U Studentskom domu otvoren CODE Hub coworking prostor

U Studentskom domu otvoren CODE Hub coworking prostor

Prostor u kojem će mladi realizirati svoje ideje umjesto da ih odnose vani

 

U prostorijama Studentskoga doma Sveučilišta u Zadru danas je otvoren CODE Hub, coworking prostor u kojem će se studenti i poduzetnici iz područja informacijskih tehnologija moći povezivati s drugim pojedincima, timovima, startupovima, malim i mikropoduzetnicima te freelancerima u razvoju svojih ideja, cjelokupne IT zajednice i inovativnih tehnologija.

Novi coworking prostor Code Hub Zadar uspostavljen je u sklopu prekograničnoga projekta CODE te je rezultat suradnje i ulaganja Grada Zadra, Sveučilišta u Zadru i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Njime se želi doprinijeti promociji i razvoju poduzetništva zasnovanoga na inovacijama, znanju i novim tehnologijama te na drugim odgovarajućim projektima u području poslovnoga povezivanja poduzetnika i obrazovanja, istaknuo je na otvaranju voditelj projekta CODE Josip Milić.

- Želimo da ovaj prostor doprinese razvoju poduzetništva, IT tehnologije, prvenstveno studentima, koji će imati infrastrukturu i moći će se povezati s drugim timovima i pojedincima, te da bude središte za razvoj IT tehnologije u gradu Zadru, rekao je Milić.

Ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Sanja Peričić izrazila je spremnost za suradnju sa Sveučilištem na budućim projektima, dok je gradonačelnik Zadra Branko Dukić istaknuo stratešku važnost ulaganja u IT sektor.

- Povezivanje poduzetnika s mladim kadrovima ključno je za napredak ove industrije. Znamo da ovakvih zanimanja nedostaje i moramo raditi na tome da se studenti koji imaju predispozicije za rad u IT sektoru usmjeravaju u to područje kako bi bili temelj našega gospodarstva zasnovanoga na inovativnim tehnologijama. Želimo da Zadar bude prepoznat kao grad poželjan za rast i razvoj IT sektora, u kojem njegovi akteri mogu ostvariti svoje poduzetničke ambicije. To je dugoročan proces te je od strateške važnosti razvoj smjera informacijskih tehnologija u sklopu našega sveučilišta koji je započeo s radom prošle godine. Zato smatram da je ovaj projekt izvrstan primjer suradnje Grada i Sveučilišta, rekao je gradonačelnik Dukić.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican zadovoljna je učinjenim u kratkom vremenu te je uvjerena da će se značajni pomaci vidjeti već nakon prve godine rada Code Huba.

- Poduzetništvo je na našem prostoru dobilo lošu konotaciju, umjesto da bude vezano uz ono što je u korijenu hrvatskoga naroda, uz idejna rješenja. Naši su ljudi svoje ideje raznosili vani, a mi želimo da naš Hub bude središte, okupljalište onih koji imaju takva znanja. Svi koji se ovdje budu upisivali kao coworkeri moći će sudjelovati ne samo u informacijskim tehnologijama i studiju koji smo uspješno otvorili, nego će se moći povezivati sa svim našim drugim područjima, iz prirodnih, tehnoloških, društvenih i humanističkih znanosti, rekla je rektorica Vican.

U okviru prekograničnoga projekta CODE (Interreg IPA program prekogranične suradnje, Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.), osim zadarskoga, otvorena su još tri CODE Huba – u Mostaru, Nikšiću i Tuzli.