Festival europske kratke priče u Zadru

Festival europske kratke priče u Zadru

Festival europske kratke priče (FEKP) u organizaciji Hrvatskog društva pisaca u Hrvatsku već 20 godina dovodi najznačajnija imena suvremene europske književne scene, a manifestacija se ističe kao jedan od središnjih književnih događaja u Hrvatskoj. Posebnost FEKP-a je i to što se svake godine odvija u Zagrebu i još u jednom hrvatskom gradu, a ove godine FEKP po treći put dolazi u Zadar, u suradnji s Gradom Zadrom i Sveučilištem u Zadru.

Dvadeset i prvo izdanje FEKP-a, naslovljeno Promjene, u Zadru će gostovati od 7. do 8. lipnja, a posjetitelji će moći uživati u nastupima sjajnih inozemnih i domaćih autora.

Festivalsku karavanu u novootvorenom i obnovljenom prostoru Providurove palače dočekat će predstavnici Grada Zadra, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Dina Bušić te prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

Nastupi i čitanja počinju u utorak 7. lipnja u 19 h u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru razgovorom s najvećom zvijezdom ovogodišnjeg festivala, kultnim britanskim piscem i velikim imenom svjetske književne scene Hanifom Kureishijem uz moderaciju Vesne Ukić Košta, profesorice Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru. Iste večeri u 20.30 u Kazalištu lutaka Zadar svoje će kratke priče čitati Jakuta Alikavazović, Rumena Bužarovska, Michael Fehr, Danilo Lučić i proslavljeni zadarski autor Želimir Periš.

Drugoga dana festivala, u srijedu 8. lipnja, održat će se dva susreta sa zadarskim studentima – u 18 h na Odjelu za francuske i frankofonske studije gostovat će francuska književnica bosanskog i crnogorskog porijekla Jakuta Alikavazović, a istovremeno će na Odjelu za hispanistiku i iberske studije nastupiti glasovita španjolska kratkopričašica Patricia Esteban Erlés. U 19 h u Kazalištu lutaka Zadar odvit će se „Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik“ u kojoj će sudjelovati predsjednica udruge ZaPis Iva Pejković te pisci Igor Eškinja i Senko Karuza, a razgovor će voditi zadarsko-dubrovačka književnica Staša Aras.

Na večernjem grupnom čitanju kratkih priča u 20.30 u Kazalištu lutaka zadarskoj publici predstavit će se Lana Bastašić, Patricia Esteban Erlés, Lejla Kalamujić, Senko Karuza i Mazen Maarouf. Ulazak na sve programe je besplatan, priče i razgovori sa stranim piscima bit će prevođeni na hrvatski jezik, a festival će biti moguće pratiti i online putem prijenosa uživo na društvenim mrežama FEKP-a i Youtube kanalu Festivala. 21. FEKP organizira Hrvatsko društvo pisaca, a ostvaren je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Gradom Zagrebom, Gradom Zadrom, Agencijom za mobilnost i programe EU, Tradukijem, Talijanskim institutom za kulturu, Veleposlanstvom kraljevine Španjolske i svim sjajnim prostorima kulture u kojima se FEKP odvija – Peti kupe, Booksa, Knjižara Fraktura, Mali pogon Tvornice kulture, Filozofski fakultet u Zagrebu, Kazalište kutaka Zadar i Sveučilište u Zadru. Pridružite nam i budite dio najveselije književne fešte u Hrvatskoj.

Detaljan program: FEKP 2022 – Program

 Više saznajte na: Festival europske kratke priče

Pratite online FEKP na: Facebook, Instagram, YouTube