Objavljena brošura "Glagoljica na zadarskom području"

Objavljena brošura "Glagoljica na zadarskom području"

Objavljena je brošura "Glagoljica na zadarskom područjuurednice Grozdane Franov-Živković u suizdanju Sveučilišta u Zadru i Udruge glagoljaša Zadar. 

Brošura Glagoljica na zadarskom području autora Ivice Vigata, Marijane Tomić, Danijele Deković, Mate Bobanovića i Grozdane Franov-Živković nastoji obuhvatiti sve aspekte glagoljaštva, sve vrste rukopisa, natpisa, sva istraživanja i aktivnosti koje su bile povezane s glagoljicom zadarskog područja.

Cijeli vodič obiluje fotografijama od kojih je većina napravljena u sklopu značajnog projekta Sveučilišta u Zadru i Vestigia instituta iz Graza pod nazivom Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom.

Brošura se sastoji od četiri velike cjeline: Uvod, Glagoljski rukopisi, Glagoljski natpisi i Znanstvena, istraživačka, obrazovna i promotivna djelatnost na zadarskom području, a u središnjem dijelu brošure napravljena je karta zadarskog područja s obilježenim mjestima koja su do danas sačuvala rukopisne glagoljske kodekse, natpise i dokumente.

Iako je brošura namijenjena široj društvenoj populaciji koju općenito zanima glagoljica, znanstvena obrada ove građe dobro će doći i znanstvenicima osobito, povjesničarima književnosti, jezikoslovcima i povjesničarima i svima onima koji žele proučavati ovaj dio našeg kulturnog nasljeđa.

Rukopis predstavlja vrijedan doprinos istraživanju i prezentaciji glagoljaštva zadarskog područja te je potvrda iznimne vrijednosti i bogatstva glagoljskoga odsječka hrvatske kulturne baštine.