Projektni dan "NO WALLS!"

Projektni dan "NO WALLS!"

Pad Berlinskog zida kao jedan od važnijih događaja novije njemačke i europske povijesti glavni je motiv projekta “No Walls!” koji će se održati 29. studenoga 2019. godine od 14.00 do 21.00 sat u prostorijama studenskog kluba Božo Lerotić (Ul. Ruđera Boškovića 5, 23 000 Zadar).

Odjel za germanistiku uz potporu Studentskog zbora, Sveučilišta u Zadru i DAAD-a (Njemačka služba za akademsku razmjenu) konkretizira ovu temu u kolegijima kako jezičnog tako i književnog modula. Ovoga puta temu pada Berlinskog zida želimo pokazati iz drugačije perspektive.

Od 14.00 do 15.00 sati kroz predavanje na hrvatskom jeziku pod naslovom “Grafiti i njihovo značenje kao pojava na Berlinskom zidu” o street artu i modernoj umjetnosti, studenti će dobiti uvid u moć simbolike, a stečeno će na vizualan način moći prenijeti na platno u mediju grafita tijekom radionice od 15.00 do 17.00 sati pod voditeljstvom zagrebačkog umjetnika Ivana Ostarčevića.

Sudionicima radionice je preporučeno ponijeti starije majice za sudjelovanje u radionici.

Uslijedit će izlaganje Ivana Marića od 17.30 do 18.30 sati o utjecaju Berlinskog zida na društvo Europe, nakon čega će biti rasprava na temu “30 Jahre nach dem Mauerfall. Welchen politischen und gesellschaftlichen Mauren begegnen wir heute?” (“30 godina nakon pada Berlinskog zida. S kojim se političkim i društvenim barijerama danas susrećemo?”).

Pitanje pada Berlinskog zida zaključit ćemo kreativnim kvizom uz nagrade od 19.00 sati.

Projektom “No Walls!” želimo potaknuti na razmišljanje o sintezi jezika, povijesti i umjetničke komponente na jednom jedinstvenom primjeru europske baštine te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže!