Međunarodna noć geografije

Međunarodna noć geografije

Članovi HGD – Zadar u suradnji s nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji i nastavnicima na Odjelu za geografiju i Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru sudjelovat će u obilježavanju Međunarodne noći geografije, koja će se održati 12. travnja 2024. godine. Noć geografije istovremeno se održava na više lokacija diljem svijeta. Godine 2023. samo iz Hrvatske održano je oko 40 različitih aktivnosti. Noć geografije organizira EUGEO (European Geographical Organisation) u suradnji s geografskim društvima država Europe.

Ove godine u Zadru je planiran niz aktivnosti. S ciljem upoznavanja UNESCO-ove baštine u gradu Zadru učenici su pod noćnim svjetlima grada fotografirali detalje na gradskim zidinama uočavajući povijesna obilježja i detalje reljefnih oblika kamena. Nakon dokumentiranja fotografske građe učenici će s mentoricom Zrinkom Klarin, prof. geografije, organizirati izložbu na kojoj će prezentirati prikupljene radove.

U 16 sati na Trgu pet bunara pod vodstvom Josipe Zanki, prof. geografije, bit će organizirano orijentacijsko kretanje i potraga za određenim detaljima u zadarskim perivojima (Perivoj Gospe od Zdravlja i Perivoj kraljice Jelene). U 18 sati prof. geografije Katarina Mandić i Luca Bašić krenut će s Trga pet bunara te poučiti polaznike kako se orijentirati u prostoru i kretati po azimutu otkrivajući etape urbanog razvoja grada Zadra pomoću reprezentativnih točaka na poluotoku.

Ostale aktivnosti počinju u 18 sati na Odjelu za geografiju Sveučilišta u Zadru. Prof. geografije Manuela Margetić Longin i Željko Pijaca učenike nižih razreda osnovne škole  upoznat će s kontinentima svijeta i svjetskim oceanima kroz slaganje puzzle. Izv. prof. dr. sc. Marica Mamut, prof. geografije Dinko Marin i Ivana Maruna organizirat će radionicu izrade hipsometrijskih modela zadarskih otoka. Lidija Ivon, prof. geografije s astrofotografima Natalijom Kosović i Ivicom Rogićem upoznat će učenike s postupkom izrade astrofotografije.

Prof. geografije Renata Cvetkoski, i prof. matematike Anita Šimac organizirat će EkoAR: radionicu održivosti kroz proširenu stvarnost. Radionica povezuje proširenu stvarnost, STEM i geografiju kombinirajući tehnološke inovacije, koncepte zvučnog i svjetlosnog onečišćenja te njihov utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Tijekom radionice polaznici će usvojiti osnovne koncepte proširene stvarnosti kroz virtualna putovanja, interaktivne geografske karte i geografske simulacije.

Doc. dr. sc. Ivan Marić, Lovre Panđa, mag. geogr., izv. prof. dr. sc. Ante Šiljeg, izv. prof. dr. sc. Silvija Šiljeg i doc. dr. sc. Fran Domazetović demonstrirat će različite geoprostorne tehnologije koje omogućuju geografima obavljanje kompleksnih istraživačkih zadataka, s posebnim naglaskom na istraživanje područja koja su do sada bila teško dostupna, poput zabačenih dijelova našeg planeta, ili čak dijelova obližnjih planeta Sunčevog sustava. Geografija se zasniva na interdisciplinarnom pristupu rješavanju kompleksnih problema i izazova, koristeći se pritom različitim geoprostornim tehnologijama iz sfere GIS-a i daljinskih istraživanja. Dostupnost velikih količina podataka, uz sofisticirane analitičke alate omogućava geografima detaljnije proučavanje i razumijevanje našeg planeta.

U organizaciji izv. prof. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelka i izv. prof. dr. sc. Ane Pejdo na Odjelu za geografiju bit će postavljena izložba plakata kao retrospektiva pojedinih aktivnosti Društva tijekom 35 godina djelovanja. Aktivnosti organizirane povodom Noći geografije ujedno su dio programa obilježavanja 30 godina Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru.

Plakat