao i o tome kakvo društvo u budućnosti želimo.

Upravo iz tog razloga, a kako bi se analizirala prilagodba hrvatskog društva na situacije koje je prouzročila koronakriza, u ljeto 2020. godine započeo je projekt (Re)building society: A longitudinal study of post-corona social recovery in Croatian general population (ReSPoC), financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost. O rezultatima lognitudinalnog istraživanja fokusiranog na to kako izgleda proces oporavka hrvatskog društva od pandemije, tj. koji je utjecaj općeg zatvaranja na mentalno zdravlje, raspravljat ćemo 1. travnja 2022. godine u 14 sati u predavaonici poslijediplomskih studija, zgrada Rektorata Sveučilišta u Zadru.

Nakon što prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški ukratko prikaže podatke koji pokazuju kako smo kao društvo reagirali na pandemiju te kako ćemo se kao društvo nastaviti razvijati, u raspravi s doc. dr. sc. Svenom Marcelićem i doc. dr. sc. Krešimirom Krolom s Odjela za sociologiju, istražit ćemo kako su iskustva građana Hrvatske tijekom pandemije utjecala na njihov pogled na društvo danas i kakve ih društvene promjene očekuju u budućnosti.

Događaj je organiziran u sklopu proslave 20. obljetnice Sveučilišta u Zadru.