Kritički poligon

Kritički poligon

Imajući u vidu utjecaj digitalne tehnologije na sve aspekte suvremenoga življenja, mijene u društvu, izvedbenim umjetnostima te medijima, kao i činjenicu da je analitičko i kritičko mišljenje ključno za razvoj svake djelatnosti i društva u cjelini, a često izostaje i u javnome i u umjetničkome i u akademskome diskursu, serija od tri dvodnevne radionice kritike izvedbenih umjetnosti u sklopu projekta Kritički poligon namijenjena je studentskoj populaciji s namjerom da se mlade ljude potakne na aktivno i angažirano promišljanje izvedbenih umjetnosti te jačanje kreativne i analitičke misli. Također, ovakva teorijsko-praktična edukacija svojevrsna je dopuna postojećih obrazovnih sastavnica s obzirom na to da je recepcija izvedbenih umjetnosti iz njih potisnuta ili posve marginalizirana.

Polaznici će se upoznati s analitičkim pristupima gledanju predstava i pisanju, tumačenjem scenskog znakovlja, elementima kritičkog teksta, važnosti argumentacije kritičkog stava, mogućnostima kritike s obzirom na elektroničke medije. Radionice će se usmjeriti i recentnim izazovima i promjenama u kritici, razmotrit će se internetske platforme, blogovi i društvene mreže kao novi komunikacijski kanali, osvrnuti na vještine pisanja prilagođene digitalnom okruženju i utjecaj društvenih mreža na percepciju izvedbenih umjetnosti.

Govorit će se o razvoju novih formata kritike s obzirom na transformacije medijskog konteksta, instant-kritici na platformama kao što je Twitter, ulozi podcasta, prednostima i izazovima kritičkog izražavanja putem zvuka, interaktivnim pristupima i uključivanju publike. Svaka od radionica adresira specifične izazove s kojima se kritičari izvedbenih umjetnosti suočavaju te potiče studente na razmišljanje o budućnosti kritike.

Radionice obuhvaćaju gledanje predstave i zajedničku analizu te pisanje osvrta. Vode ih članovi Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, Igor Ružić, Ivana Slunjski i Igor Tretinjak. HDKKT projekt organizira u suradnji sa Sveučilištem u Zadru.

Radionice će se održati u ožujku, travnju i svibnju. Predviđen je zajednički odlazak na tri predstave te šest susreta u trajanju od otprilike dva sata. Sudjelovanje se upisuje u dodatak diplomi.

Zainteresirani studenti svih odjela Sveučilišta u Zadru za sudjelovanje se mogu prijaviti izv. prof. dr. sc. Mirni Sindičić Sabljo na msindici@unizd.hr.