Na Sveučilištu u Zadru otvoreni 12. Dani elektroničkih medija

U Zadru su danas na Sveučilištu u Zadru otvoreni 12. Dani elektroničkih medija, na kojima predstavnici Vlade, medija, nakladnika i regulatornih agencija raspravljaju o novom Zakonu o elektroničkim medijima, etičkom izvještavanju, usklađenosti potreba medija s tržištem rada, uvođenju novih tehnologija te o metodologijama istraživanja medijskog tržišta.

U ime domaćina sudionike je pozdravila prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, koja je rekla kako ova ustanova vuče korijene iz bogate tradicije najstarijeg sveučilišta u ovom dijelu Europe.

- Zadar se može pohvaliti i prvim novinama na hrvatskom jeziku, Kraljskim Dalmatinom, kao preteči suvremenih medija. Ponosni smo što smo domaćini ovog događanja, danas kada su elektronički mediji nezaobilazni dio svakodnevice, rekla je Balić Nižić.

Ravnatelj organizatora skupa Josip Popovac u dolasku na sveučilište vidi posebnu simboliku i vraćanje najvažnijem segmentu medijske industrije - visokoobrazovanom i educiranom profesionalcu.

- Sa 34 televizijska kanala, 156 radijskih i preko 400 registriranih elektroničkih publikacija, imamo silnu potrebu za educiranim profesionalcem. Naša industrija teška je oko 2 milijarde kuna, a bez vraćanja temelju izgubit ćemo medijsku bitku. Jedini način da se odupremo manipulaciji je vraćanje povjerenja u mainstream medije. Kada vratimo to povjerenje, porazit ćemo manipulaciju i dezinformacije. Neka sljedeća godina bude u znaku razvoja svih agencija i nakladnika s hrvatskim sveučilištima, poručio je Popovac.

Dane je otvorila izaslanica predsjednika Sabora i predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Sunčana Glavak, nakon čega su održani radni paneli o Zakonu o elektroničkim medijima, tržištu rada i medijima te novim tehnologijama.