XIII. dani iberskih jezika i kultura

XIII. dani iberskih jezika i kultura

Dani iberskih jezika i kultura središnja su kulturna manifestacija Odjela za hispanistiku i iberske studije, starija i od samog Odjela, koja je u svojoj bogatoj povijesti ugostila brojne stručnjake za iberske jezike i kulture. Već trinaestu godinu zaredom na Sveučilištu u Zadru gostuju brojni strani profesori, pjesnici, glazbenici i umjetnici, a na najmlađem odjelu Sveučilišta imate prilike čuti gotovo sve iberske jezike.

Ovogodišnji Dani otvaraju se recitalom iberske poezije 6. svibnja 2019. u Indie Baru, a uokviruju ih čak dva koncerta – sjajnoga studentskog benda La Banda na otvorenju i galjeških glazbenika Gabri Dakidarría & García MC u petak, 10. svibnja 2019.

Na XIII. danima gostuje šest gostujućih profesora s pet stranih sveučilišta: Verona, Leipzig, Alcalá de Henares, Burgos i Sveučilište Complutense u Madridu. Matteo de Beni sa Sveučilišta u Veroni govorit će o neologizmima i posuđenicama u suvremenom španjolskom jeziku, Carsten Sinner sa Sveučilišta u Leipzigu o jezičnim varijetetima, njegov kolega Unai Lauzirika Amias o dijalektologiji, baskijskom jeziku, književnosti i filmu. Sa Sveučilišta u Burgosu stiže nam Ana María Aguilar López koja se bavi aplikacijama za učenje stranog jezika, Manuel Martí Sánchez sa Sveučilišta Alcalá podučit će nas frazeološkim konstrukcijama, a Concepción Maldonado sa Sveučilišta Complutense, urednica slavnog rječnika Clave, za koji je predgovor napisao Gabriel García Márquez, otkrit će nam kako je rječnik nastao i čemu nas je sve naučio.

Maite Coll Mariné, lektorica Instituta Ramon Llull, govorit će o katalonskim piscima 30-ih godina prošlog stoljeća, a Alejandro Martínez Vicente, lektor Xunta de Galicije, o kolokacijama u galješkom i španjolskom jeziku.

Posebna su poslastica intenzivni šestosatni tečaj baskijskog jezika koji će održati Unai Lauzirika Amias i predavanje baskijskog pjesnika Rikarda Arregija o suvremenoj baskijskoj poeziji.

Ne propustite XIII. dane iberskih jezika i kultura, čujte uživo i od izvornih govornika kako zvuče španjolski, galješki, katalonski i baskijski jezik!

Program