Misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga proslavljen blagdan sv. Dimitrija

Misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga  proslavljen blagdan sv. Dimitrija

U sveučilišnoj kapeli sv. Dimitrija sinoć je proslavljen blagdan ovog svetca sa zazivom Duha Svetoga, Veni Sancte Spiritus, za akademsku godinu 2017./2018. Euharistijsko slavlje prevodio je zadarski nadbiskup mons. dr. sc. Želimir Puljić, a nazočili su mu rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, prorektori prof. dr. sc. Josip Faričić i prof. dr. sc. Ivanka Stričević, brojni djelatnici i studenti Sveučilišta u Zadru.

Sv. Dimitrije bio je đakon u Sirmiumu, u kojem je, kao i zadarska zaštitnica sv. Stošija, umro mučeničkom smrću za Dioklecijanovih progona kršćana. Grad Sirmium njemu u čast mijenjao je ime u Dmitrovica, Mitrovica i konačno Srijemska Mitrovica. Hrvatski kralj Dmitar Zvonimir dobio je također ime po sv. Dimitriju.

Kako je u nadahnutoj propovijedi istaknuo don Zvonimir Mikulić, duhovnik Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević, u njegovo vrijeme mučenici su davali život svjedočeći vjernost Kristu, no i danas mnogi pate zbog svoje vjere.

- Naša vjera nije samo radosna vijest. Isus u Bibliji na mnogo mjesta govori o paklu, vječnoj odijeljenosti od Boga onih koji ga se odriču. Široka su vrata koja vode u propast i mnogi su prošli kroz njih. Prijeti Vam opasnost da se školujete i obrazujete samo za materijalne i prolazne užitke, a da zanemarimo vječnost i uskrsnuće. Kad nam je teško, sjetimo se da svatko od nas neizmjerno vrijedi u Božjim očima. Neka nas Duh Sveti nadahnjuje i vodi i upravlja našim sposobnostima, poručio je don Zvonimir.

Na kraju misnog slavlja Božji blagoslov studentima i profesorima uz zaziv Duha Svetoga uputio je nadbiskup Puljić.