18. Festival znanosti odgađa se za jesen

S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i okruženju te mjere opreza koje svi moramo poduzeti u kontekstu maksimalne zaštite svih sudionika i publike Festivala znanosti odlučili smo 18. Festival znanosti odgoditi za listopad.

Novi termin događanja je od 12 do 17. listopada 2020.

Znanstvena zajednica upravo u ovakvim situacijama jedina je koja može dati relevantne prognoze i rezultate za suzbijanje problema, a javnost to od nje i s nestrpljenjem očekuje. Svjedoci smo da su predstavnici znanstvene zajednice ovih dana prisutniji u medijima nego li svih naših dosadašnjih 17 godina bavljenja popularizacijom znanosti. Javnost je stjecajem okolnosti postala svjesnija no ikad područja njihova rada i istraživanja u laboratorijima daleko od očiju javnosti.

Znanstvenici nisu čarobnjaci ni vidovnjaci, a upravo je i cilj Festivala znanosti svih dosadašnjih 17 godina održavanja isti – demistifikacija znanosti. Malima i velikima, djeci i starijima te političkim čimbenicima približiti znanost i osvijestiti koliko je znanost važna i sveprisutna u društvu, koliko naše živote upravo znanstvena dostignuća čine boljima, udobnijima te kako naše živote znanost čuva i spašava.

Ovogodišnji 18. Festival znanosti označava i našu punoljetnost. To bi u zakonskom smislu značilo stjecanje poslovne sposobnosti, biračkog prava, prava na vjenčanje… No, to vuče za sobom i preuzimanje pune odgovornosti za svoje postupke. Odgađanjem Festivala znanosti za listopad 2020. mi smo preuzeli odgovornost spram svih sudionika u našim programima, baš kao što su i naše kolege preuzele odgovornost širom svijeta u pokušaju pronalaska adekvatne zaštite onog najvrednijeg – ljudskih života.

Naša ovogodišnja tema je „kultura znanosti“, a upravo ovim činom na razuman način nastojimo komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti s ciljem održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja.

Organizacijski odbor Festivala znanosti

Theme picker