8. Maslinarski četvrtak

8. Maslinarski četvrtak

Nakon berbe maslina, na otocima bi tradicionalno započelo okopavanje maslina, na dijalektu zvano kopanje m(u)aslin na kupi. Takav način obrade tla u masliniku zapravo je bio jedini način kojim su maslinari mogli održavati tlo i kontrolirati korov. Uz ispašu magaraca, koza ili ovaca koje su otočani imali, cijeli je otok imao potpunu drugačiju vizuru. Dolaskom plina u bocama na otok smanjila se potreba za sječom šume za ogrjev i kuhanje, a također se smanjio i broj stoke te je otok polagano poprimio današnju vegetaciju.

Slijedom te duge tradicije uzgoja masline u našem kraju, cilj je ovog 8. Maslinarskog četvrtka osvijestiti način obrade tla koji je gotovo izumro i prenijeti ta saznanja na mlađe naraštaje kako bi upoznali svoje korijene. U svjetlu novih spoznaja o pokrovnim usjevima, na radionici će se istaknuti prednosti i mane obrade tla i zatravljivanja maslinika.

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom i Turističkom zajednicom Općine Kali, poziva Vas na radionicu u obiteljski maslinik Pellegrina Kurtina koja će se održati u nedjelju 3. 12. 2023. godine u Kalima (otok Ugljan) s početkom u 14:30 h. 

U programu će sudjelovati Ines Kolega koja će čitati prigodnu poeziju kaljskog pjesnika Zorana Perina Džoa. Doc. dr. sc. Šime Marcelić vodit će tematsku problematiku i uključivati sudionike u raspravu o temi, a knjižničarka Jelena Rušev će moderirati događanje. Suorganizator 8. Maslinarskog četvrtka je Turistička zajednica Općine Kali.