In memoriam dr. Alois Mock (10. lipnja 1934. – 1. lipnja 2017.)

U četvrtak, 1. lipnja 2017. godine preminuo je dr. Alois Mock, bivši austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova te prijatelj Republike Hrvatske, u čiju je čast nazvana Austrijska knjižnica, svečano otvorena na Sveučilištu u Zadru 1. srpnja 2013. godine, na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

U svojoj je dugogodišnjoj političkoj karijeri dr. Alois Mock više puta slovio kao vizionar. Presjekao je žicu „Željezne zavjese“ između Austrije i Mađarske, bio je zagovaratelj ulaska Austrije u Europsku uniju te se zalagao za međunarodno priznanje Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine kao samostalnih država. Svoje je političko djelovanje ostvarivao kao član i predsjednik Austrijske narodne stranke (ÖVP).

Pored brojnih priznanja koje je dobio u svojem političkom djelovanju ističe se i hrvatski  Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom dodijeljen 1996. godine za osobite zasluge u razvoju prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Austrije te za veliki doprinos međunarodnom priznanju samostalne Republike Hrvatske.