2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti hrvatske kulturne baštine

Od 6. do 8. studenoga 2017. na Sveučilištu u Zadru održava se 2. međunarodni simpozij Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti kulturne baštine, kao dio znanstvenih aktivnosti vezanih uz projekt Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom čiji su organizatori Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Vestigia institut za istraživanje rukopisa sa Sveučilišta u Grazu, a provodi se uz financiranje Ministarstva kulture RH.

Cilj simpozija je obuhvatiti teme iz područja definiranja i propitivanja digitalne humanistike kao znanosti, nadalje opisa, istraživanja i pristupa kulturnoj baštini u digitalnom okruženju, kreativnog korištenja kulturne baštine, kulturnog turizma te uključivanja zajednice u istraživanja kulturne baštine. Osobit je naglasak na prikazu metoda i rezultata istraživanja kulturne baštine, i to pisane, odnosno rukopisne i stare tiskane građe i njihovih fragmenata, vodenih znakova, no i istraživanja u klasičnoj filologiji, filologiji, primijenim umjetnostima itd. U kontekstu promišljanja o budućnosti istraživanja u području humanističkih znanosti, a polazeći od tradicije koju Sveučilište u Zadru njeguje upravo u području humanistike, osobiti je cilj ovog simpozija prikazati istraživačke metode i alate iz čim više polja i grana humanističkih znanosti kako bi se prepoznali glavni istraživački pravci, područja suradnje unutar humanističkih znanosti i izvan njih.

 

Više o simpoziju možete vidjeti na mrežnim stranicama: http://conference.unizd.hr/isdh/ gdje su objavljeni i program skupa i knjiga sažetaka.

Jezik konferencije je engleski, a kotizacija se ne naplaćuje. Molim vas da se obavezno registrirate, a upute se nalaze na: http://conference.unizd.hr/isdh/call-for-papers/