Na konferenciji na Sveučilištu u Zadru profesor Georg Gartner, predsjednik Međunarodnoga kartografskog društva

Tijekom 23. i 24. svibnja 2024. godine u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru i online održavat će se međunarodna znanstvena konferencija EARLY MODERN NAUTICAL CHARTS: INFORMATION SOURCES, NAVIGATION MEANS AND COMMUNICATION MEDIA, koju organiziraju Sveučilište u Zadru i Hrvatsko kartografsko društvo.

Pozvani predavač je profesor Georg Gartner, predsjednik Međunarodnoga kartografskog društva (International Cartographic Organization – ICA).

Na konferenciji će se raspravljati o ranonovovjekovnim pomorskim kartama kao važnom obliku kartografskog izražavanja i komunikacijskom mediju usmjerenom na morska područja, otoke i obalu kopna. Konferencija ima za cilj okupiti znanstvenike iz različitih područja vezanih uz povijest kartografije i navigacije kako bi predstavili svoja najnovija istraživačka dostignuća i raspravili o znanstvenoj važnosti svog rada.

Konferencija je dio istraživačkog projekta IP-2020-02-5339 Ranonovovjekovne pomorske karte Jadranskog mora: izvor spoznaja, sredstvo navigacije i medij komunikacije (NACHAS) koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ).

U sklopu konferencije održat će se i izložba starih pomorskih karata i plovidbenih priručnika pod naslovom NAVIGATION USING IMAGES AND WRITINGS / NAVIGACIJA POMOĆU SLIKA I ZAPISA u suorganizaciji Državnog arhiva u Zadru i Znanstvene knjižnice Sveučilišta u Zadru. Izložba će biti otvorena u četvrtak 23. svibnja 2024. u 19:00 i bit će otvorena za javnost tjedan dana.

program