Izložba Rivijerolucija: uspon turizma na Makarskoj rivijeri

Grad Makarska, Turistička zajednica grada Makarske, Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest umjetnosti i Gradski muzej Makarska pozivaju na otvorenje izložbe Rivijerolucija - uspon turizma na Makarskoj rivijeri koja će se održati 29. travnja 2024. u 18:30 sati u Umjetničkoj rezidenciji, Kačićev trg, Makarska. Izložbu su realizirali profesori i studenti Odjela za povijest umjetnosti i Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

U listu Makarska rivijera, kasnije Makarsko primorje, zanimljivi i informativni članci pune naslovnice tijekom ljetnih mjeseci o rekordnim brojkama stranih gostiju na obali, svjetskoj ponudi jela i pića, brojnim novootvorenim hotelima koji svojim blještavilom privlače na terase na kojima se svake večeri održavaju plesnjaci. Luksuzni potoci vina i šampanjca uz melodije Jadrana stvarali su sjećanja na miris mora i borova, soli na koži i ljepotu krajolika podno Biokova. Iščitava se i dovitljivost privatnih iznajmljivača koji se skrivaju iza natpisa Zimmer frei, dogodovštine i nezgode, izbor za Miss toplesa i karikature koje se svemu tome s ironijom i sarkazmom podsmjehuju.

Izložba želi dočarati putovanje i dolazak Jadranskom magistralom na obalu, dnevnu atmosferu s uzavrele plaže i noći pod zvijezdama na terasama hotela. Opuštanje na retro šanku uz prepoznatljive melodije i odmor u sobi privatnog iznajmljivača. Zgode i nezgode s Biokova u začecima alpinističkog turizma, ali i s plaža koje su počeli sve više preplavljivati golaći. Putovanje u prošlost i reminiscencija na nekadašnje ljetne dane neka otpočne.