Ekokritika: između prirode i kulture (svezak 1 i svezak 2)

Objavljen je zbornik radova Ekokritika: između prirode i kulture (svezak 1 i svezak 2) urednika Gorana Đurđevića, Mirande Levanat-Peričić i Suzane Marjanić.

Zbornik radova Ekokritika: između prirode i kulture jedinstveni je zbornik u Hrvatskoj i širem području Srednje i Jugoistočne Europe u kojemu je obrađena ekokritika, interdisciplinarno polje proučavanja doticaja i reprezentacije prirode u kulturi (počevši od književnosti preko izvedbenih i vizualnoj studija pa do stripa, filma i video igara). Jedinstvenost zbornika ogleda se u velikom broju međunarodnih autorica i autora te u prožimanju znanstvenog i umjetničkog izričaja. Dio znanstvene relevantnosti djela je u samoj srži inzistiranja urednika na neophodnosti ovog zbornika – prema njima, ekološki izazovi ne mogu se ticati samo prirodnih i tehničkih znanosti već su i u samom središtu promišljanja društvenih i humanističkih znanosti.

Zbornik je podijeljen u dva sveska sa pripadajućim poglavljima: Priroda u filmskim zapisima i popularnoj kulturi; Priroda u vizualnim izvedbenim umjetnostima; Priroda, društvo i jezik; Ekokritički teorijski obzori; Interpretacije proze: spekulativno, distopijsko, ratno, idilično; Ekokritička čitanja prirode u poetskom tekstu; Ekoknjiževnost.

Knjige možete kupiti u sveučilišnoj knjižari Citadeli po cijeni od 40€ po svesku.

svezak 1

svezak 2