Kongo, Sjeverni Kivu - zaboravljeno srce Afrike

Hrvatsko geografsko društvo – Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru, 18. siječnja u 18 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, organiziraju predavanje Hrvoja Ivančića „Kongo, Sjeverni Kivu - zaboravljeno srce Afrike“. 

Hrvoje Ivančić je kao reporter i globtroter izbrusio svoje pero tijekom desetogodišnjeg lutanja Afrikom i Bliskim istokom. Iz tog iscrpnog istraživanja nastao je putopis „Iza Mjesečevih planina“. Uz to, Ivančić je autor putopisa „Dunavski blues“, „Samsara - put na Istok“ i „Za'atar: priče s Bliskog istoka“. Isto tako, autor je dokumentarnih reportaža te nekoliko slikovnica za djecu. Trenutno najviše surađuje s Večernjim listom, portalom Lupiga i Trećim programom Hrvatskoga radija.

Nagrađivana novinska reportaža „Sjeverni Kivu: Zaboravljeno srce Afrike“ na predavanju će biti proširena autentičnim videosnimkama pa ćemo tako vidjeti kako se živi u gradovima Butembo i Beni, kako izgleda vojni logor u kojem su većina vojnika dječaci od šesnaest godina i što o svemu kaže hrvatski fratar koji već 45 godina živi u Kongu.

Ivančić zna da je na svom putovanju sȃm i premda u svom pustolovnom pasijansu susreće na desetke živopisnih likova i kroz njih nam daje uvid u afričku tradiciju i kaotičnu sadašnjost, on nam izvrće i svoju nutrinu pa se može reći da je na majstorski način kompilirao roman ceste i niz eseja napisanih vrhunskim reportažnim stilom, zbog čega se ova knjiga ne ispušta iz ruku. Putopis Hrvoja Ivančića „Iza Mjesečevih planina“ opipljiv je, pun boja, mirisa i zvukova vrelih afričkih dana i noći, opisani su autentični likovi, a njihov cilj je – preživjeti. Ivančić je, između ostalog, dobitnik nagrade Fr-Ma-Fu za najbolju reportažu u 2021. godini.