Koncert Komornoga orkestra 19. Ljetne glazbene škole violinistice profesorice Danice Neuvirt Koren

Koncert Komornoga orkestra 19. Ljetne glazbene škole violinistice profesorice Danice Neuvirt Koren održat će se u četvrtak, 4. srpnja 2024. u 19 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. 

Već devetnaest godina u Zatonu kod Zadra održava se Ljetna glazbena škola violinistice profesorice Danice Neuvirt Koren koja okuplja mlade glazbenike iz Slovenije i Hrvatske. Pod vodstvom vrsnih slovenskih glazbenih pedagoga, mladi glazbenici imaju priliku usavršavati se u gudačkim instrumentima ali i solfeggiu te komornom muziciranju. Po završetku Škole, glazbenici redovito priređuju koncerte u Zadru i diljem Zadarske županije.

Od početka Ljetne glazbene škole na seminaru predaje i kći utemeljiteljice, Barbara Kolbl, a posljednjih godina i sin Jure Koren.

Ove godine, u četvrtak 4. srpnja u 19h, orkestar mladih glazbenika pod vodstvom Danice i Jure Korena, održat će koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Raznoliki i atraktivan program koncerta uključuje popularna djela klasične, filmske ali i zabavne glazbe. Solisti koncerta su mladi i nagrađivani glazbenici Mark Lev Krajnc (violina), Filip Runjak (glasovir), Lin Donko (violina) i Tamara Ostojić (violina).

https://lh7-us.googleusercontent.com/docsz/AD_4nXdi7oKN5THUTcahJtF_itKxzG-c7VnPsCtuRaZXrQJ3zCN-fFgS7BKJFMswmCCZXpRK69bn5jRz8nq0pblZfAKnUUqjJmypnH4AiCJ1UzhDSr2SQwwF2RcrhRqEhW5EODsxZ6a_kjTYjJnACIPLSfxn8FXr?key=2ZuJTb9JI27M_JzLrAWVgQ

 

PROGRAM KONCERTA:

 M. Skoryk: Melody

 L. Bernstein: Divertimento

 E. Elgar: Salut d’ Amour

            Solistica: Lin Donko

W. A. Mozart: Koncert za glasovir br. 12 u A-duru, K. 414, Allegro

            Solist: Matic Runjak

P. de Sarasate: Zigeunerweisen op. 20

            Solist: Mark Lev Krajnc

A. Márquez: Danzónšt. 2

A. Vivaldi: 4 godišnja doba, Ljeto

            Solistica: Tamara Ostojić

J. Rubežnik (arr. P. A. Kovačič): Mlade oči

Coldplay (arr. L. Moore): Viva la Vida

 Rybak (arr. Nicole Bogdan): Fairytale

 M. Sepe (arr. P. A. Kovačič): Poletna noč

 

Dirigenti: Danica Neuvirt Koren, Jure Koren

Mentori: Danica Neuvirt Koren, Barbara Kolbl, Jure Koren, Špela Oder, Nina Oder, Jasmina Špec Rijavec, Maja Rome, Karmen Pečar, Jerneja Grebenšek

 

O SOLISTIMA:

Filip Runjak

Filip je počeo učiti klavir već s pet godina kod prof. Monike Vehovec na GŠ Velenje. U sklopu obrazovanja EMARS usavršava se kod prof. Rubena Dalibaltayana i na seminarima kod prof. Julije Gubaidulline. Prošle godine se kao solist predstavio s Haydnovim koncertom u D-duru s gudačkim orkestrom Ljetne glazbene škole Danice Neuvirt.

Filipov mentor je prof. SiavushGadziev na KGB Ljubljana.

Filip je sudjelovao na nekoliko važnih natjecanja npr. TEMSIG 2022 - klavir, 1. nagrada, TEMSIG 2023 - komorni sastavi, 2. nagrada, Merci Maestro 2022, Bruxelles, 1. nagrada, Međunarodno klavirsko natjecanje Košice 2023, 2. nagrada, Ivan Rijavec 2024, 1. nagrada, Mladi virtuoz 2024, Zagreb, 2. nagrada.

Za svoje uspjehe prošle je godine primio Korunovu nagradu GŠ Velenje.

 

Mark Lev Krajnc

Mark Lev Krajnc počeo je učiti violinu s pet godina kod Barbare Kolbl, a nastavio kod Danice Koren. Trenutno je učenik 4. godine paralelnog obrazovanja Srednje umjetničke škole Velenje. Dobitnik je dva priznanja Korun GŠ Velenje. Intenzivno sudjeluje na državnim i međunarodnim natjecanjima; Dobitnik je najviših priznanja i plaketa - zlatne plakete ili 1. nagrade na natjecanjima Temsig, Mladi violinist, Daleki akordi, Beograd, Križevci, Bravničar, Tartini i L. Pfeifer, a bio je uspješan i na međunarodnim online natjecanjima. Nastupa na solističkim recitalima, ali i kao solist (uz gudački orkestar Poletne GŠ Danice Koren, Camerata Laibach, Zagrebački gudački orkestar). Već nekoliko godina usavršava se u Ljetnoj školi Zaton, a usavršava se i kod Mirana Kolbla, Barbare Kolbl i Maje Rome. U ožujku 2024. godine položio je prijemni ispit na Kunst Universität Graz, au svibnju na Univerität für musik und darstellende kunst Wien, di če studirati kod prof. Elina Laura Vähälä. U kolovozu 2024. sudjelovat će uživo u 2. i 3. krugu Svjetskog natjecanja Kreisler u Ghentu u Belgiji, gdje se nakon prvog kruga uspješno plasirao među 14 najboljih.

Mark Lev jako uživa u glazbi. Ne može zamisliti život bez violine i želi nastaviti putem uspješnog solo violinista.

 

Lin Donko

Lin Donko završila je 6. razred kod prof. Danica Koren u GŠ Fran Korun Koželjski Velenje. Tijekom školovanja dobila je više nagrada i priznanja kao što su Temsig - zlatna plaketa, London Young Musician Gold Award, srebrna nagrada Euterpe Music Awards Berlin, prva nagrada na natjecanju Tartini, prva nagrada u Veroni Italija, prva nagrada na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus, Križevci.

 

Tamara Ostojić

Tamara Ostojić violinu je počela svirati sa sedam godina kod Danijele Djordjević u Glazbenoj školi Trbovlje. Glazbeno obrazovanje nastavlja u Srednjoj umjetničkoj školi u Velenju kod prof. Danica Koren. Već petu godinu pohađa Ljetnu glazbenu školu u Zatonu. Od jeseni 2023. članica je i ansambla Nocturno String.