Objavljena knjiga ''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi''

Objavljena knjiga ''Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi''

Knjiga Stijepe Obada Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi, predstavlja sukus autorovog rada o dalmatinskoj povijesti tijekom moderne i suvremene povijesti. Autor u dvadeset članaka obrađuje široki dijapazon tema i to preko društvenih, političkih i nacionalno-integracijskih problema do omiljenog rada na lokalnoj povijesti. Kod društvenih tema imamo članke povezane sa školstvom u Dalmaciji, položaju dalmatinskog sela tijekom moderne povijesti, kao i o dalmatinskim čitaonicama. Nalazimo gospodarske teme, pa možemo čitati o  gospodarstvu u Tivtu sredinom 19. stoljeća, o gospodarstvu Dalmacije za neoapsolutizma, ili o Dalmaciji na europskim izložbama. Kod lokalne povijesti autor je obradio stanje u Šibeniku, Benkovcu, Tivtu, Stonu i Pagu. Zadnji članak je posvećen Hrvatskom proljeću 1971. godine.

Poštovanom čitatelju i zaljubljeniku u hrvatsku povijest neka ovo djelo bude podsjetnik na njegove pretke koji su u vremenima oskudne egzistencije znali sačuvati svoju, hrvatsku osobnost. Istražujmo našu prošlost, a predstavljeni radovi prof. Obada predstavljat će vam veliku pomoć u tome.

Knjiga Stijepe Obada Dalmacija u novijoj hrvatskoj povijesti i kulturi može se kupiti u sveučilišnoj knjižari Citadela po cijeni od 150,00 kuna.