Objavljena knjiga pod naslovom "Nova riva u Zadru: imaginarna slika prošlosti" autorice Marije Stagličić

Cilj je ovog rada bio približiti čitatelju nastanak i izgled rubnog dijela grada, koji je iz jednoga nedefiniranog gradskog pojasa obgrljenoga zidinama izronio u novu zadarsku urbanu realnost, zabljesnuo kratko i nestao u nemilosrdnome razaranju u Drugome svjetskom ratu, 1943. godine. Riječ je o Novoj rivi, njezinim palačama i o novoj gradskoj aleji koja je te palače povezivala s gradom. Vrijeme nastanka je kraj 19. i početak 20. stoljeća, stilski, radi se o arhitekturi i urbanizmu historicizma i secesije.

Tema ove monografije je znanstveno relevantna iz dva razloga: kompetentnost autorice i važnost djela za poznavanje urbane povijesti Zadra. Autorica desetljećima istražuje arhivske podatke i publicira zapažene studije o povijesti preobrazbe i izgradnje Zadra od kraja 18. do početka 20. stoljeća. Po tome je stekla glasovitost u krugovima povjesničara umjetnosti i arhitekture. Na temelju višegodišnjeg rada na prezentiranju uglavnom izgubljene ili preinačene arhitektonske baštine grada Zadra i njegova teritorija proizlazi i ova studija.

Djelo Nova riva u Zadru: imaginarna slika prošlosti vrijedan je doprinos poznavanju jednog dosad manje istraženog i valoriziranog dijela urbane povijesti zadarske Rive. Riječ je o preciznoj lociranoj povijesnoumjetničkoj topografiji uglavnom izgubljenog naslijeđa, koja će pomoći popunjavanju praznina u znanstvenim spoznajama o urbanoj povijesti Zadra, kao i u uspostavi bogatijeg, pa i tolerantnijeg kolektivnog identiteta.

Knjiga je namijenjena povjesničarima umjetnosti i studentima povijesti umjetnosti, ali zbog zanimljivog konteksta u kojem se tema istražuje, rukopis će biti zanimljiv za čitanje i stručnjacima iz srodnih znanosti te široj javnosti.

Knjigu možete kupiti u Sveučilišnoj knjižari Citadeli po cijeni od 150,00 kn.